AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı

AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı
Başbakan Davutoğlu: (4)- "Terörün bizi sevk etmeye çalıştığı tuzaklara düşmüyoruz, asla da düşmeyeceğiz. Ülkemizin birliğini, dirliğini hedef alan terör, aynı zamanda kalkınma ve refahın önüne geçmek istiyor. Bu milletin birlik ve kardeşlik içinde kalkınm

ANKARA (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Terörün bizi sevk etmeye çalıştığı tuzaklara düşmüyoruz asla da düşmeyeceğiz. Ülkemizin birliğini, dirliğini hedef alan terör, aynı zamanda kalkınma ve refahın önüne geçmek istiyor. Bu milletin birlik ve kardeşlik içinde kalkınmasının önüne geçemeyecekler. Nitekim bütün bu olumsuz şartlara rağmen ekonomimiz dimdik ayakta, göstergelerimiz pozitif seyretmeye devam ediyor" dedi.

Başbakan Davutoğlu, AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlenen partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuştu.

Davutoğlu, konuşmasında, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) Zirvesi'nde yapılan anlaşmayla, Ege’de yaşanan insani dramlara son verecek, yasa dışı göçün yerini yasal göçe bırakmasını sağlayacak planın operasyon maliyetinin tamamıyla AB tarafından karşılanacağını, Türkiye’nin herhangi bir mali külfetle de karşılaşmayacağını söyledi.

Ortak Göç Eylem Planı çerçevesinde, yük ve sorumluluk paylaşımı kapsamında Avrupa Birliği’nin tahsis ettiği 3 milyar avronun arttırılmasına, önümüzdeki haftadan itibaren projelerle birlikte başlanacağını anlatan Davutoğlu, “Avrupa Birliği ayrıca 2018’in sonuna kadar bu 3 milyar üzerine bir 3 milyar daha ekleyerek toplamda 3 yıl içinde 6 milyar avroya kadar külfet paylaşımında bulunacak. Böylece adil külfet paylaşımı sağlanmış olacak. Bu para, tamamen Suriyeli göçmenlerin ihtiyaçlarına sarf edilecek” diye konuştu.

-“Nobel ödülü alsanız da almasanız da insanlığın gönlüne yazıldınız”

Suriyeli göçmenleri ağırlayan bütün illere teşekkür eden Davutoğlu, şunları kaydetti:

“Emin olun her AB toplantısına ya da basın toplantısına çıktığımda, uluslararası toplumun önüne gittiğimde hep Kilis’ten başlıyorum önce. Sonra Gaziantep’ten bahsediyorum, Şanlıurfa’dan, Hatay’dan, Osmaniye’den, Adana’dan ve diğer illerimizden anlatıyorum tane tane . Bir il düşünün ki kendi nüfusundan daha fazlasını misafir olarak ağırlıyor, bir il halkı düşününüz ki aşını paylaşıyor, işini bazen paylaşıyor, emeğini paylaşıyor, acısını, sevgisini paylaşıyor ama gelen misafirlere, muhacirlere bir ‘öf’ bile demiyor. İşte ben bunlara ensar ili diyorum. Kilis bir ensar ili oldu, diğer illerimiz gibi. Bütün illerimize teşekkür ediyorum ve dünyaya bir örneklik teşkil etti. Nobel ödülü alsanız da almasanız da bu milletin de insanlığın gönlüne de yazıldınız, Allah'ın terazisinde de en iyi şekilde tartılacaksınız. Arkamızda böyle aziz milletimiz varken bizim hiçbir yerde mahcup, mağdur olmamıza imkan yoktur.”

Davutoğlu, Türkiye’nin 5 yıldır kimseden yardım beklemeden Suriyeli sığınmacılara yardım ettiğine vurgu yaparak, "Bu konuda her zaman duyarlı olduk, bundan sonra da duyarlı olmaya devam edeceğiz. Mesele para yardımı değil, sorumluluk paylaşımıdır. Mesele bir kaç milyar avro almak değil, Suriyelilerin ve insanlığın gönlünü kazanmaktır" ifadesini kullandı.

Türkiye ve Avrupa Birliği’nin, Suriyelilerin Suriye içinde yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve sınıra yakın güvenli bölgelerde yaşamaları için işbirliği yapılması hususunda da mutabakata vardığına işaret eden Davutoğlu, bunun da ilk defa bir AB metni içinde yer aldığını anlattı.

-Vizesiz Avrupa seyahati

Davutoğlu, Türkiye ve AB arasında vizesiz Avrupa seyahatiyle ilgili bir mutabakatın söz konusu olduğunu ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti:

“Bütün vatandaşlarımızı ilgilendiriyor, yarım asırlık bir rüya, inşallah en geç Haziran 2016 sonuna kadar Avrupa’ya vizesiz seyahate kavuşacak kararı da aldık. Şimdi yapacağımız, özellikle grubumuzda milletvekillerimize söyledim, muhalefete de çağrıda bulundum. Grup başkanvekillerimiz muhataplarıyla konuşuyor. 4 Mayıs’a kadar bekleyen 6 yasal düzenlemeyi Meclisten geçirirsek, 72 şartın 37’sini yerine getirdik, inşallah 35’ini de bir ay içinde tamamlarsak haziran ayı sonu itibarıyla Avrupa’ya artık üzerinde şanlı ay yıldız olan pasaport, vizesiz olarak girecek. Biz bu ülkenin, bu milletin bayrağına onur kazandırdık, pasaportuna onur kazandırdık, Türk lirasına onur kazandırdık ve milletimizin başını dik tuttuk. Pasaportumuz her zamankinden değerli ve itibarlı olacak. İnşallah hep beraber bunu başarırız. Bu yasal düzenlemeleri yapabiliriz. Önemli şart, bu. O olduğunda Avrupa’ya dönük olarak vizesiz seyahat imkanı da gerçekleşmiş olacak.”

Zirvede, 1 Temmuz’a kadar sürecek olan Hollanda Dönem Başkanlığı sırasında “mali ve bütçesel yükümler’ başlıklı 33. faslın açılması kararını da aldıklarını dile getiren Davutoğlu, son 4 yıl içinde, geçen kasımda Brüksel’de yapılan Türkiye-AB Zirvesi’ne kadar hiçbir fasıl açılmadığını anımsattı. Davutoğlu, “Kasım zirvesinde 17 faslı açtık şimdi 33. faslı da nisan ayında açacağız” dedi.

Davutoğlu, zirvede ayrıca Gümrük Birliğinin güncellenmesine yönelik iradenin de teyit edildiğini, bu birliğin yeni şartlara uyumlu hale getirileceğini söyledi.

“Ekonomik olarak Türkiye’nin bütün bu anlaşmalardan karlı çıkmasını sağlayacağız” diyen Davutoğlu, “Avrupa Birliği ile vardığımız anlaşmanın ana hatları bunlar. Bu zirvenin hem AB ülkeleri hem Türkiye hem de Suriyeli göçmenler için hayırlı neticeler doğuracağına inanıyorum. Bu kararlar hem batılı yönetimlerin Suriyeli göçmenler konusunda sorumluluk almaya başlaması bakımından hem de AB müzakerelerinde yaşanan ilerleme açısından önemlidir” ifadesini kullandı.

-“Olumsuz şartlara rağmen ekonomimiz dimdik ayakta”

Ülke ekonomisinde yaşanan gelişmelere de değinen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz bir yandan terörle mücadele ederken diğer yandan hükümet olarak hedeflerimizi korumaya, programımızı titizlikle uygulamaya özel bir dikkat gösteriyoruz. Terörün bizi sevk etmeye çalıştığı tuzaklara düşmüyoruz, asla da düşmeyeceğiz. Ülkemizin birliğini, dirliğini hedef alan terör, aynı zamanda kalkınma ve refahın önüne geçmek istiyor. Bu milletin birlik ve kardeşlik içinde kalkınmasının önüne geçemeyecekler. Nitekim bütün bu olumsuz şartlara rağmen ekonomimiz dimdik ayakta, göstergelerimiz pozitif seyretmeye devam ediyor.

Salı günü açıklanan reel kesim güven endeksi, yüzümüzü güldürdü. Endeks, 2016 yılı ocak ayında bir önceki aya göre 1,1 puan, şubat ayında 1,2 puan arttı ve bu anlamda ülke ekonomisine duyulan güvenin bir yansıması oldu. Mart ayında endeks şubat ayına göre 1,5 puan yükseldi ve 106 seviyesine ulaştı. Böylece 2015 yılı mayıs ayından bu yana en yüksek değere ulaşmış olduk. 2015 yılı Kasım ayından beri sanayi üretimi endeksi yüzümüzü güldürüyor. Takvim etkisinden arındırılmış endeks bir önceki yılın aynı ayına göre kasım ayında yüzde 3,6 ve Aralık ayında yüzde 4,6 artmış bulunuyor.”

-“Yabancı yatırımcının Türkiye ekonomisine olan ilgi ve güveni devam ediyor”

Sanayiinin de 2016 ocak ayında başarılı bir performans gösterdiğine dikkati çeken Davutoğlu, “Endeks, ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, yüzde 5,6 yükseldi. Ana sanayi guruplarının tamamında da bu artış göze çarpıyor. Aynı canlılığı uluslararası yatırımcıların sermaye piyasasına ilgisinde de görüyoruz. Veriler, şubat ayında yabancı yatırımcısının sermaye piyasasında büyük alımlar yaptığını gösteriyor. Bu, Türkiye’ye güvenin bir göstergesidir. 2016 Şubat ayında uluslararası yatırımcılar, 400 milyon dolarlık hisse senedi, yaklaşık 950 milyon dolarlık devlet iç borçlanma senedi aldı. Böylece toplamda 1 milyar 350 milyon dolarlık alım yaptılar. Bu gelişmeler yabancı yatırımcının Türkiye ekonomisine olan ilgi ve güveninin devam ettiğini gösteriyor” diye konuştu.

-“Bütçesi fazla veren bir dönem yaşıyoruz”

Üretim ve yatırım alanlarında gözlemlenen canlanmanın bir benzerinin de dış ticarette yaşandığını belirten Davutoğlu, şunları söyledi:

“Şubat ayı itibarıyla dış ticaret verilerinde de canlanma görüyoruz. Geçici dış ticaret verilerine göre, 2016 yılı şubat ayında ihracatımız bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,3’ün üzerinde yükseldi. Hükümet olarak büyük bir dikkatle gereken her adımı atıyoruz. Geçici bütçenin iki ayında mali disiplinden taviz vermedik. Merkezi yönetim bütçemiz, bu yine eski Türkiye’de görülmeyecek şeylerdi, merkezi yönetimiz bütçemiz, 2016 yılı Şubat ayında 2,4 milyar Türk Lirası fazla verdi. Bütçesi fazla veren bir dönem yaşıyoruz. Yılın ilk iki ayına ocak ve şubat aylarına baktığımızda bütçenin toplamda 6,6 milyar Türk lirası fazla verdiğini görüyoruz. Biliyor musunuz bu ne, millette verdiğimiz sözler hazinemizi bütçemizi bereketlendiriyor. O sözleri yerine getirdikçe bütçemiz daha da bereketlenecek inşallah.”

(Sürecek)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.