AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Çelik: (2)

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Çelik: (2)
"(Erdoğan'a hakaret eden Alman komedyene soruşturma) Kuşkusuz bu karar, doğru bir karar. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'na yapılan bir hakaret, Cumhurbaşkanı milletimizi ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni temsil ettiği için milletimize ve devletimize ka

ANKARA (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret eden Alman komedyene soruşturma açılmasına ilişkin, "Kuşkusuz bu karar, doğru bir karar. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'na yapılan bir hakaret, Cumhurbaşkanı milletimizi ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni temsil ettiği için milletimize ve devletimize karşı yapılmış bir saygısızlıktır" dedi.

Çelik, parti genel merkezinden ayrılırken gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret eden Alman komedyen Jan Böhmermann hakkında hukuki sürecin başlatılmasına onay verilmesi konusunda ne düşündüğünün sorulması üzerine Çelik, şu yanıtı verdi:

"Kuşkusuz bu karar, doğru bir karar. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'na yapılan bir hakaret, Cumhurbaşkanı milletimizi ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni temsil ettiği için milletimize ve devletimize karşı yapılmış bir saygısızlıktır. Bu söz konusu şahsın o kanalda ortaya koyduğu ifadeler kesinlikle eleştiri değil, doğrudan hakaret etme amacıyla ve hakaret etme kastıyla ortaya koyulmuş ifadeler. Dolayısıyla burada bu soruşturmaya izin verilmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Bunun doğru bir adım olduğunu düşünüyoruz."

- "Son derece olumlu karşılıyoruz"

Siyasilerin eleştirilebileceğini ifade eden Çelik, dünyanın her tarafında cumhurbaşkanlarının, başbakanların eleştirildiğini fakat doğrudan hakaret kastıyla ve hakaret cümleleri ile yapılan bir şeyi kabul etmediklerini söyledi. Çelik, şunları belirtti:

"Bu, Alman milleti ve devleti içinde, bir sorumsuz kişinin ortaya attığı bu tavır yüzünden ortaya çıkmış bir leke olarak kalacaktı. Bu soruşturmaya izin verilerek, bu önlenmiş oldu. Cumhurbaşkanı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve milletimizi temsil etmektedir, ona dönük olarak herhangi bir şekilde hakaret ifadesini kabul etmemiz asla söz konusu olamaz. Bunu eleştiri ya da mizah olarak değerlendirmemiz asla söz konusu olamaz. Dolayısıyla bu şahısla ilgili soruşturmaya izin verilmesini son derece olumlu karşılıyoruz. Bu kararın verilmesini de takdirle karşılıyoruz."

- "MHP'nin iç meselesi"

Çelik, AK Parti'nin, MHP'deki olağanüstü kongre sürecini nasıl değerlendirdiğine ilişkin de şöyle dedi:

"Kongre olacak, olmayacak, MHP'de mevcut genel başkana karşı başka genel başkan adayları var. Bu mesele bizi ilgilendirmez. Yani onların, MHP'nin iç meselesidir. Fakat olayın, bir partinin iç meselesine karışmak istemeyenleri ya da bizim gibi bu meselenin dışında durmak isteyenleri bile ilgilendiren bir tarafı ortaya çıkmaya başladı. O da şu, yargı kararlarıyla bir partinin iç dinamikleri bir şekilde şekilleniyor. Yani normalde, aslında siyasi partilere ait alanın belli yargı denetimi haricinde siyasi partilere bırakılmasında fayda var. Şimdi, 'yargı kararı böyle çıksaydı, parti içerisinde şöyle bir süreç şekillenecekti, böyle çıktığı zaman şu şekilde bir süreç şekilleniyor' gibi bir şey, sanki partilerin kendi iç dinamikleriyle verilmesi gereken kararı, başkaları, yargı veriyor gibi bir tablo çıkıyor ki, bu çok doğru bir şey değil. Bu, sivil siyaset açısından, sivil siyaset alanının korunabilmesi, sivil siyasetin kendi doğal dinamikleriyle, siyasi partilerin kendi doğal dinamikleriyle kendi gelişimlerini sürdürebilmeleri açısından doğru bir yaklaşım olmuyor."

Tartışmaları, Türk siyasetinde bir konu, gündem, ajanda olarak dinlediklerini ve değerlendirdiklerini aktaran Çelik, şu ifadelere yer verdi:

"Ama bir partinin iç meselesi olduğu için genel başkanlarına kendileri karar verirler, genel başkan yardımcılarına kendileri karar verirler, nihayetinde kendi seçilmiş delegelerinin vereceği kararlardır bunlar. Biz bir tartışma olarak izliyoruz. Bu bakımdan baktığımızda, yani kimin genel başkan olacağı bizi ilgilendirmiyor. Biz genel başkanlar arasında bir tercih yapma durumunda değiliz. Bizim için fark eden bir durum yok ama yargı kararıyla kongre sürecinin şekillenmesi, tekrar şimdi Yargıtaya gidildi, mahkeme karar verdi. Tekrar tekrar bu süreçler, yargı kararları üzerinden 'partilerin iç dinamikleri şekillendiriliyor' gibi bir görüntünün ortaya çıkması kuşkusuz siyaset açısından doğru bir şey değil. Partiler kendi doğal dinamikleri içerisinde gelişimlerini sürdürmeliler, partiler, sivil siyasetin alanı içerisinde kendi doğal dinamikleri, kendi delegelerinin kararlarıyla bu noktalarda kendi ajandalarına karar vermeliler diye düşünüyoruz."

- "Takvimde bir aksama yok"

AK Parti Anayasa Yazım Komisyonu çalışmaları hakkında da bilgi veren Çelik, takvimin normal şekilde işlediğini, herhangi bir aksama olmadığını belirtti. Çelik, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin şunları dile getirdi:

"Daha önce söylediğimiz gibi 'Mayıs sonuna bu yazılımı yetiştireceğiz' demiştik, komisyonumuz o disiplinle çalışıyor. Burada çeşitli konu başlıklarımız var, bunlarla ilgili alt komisyonlar yazımlara başladılar. Örneğin, kuvvetler ayrılığı, denge denetleme sistemi üzerinde çok kafa yoruyoruz. Temel haklar ve temel hakların nasıl yazılacağıyla ilgili çok kafa yoruyoruz. Yargı bağımsızlığı ve yargı tarafsızlığının sağlanmasıyla ilgili çok kafa yoruyoruz. Bütün bu konu başlıklarında en önemsediğimiz şey, kendi geleneklerimizin de ilham verdiği ama evrensel standartları da içeren, kuvvetler ayrılığı, yargı bağımsızlığı, denge denetleme sistemleri, temel haklar konusunda yetkin bir belgenin ortaya çıkması gerektiği şeklinde bir yaklaşımımız var. Sayın Başbakanımızın başkanlığında da bazı toplantılar yapıyoruz."

Çelik, konuya ilişkin siyasetçilerle ve akademisyenlerle ucu açık, 6-7 saat süren toplantılar gerçekleştirildiğini ifade ederek, yazım süreci devam ederken interaktif bir biçimde bu tartışmaların da sürdüğünü anlattı. Çelik, "Takvimde bir aksama yok, çeşitli aşamalarda, geldiğimiz noktayla ilgili size o bilgileri vereceğim" dedi.

(Bitti)

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Çelik: (2)

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Çelik: (2)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.