Ak Parti Grup Başkanvekili Turan:

Ak Parti Grup Başkanvekili Turan:
"Kararsızların büyük çoğunluğu 'evet' yönünde evriliyor. Bunun da sebebi ne Almanya, ne Hollanda... Kararsızları 'evet'e yönlendiren, Kılıçdaroğlu'nun katıldığı radyo programıdır. Vatandaş, 'Buna mı oy vereceğim, hiçbir şey bilmiyormuş' diyerek bir anda k

TBMM (AA) - AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "Kararsızların büyük çoğunluğu 'evet' yönünde evriliyor. Bunun da sebebi ne Almanya, ne Hollanda... Kararsızları 'evet'e yönlendiren, Kılıçdaroğlu'nun katıldığı radyo programıdır. Vatandaş, 'Buna mı oy vereceğim, hiçbir şey bilmiyormuş' diyerek bir anda kendini uzaklaştırdı." dedi.

Turan, Meclis'te gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Anayasa değişikliği referandumuna az zaman kaldığına dikkati çeken Turan, yürütülen kampanyalarla ilgili CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, vatandaşa ikna yerine dayatma tarzı konuşmalarla hitap ettiğini gözlemlediğini söyledi.

Kılıçdaroğlu'nun yaptığı toplantılarda "hayır" demesinin en temel sebebinin "tek adamlık ya da ülkeyi düşündüğü" tarzındaki iddiaların olmadığını vurgulayan Turan, Kılıçdaroğlu'nun 'hayır' demesinin koltuğunu kaybetme riskinden kaynaklandığını ifade etti.

Turan, "Evet çıkması halinde Kılıçdaroğlu'na 'Sen muhalefet yapmadın, sakin durdun, makul durdun. Adam gibi muhalefet yapsaydın, CHP'nin isteğini anlaşılır şekilde ifade etseydin hayır çıkardı' diyecekler." dedi.

Turan, Kılıçdaroğlu'nun, 18 maddelik anayasa değişikliği içinde Meclis'in feshedilmesi yetkisinin de Cumhurbaşkanına verildiği iddialarının doğru olmadığını söyledi.

ABD'de Temsilciler Meclisi seçimleri, Senato seçimleri ve Başkanlık seçimlerinin farklı zamanlarda yapılıyor olmasının, sistemin zayıf noktaları arasında sayıldığını anımsatan Turan, şunları kaydetti:

"Yeni sistemde bu sıkıntıları yaşamamak için seçimlerin aynı anda yapılması hükmü getirildi. Mevcut sistemde hükümet kurulmaması durumunda Cumhurbaşkanı, Meclis'i feshederek seçime götürebiliyor. Cumhurbaşkanının görevi devam etmesine rağmen Meclis'in görev süresi sona eriyor. Yeni sistemde Cumhurbaşkanına böyle bir ayrıcalık tanınmıyor. Sistemde kriz yaşanması durumunda halkın hakemliğine başvurulacak. Seçimlerin birlikte yenilenmesi sistem emniyeti nedeniyledir. Bu şekilde öngörülmezlik ortadan kaldırılıyor, istikrar ana unsur haline geliyor. Halbuki geçmişte istikrar istisna, kriz kuraldı. Şimdi ise kriz istisna, istikrar kural haline geliyor."

Kılıçdaroğlu'nun, bakanlıkların kaldırılacağı yönündeki iddialarının da gerçeği yansıtmadığını belirten Turan, "hayır" cephesinin yalan üzerine kurulu bir kampanyayla hareket ettiğini savundu.

Anayasa değişikliğine dönük 18 maddede olmayan hususların varmış gibi anlatıldığını ifade eden Turan, "Anayasamızda sayılı bakanlıklar var. MGK'ya katılacak olan bakanlıklar Anayasa'nın 118. maddesinin birinci fıkrasında tek tek sayılmış. Bunları kararnameyle kaldırmak mümkün değil. Ancak yürütme gücünü elinde bulunduran birinin de ihtiyaçlara göre yeni bakanlıklar ihdas etmesi ya da bakanlıkları birleştirmesi normaldir." değerlendirmesinde bulundu.

Turan, 325 milyon nüfusa sahip ABD'de başkan ve yardımcıları dahil kabinenin 17 kişiden oluştuğunu anımsatarak Türkiye'de bir dönem 40 civarında olan bakanlığın AK Parti döneminde birçoğunun birleştirilerek daha etkili bir icra organı olmasının sağlandığını dile getirdi.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "hayır" çadırını ziyareti

Bülent Turan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, İstanbul'da referandum için "hayır" kampanyası yürütülen bir çadıra yaptığı ziyareti şık bir davranış olarak nitelendirdi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun "Bir dönem terörist olarak suçladığı bir düşünceden umuyorum vazgeçmiştir." şeklindeki açıklamasının doğru bir ifade olmadığını belirten Turan, şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanımız da Başbakanımız da daha önce bir tespitte bulundular. Terör örgütlerinin 'hayır' için çalıştıkları bilinmeyen bir şey mi? PKK yöneticileri 'Evet çıkarsa biz biteriz' demediler mi? Net bir şekilde ifade ediyorum; ne Cumhurbaşkanı ne de Başbakan 'Hayır diyenler teröristtir' demedi. Tam aksine 'hayır' veren de 'evet' veren de bizim vatandaşlarımızdır. Hangi yönde oy verirse versin vatandaşlarımız daha iyi bir ülke hayal ettikleri için sandık başına gidecekler. Ancak terör örgütleri için aynı şeyi söylemek doğru değil."

- "Kararsızlar 'evet' yönünde evriliyor"

Turan, yürütülen kampanyalar kapsamında "evet" oylarının her geçen gün artış gösterdiğini söyledi.

Sürecin başından beri "evet" ve "hayır" diyen grupların yanı sıra yüzde 13-15 civarında değişen bir kararsız kesimin bulunduğuna dikkati çeken Turan, "Bu yüzde 15'lik kararsızların nereye yaslanacağı önemliydi. Kararsızların büyük çoğunluğu 'evet' yönünde evriliyor. Bunun da sebebi ne Almanya, ne Hollanda... Kararsızları 'evet'e yönlendiren, Kılıçdaroğlu'nun katıldığı radyo programıdır. Vatandaş, 'Buna mı oy vereceğim, hiçbir şey bilmiyormuş' diyerek bir anda kendini buradan uzaklaştırdı. Gerekçe arayan kitlenin gerekçeyi bulması o radyo programıdır. Evrilmeyi Hollanda, Almanya ve Cumhurbaşkanının konuşmaları da desteklemiştir." dedi.

MHP tabanında "hayır" diyen kesimin çok düşük bir rakam olduğunu bildiren Turan, "hayır" diyen kesimin de kaygısının kendi geleceğiyle ilgili olduğunu söyledi.

MHP'nin içinde yaşanan tartışmalardan rahatsız bir kitlenin de var olduğunu ifade eden Turan, "Vatandaş kendisini Meral Akşener'ci ya da Sinan Oğan'cı görmüyor, Bahçeli'ye de eleştiri getiriyor. 'Evet' demek istemiyor ama 'hayır'ı da asla istemiyor. Bu kararsızların bir kısmı da bu insanlar. Ülkücü camianın sandık başında 'evet' diyeceği kanaatindeyim." ifadelerini kullandı.

Turan, Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın ABD'de tutuklanmasına ilişkin de seçimler öncesi Rıza Sarraf'ın, referandum öncesinde ise Atilla'nın tutuklanmasını manidar bulduğunu, hükümet yetkililerinin süreci takip ettiğini dile getirdi.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.