Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz:

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz:
"Geçen yıl bu zamanlar Türkiye ekonomisine bakanlar oldukça karamsardı. En iyimser olanlar yüzde 3 gibi bir rakamdan bahsediyorlardı. Bunu aşağı yukarı ikiye katlayarak inşallah büyümemizi bu yıl tamamlamış olacağız" - "Bir taraftan FETÖ diğer taraftan di

DİYARBAKIR (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Geçen yıl bu zamanlar Türkiye ekonomisine bakanlar oldukça karamsardı. En iyimser olanlar yüzde 3 gibi bir rakamdan bahsediyorlardı. Bunu aşağı yukarı ikiye katlayarak inşallah büyümemizi bu yıl tamamlamış olacağız." dedi.

Yılmaz, beraberinde AK Parti Diyarbakır milletvekilleri Ebubekir Bal ve Galip Ensarioğlu, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla, AK Parti İl Başkanı Muhammet Akar ile Organize Sanayi Bölgesindeki (OSB) fabrikalarda incelemelerde bulundu, yatırımcılardan bilgi aldı.

Daha sonra OSB idare binasında yatırımcılarla bir araya gelen Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, dünyada ekonominin çok iyi olmadığı bir dönemden geçtiklerini, küresel krizin etkilerinin halen sürdüğünü söyledi.

Dünyanın tam olarak toparlanamadığını, dünyada bu yıl yüzde 3,5 bir büyümeden bahsedildiğini, gelecek yıl ise yüzde 3,6 büyümenin olmasının tahmin edildiğini aktaran Yılmaz, dünya ticaretinin uzun zamandır büyümenin de altında seyrettiğini belirtti.

İlk defa bu yıl dünya ticaretinde biraz toparlanma yaşandığına işaret eden Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bölgemizde de birçok jeopolitik riskler var. Irak ve Suriye başta olmak üzere. Buradaki gelişmeler ister istemez bölgenin ekonomisini de etkiliyor. Türkiye'de en son ortaya çıkan 15 Temmuz terör hadisesi var. Bir taraftan FETÖ diğer taraftan diğer terör örgütleri. Bunların eş zamanlı saldırılarıyla mücadele etmek durumundayız. Bütün bu şartlar altında ekonomimizi geliştiriyoruz. Bu kadar olumsuzluklara rağmen 2002-2016 döneminde Türkiye ekonomisi yüzde 5,7 gibi bir büyüme sağladı. Bu gerçekten büyük bir başarı. Geçen yıl o hain darbe girişimine rağmen yüzde 3,2 bir büyüme gösterdi ekonomimiz. Bu yıl da yüzde 5'in üzerinde büyümeyle devam ediyoruz. Muhtemelen üçüncü çeyrekte daha da hızlanacak büyümemiz."

- Çin ve Hindistan'dan sonra en büyük büyüme

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz, G-20'de ilk iki çeyrekteki büyüme itibarıyla Çin ve Hindistan'dan sonra en büyük büyümeyi Türkiye ekonomisinin gösterdiğine dikkat çekerek, üçüncü çeyrekte yüzde 7'nin aşılması durumunda Çin ve Hindistan'ı da geride bırakarak bir numaralı ülke haline gelme ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu vurguladı.

"Geçen yıl bu zamanlar Türkiye ekonomisine bakanlar oldukça karamsardı. En iyimser olanlar yüzde 3 gibi bir rakamdan bahsediyorlardı. Bunu aşağı yukarı ikiye katlayarak inşallah büyümemizi bu yıl tamamlamış olacağız." ifadelerini kullanan Yılmaz, büyümede ihracatın ciddi bir rolünün olduğunu bildirdi.

- İhracattaki artış

Yılmaz, hem iç hem de dış talebin olduğunu, dengeli bir büyümenin yaşandığını anlatarak, özellikle Avrupa pazarlarına dönük ihracattaki artışın büyümeyi de oldukça olumlu etkilediğini kaydetti.

Dış pazarın geliştiğini, geçen yıl ihracatın 143 milyar dolar, şu anda 152 milyar doları bulduğunu belirten Yılmaz, "Yıl sonunda tarihi rekorumuz olan 158 milyar doları aşmayı hedefliyoruz. Bu da çok sevindirici." diye konuştu.

Özellikle inşaat yatırımlarında ciddi bir artış görüldüğünü, makine ve tesisat yatırımlarında da bir toparlanma beklediklerini anlatan Yılmaz, ihracatın yüzde 95'inin sanayi ürünlerinden oluştuğunu, bunların istihdama da yansıdığını dile getirdi.

Yılmaz, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Niye yeterince düşmüyor işsizlik? Çünkü iş gücüne katılım oranı çok yüksek. Biz Avrupa ülkeleri gibi değiliz. Onlarda belli bir durağanlık var. Bizde dinamik bir nüfus var. Her yıl 1 milyonun üzerinde insan iş gücü piyasalarına giriyor. Özellikle eğitim düzeyi arttıkça kadınların iş gücüne katılımı önemli oranda artıyor. Bu da güzel bir şey. Daha fazla insan iş gücü piyasalarına giriyor. Bizim de mutlaka bu istihdamı artırmamız lazım."


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.