AK Parti TBMM Grup toplantısı

AK Parti TBMM Grup toplantısı
Genel Başkan ve Başbakan Yıldırım: (3)- "Irak'ta otorite olmazsa, Suriye'de otorite olmazsa, devlet olmazsa biz güvende olamayız. Onun için işe ilişkilerimizi düzeltmekle başladık"- "Enerjimizin, vaktimizin ve kaynaklarımızın terörle israf olmasına artık

TBMM (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, komşu ülkeler ile kardeşlik ve barış içerisinde yaşamanın hem komşu ülkelerin geleceği, orada yaşayanların refahı hem de Türkiye'nin huzuru ve güveni için önemli olduğunu belirterek, "Enerjimizin, vaktimizin ve kaynaklarımızın terörle israf olmasına artık göz yumamayız." dedi.

Yıldırım, AK Parti TBMM Grup toplantısında yaptığı konuşmada, bölgedeki ülkelerle dostlukları artırma, düşmanlıkları azaltma adına çalıştıklarını belirterek, terörü ortadan kaldırmanın yolunun huzur ve güven ile kardeşlik ortamının geliştirilmesi olduğunu ifade etti.

Başbakan Yıldırım, "Irak'ta otorite olmazsa, Suriye'de otorite olmazsa, devlet olmazsa biz güvende olamayız. Onun için işe ilişkilerimizi düzeltmekle başladık. Rusya ile ilişkileri düzelttik, İsrail ile devam eden ilişkilerimizi bir noktaya getirdik. Bununla da yetinmedik, 6 yıldır Suriyede devam eden katliama artık son vermek gerektiğini düşündük, inisiyatif aldık Rusya ile beraber ateşkesin sağlanmasını başardık." değerlendirmesinde bulundu.

Bu ateşkes ortamının Birleşmiş Milletler tarafından kabulünü de sağladıklarını vurgulayan Yıldırım, bütün ülkelerin Suriye'de kalıcı bir barışa adım atmaları için bir zemin oluşturduklarını kaydetti.

Suriye'de yaşanan katliama tek müdahale eden ülkenin Türkiye olduğunu anlatan Başbakan Yıldırım, "46 bin masum insanı ateş çemberinin içerisinden çıkararak onları hayata bağladık, ihtiyaçlarını karşıladık ve onları bağrımıza bastık. Türkiye kendine yakışanı yaptı, bu millet kendine yakışanı yaptı. Bu yöndeki çabalarımız devam ediyor. Şimdi de Irak ile ilişkilerimizi düzeltmek için bir süreç başlattık. Cumhurbaşkanımız, Irak başbakanı ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi, bu hafta içinde biz de bir ziyaret gerçekleştirmek suretiyle Irak'la olan dayanışmamızı, terörle mücadele konusundaki birlikteliğimizi bizatihi ziyaret ederek, göstermiş olacağız." diye konuştu.

Yıldırım, komşu ülkeler ile kardeşlik ve barış içerisinde yaşamanın hem komşu ülkelerin geleceği, orada yaşayanların refahı hem de Türkiye'nin huzuru ve güveni için önemli olduğunu belirterek, "Çünkü enerjimizin, vaktimizin ve kaynaklarımızın terörle israf olmasına artık göz yumamayız. İnsanlarımız geleceğe umutlu, daha güzel bakmak istiyor, bizden daha fazla gayret bekliyor." ifadelerini kullandı.

- KOBİ'lere ek kredi imkanı

Geçtiğimiz ay birçok faaliyeti hayata geçirdiklerini anlatan Başbakan Yıldırım, KOBİ'lerin yaşanan kur dalgalanması karşısında yaşadıkları sıkıntının giderilmesi için bir kredi programını başlattıklarını vurguladı.

Yıldırım, şunları söyledi:

"Nakit sıkıntısı çeken KOBİ'lerimize düşük faizli kredi vereceğiz. KOBİ'ler borçlarını bu kredi ile yeniden yapılandıracaklar. KOBİ'lere Halk Bankası marifetiyle verdiğimiz krediler bunun dışında. Bu tamamen yeni bir şey. 250 milyar hacminde bir kredi imkanı sağladık. Hazineye 25 milyar lira kaynak aktararak bunun karşılığı 250 milyar liralık bir imkanı sağlamış olacağız. Bunu yaparken asla ilave borçlanma yapmayacağız, mali disiplinden de asla vazgeçmeyeceğiz. Amacımız nakit sıkışıklığı içerisinde bulunan, ani kur dalgalanmalarından olumsuz etkilenen esnafımızı, işadamımızı, sanayicimizi rahatlatmak ve 2017 yılı içerisindeki planlarını gerçekleştirmelerini sağlamak."

Başbakan Yıldırım, alınan tedbirin sadece kredi sağlamakla olmayacağı düşüncesi ile hareket ettiklerini ve ilk 3 ay prim ödemelerini almayacaklarını, yılın son 3 ayına kadar ertelemeye gideceklerini bildirdi.

Böylece kaynakların KOBİ'lerin ellerinde kalacağını ve bu kaynakların öncelikli alanlarda kullanılmasının sağlanacağını vurgulayan Yıldırım, "Bu da yetmez dedik ve bir sicil affı getirmeye karar verdik. Bu da yüce Meclis'te bu hafta görüşülecek." ifadelerini kullandı.

- 10 milyar liralık ilave kaynak işçiye, emekçiye, işverene aktarılacak

Başbakan Binali Yıldırım, asgari ücretin yüzde 10'a yakın bir miktar artığına işaret ederek, asgari ücretin her yıl iki defa arttığını, bu yıl milleti bu işlerle meşgul etmemek adına senenin başında toptan bir artış sağladıklarını anımsattı.

Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:

"Artık 1 Ocak'tan 31 Aralık'a kadar asgari ücret hep aynı olacak. Vergi dilimi değişti, asgari ücret düştü meselesi de yok. Düşerse farkını Maliye Bakanlığı karşılayacak. Böylece mağduriyetlerin önüne de geçmiş olacağız. Asgari ücretlilerimizin vergiden dolayı kayıplarını önlemiş olacağız. İşverenlerimizin de artan asgari ücretten dolayı gelen ilave yüklerini bu yıl da karşılamaya devam edeceğiz. Bütün bunları üst üste koyduğumuz zaman 10 milyar liralık ilave bir kaynağın hem işçiye hem emekçiye hem de işverene aktarılması demektir. Kaynakları artıralım ve adil bir şekilde paylaştıralımın amacındayız. İmkanlarımız artıkça bunu yapmaktan asla kaçınmayacağız. Kısıtlı imkanlarla ihtiyaçları, öncelikleri gözeterek karşılayabilmenin gayreti içindeyiz."

(Sürecek)


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.