Ak Parti Tbmm Grup Toplantısı

Ak Parti Tbmm Grup Toplantısı
Genel Başkan Vekili ve Başbakan Yıldırım: (3)- "Kerkük'ün tekrar Irak Merkezi Yönetimi tarafından kontrol altına alınmış olması müspet bir gelişmedir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken konu, bölgenin tarihi derinliğine uygun olarak, bozulmaya çalışılan

TBMM (AA) - AK Parti Genel Başkan Vekili ve Başbakan Binali Yıldırım, "Kerkük'ün tekrar Irak Merkezi Yönetimi tarafından kontrol altına alınmış olması müspet bir gelişmedir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken konu, bölgenin tarihi derinliğine uygun olarak, bozulmaya çalışılan demografik yapıyı tekrar tesis edecek bir yönetim tarzını uygulamaya koymaktır." dedi.

Yıldırım, partisinin TBMM Grup toplantısında yaptığı konuşmada, durup dururken OHAL ilan etmediklerini, her gün bir yerde bir olay patladığını, ülkenin bir yandan FETÖ diğer yandan PKK'yla mücadele ettiğine dikkati çekti.

İdlib'de gerilimi azaltma, çatışmazlığı sağlama ve ateşkesi devam ettirme görevinin Rusya ve Türkiye tarafından Astana'da alınan kararlar çerçevesinde ifa edileceğini vurgulayan Yıldırım, bu maksatla TSK'nın İdlib'in etrafında konuşlandığını söyledi.

Yıldırım, bu şekilde bir yandan terörün önüne geçileceğini diğer yandan da olası çatışmada Türkiye'ye yönelik göç baskısının kontrol altına alınacağını dile getirdi.

Tüm dünyanın karşı çıkmasına rağmen Irak'ın kuzeyinde yasa dışı bir referandumun yapıldığını, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı (IKBY) Mesut Barzani ve ekibinin inadı yüzünden yanlış bir yola girildiğine işaret eden Yıldırım, bölgeye ilişkin Irak, Türkiye ve İran'ın bazı yaptırımlar uygulamaya koyacağını ilan ettiğini hatırlattı.

Türkiye'nin Süleymaniye'ye uçuşu durduğunu ve bölgeye yapılacak uçuşlar için de Türk hava sahasını kapattığını anımsatan Yıldırım, "Yeni tedbirler kapıda. Bunlardan birisi İbrahim Halil Sınır Kapısı'nın Merkezi Irak Yönetimi'ne devredilmesi. Bununla ilgili MGK tavsiye kararı doğrultusunda süreci başlatmış bulunuyoruz." bilgisini verdi.

Bölgede yaşayan yerli ahaliyle sorunları bulunmadığını vurgulayan Yıldırım, hem Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in katliamlarından hem de Körfez harekatından kaynaklanan sorunlara çözüm üreten Türkiye'nin, baştakiler ne kadar yanlış yaparsa yapsın bu tutumunu değiştirmeyeceğinin altını çizdi.

- "Hesabı kararı verenler ödeyecek"

Yanlış yöneticilerin, hesabını masum insanlardan soramayacaklarını kaydeden Yıldırım, "Hesabı bu kararı verenler ödeyecek. İş bu kadar basit ve nihayet ödemeye de başladılar. Burnunun doğrultusunda karar verirsen işte olacaklar budur. Irak Merkezi Yönetimi ile bu konuda yakın çalışmalarımızı sürdürüyoruz." ifadelerini kullandı.

Pazarı pazartesiye bağlayan gece Kerkük'te Merkezi Irak Yönetimi'ne ait güçlerin bir operasyon başlattığını hatırlatan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Kerkük'ün tamamen PKK ve peşmergelerden temizlendiği bilgisi geliyor. Yıllar boyunca işin tarihi derinliğine baktığımızda orada sistematik olarak demografik yapıyı fiili durumlarla değiştirme gayretlerinin olduğunu görüyoruz. Hatırlayın, birkaç yıl önce bütün kayıtlar yakıldı ve bir oldu bittiyle orada 'Kerkük bir Kürt şehridir' diye bir fiili durum yapıldı. Bunu Türkiye olarak asla kabul etmedik. Şimdi, Kerkük'ün tekrar Irak Merkezi Yönetimi tarafından kontrol altına alınmış olması müspet bir gelişmedir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken konu, bölgenin tarihi derinliğine uygun olarak, bozulmaya çalışılan demografik yapıyı tekrar tesis edecek bir yönetim tarzını uygulamaya koymaktır. Aksi halde sorunlar tekrar devam eder."

Yıldırım, Kerkük'ün demografik yapısına bakıldığında, 50 yıl önce Türkmenlerin ağırlıkta olduğunu ancak yapılan baskı ve dışlama politikayla durumun değiştiğini, peşmergenin yarattığı fiili durumla da daha da kötüleştiğini dile getirerek, Türkiye olarak Kerkük'te yaşananları yakından takip etmeye devam edeceklerini söyledi.

Kerkük'te demografik yapıyı titizlikle korumaya yönelik her türlü çabaya katkılarının da devam edeceğini belirten Yıldırım, bölgede yaşayan etnik gruplara yönelik tavırlarının açık ve net olduğunu, bu konudaki hassasiyetlerini de aynen sürdüreceklerini bildirdi.

- "Sana verilen bir yetkiyi aymaz bir şekilde nasıl istismar edersin"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonda görüşülen tasarıda, belediyelere verilen emlak vergi beyannamelerine ilişkin düzenlemenin olduğunu hatırlatan Yıldırım, bazı belediyelerin ellerindeki bütçeyi çarçur ettiğini, para bitince de vatandaşın malına göz diktiğini ve yüz liralık yere 5 bin liralık değer biçtiğini anlattı.

"Burası dağ başı mı? Sana verilen bir yetkiyi bu kadar aymaz bir şekilde nasıl istismar edersin? Şimdi buna el attık, hiç kimse yüzde 50'den fazla arttırımayacak." ifadesini kullanan Yıldırım, bunları da daha ziyade muhalefet belediyelerin yaptığını söyledi.

İster muhalefet, ister iktidar, kim yaparsa yapsın belediyelerin bu hakkı kötüye kullanamayacağını kaydeden Yıldırım, böylece vatandaşların basiretsiz yöneticilerin hatalarının bedelini ödemesinin önüne geçtiklerini bildirdi.

Başbakan Yıldırım, "Bunların hesabını verecekler. Öyle 'ben yaptım oldu yok'. Şimdi tıpış tıpış o aldıkları paraları geri verecekler. Yeni beyannameler düzenlenecek." değerlendirmesinde bulundu.

(Sürecek)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.