Akaryakıt fiyatlarını düşürecek formül

Akaryakıt fiyatlarını  düşürecek formül
Dünya genelinde petrol ürünlerine olan talep brent petrol fiyatlarını artırırken, ülkemizde döviz kurlarındaki artış da petrol ürünlerine zam olarak yansıyor. Peki çok yüksek seyreden petrol fiyatlarının düşmesi mümkün mü?


Dünya genelinde petrol ürünlerine olan talep brent petrol fiyatlarını artırırken, ülkemizde döviz kurlarındaki artış da petrol ürünlerine zam olarak yansıyor. Peki çok yüksek seyreden petrol fiyatlarının düşmesi mümkün mü?
Akaryakıt fiyatlarının son dönemde önemli oranda artması ve artış eğiliminin devam edeceğine dair söylentilerin sürekli olarak varlığı, akaryakıt fiyatlarındaki bu ani yükselişin nedenini sorgulatmaya başladı.
Özellikle benzin ve mazotun litre fiyatının 45 lirayı bulacağı, yıl sonunda ise 50 liraya dayanacağı yönündeki söylemlere LPG fiyatlarının da yıl sonuna kadar 20 liraya çıkabileceği yönündeki beklenti, araç sahiplerinin canını iyiden iyiye sıkar oldu.
Petrol ürünlerine gelen zamların, ulaşım başta olmak üzere birçok alanda maliyet artışlarıyla birlikte son tüketiciye zam olarak yansıması da akaryakıt fiyatlarını düşürecek bir formülün bulunması yönündeki gerekliliği ortaya koydu.
PEKİ AKARYAKIT FİYATLARINI KİM BELİRLİYOR,
FİYATLAR NEYE GÖRE YÜKSELİYOR?

Akaryakıt fiyatlarını belirleyen ana unsur olarak dünya serbest piyasası esas alınıyor. Brent petrol fiyatlarındaki değişim, aynı oranda işlenmiş ürünlere yansımayabiliyor. Yani ham petrol fiyatlarındaki dalgalanma petrol ürünlerinin fiyatlarını belirleyen ana unsur olarak ortaya çıkmıyor.
Petrol ürünlerinin fiyatlarını arz – talep dengesi yani dünya genelindeki petrol üretimi ve üretime karşılık tüketim miktarı belirleyici bir unsur olarak öne çıkıyor. Ham petrol üretiminin artması, ham petrol fiyatlarını düşürürken, piyasada talebin ötesinde petrol ürünü bulunduğu için benzin ve mazot gibi işlenmiş petrol ürünlerinin fiyatlarının aşağı yönlü hareket etmesini beraberinde getirebiliyor.
Ham petrol ürününün daha çok çıkarılması da petrol fiyatlarını düşürmeye tek başına yeterli gelmiyor. Dünya genelinde alım ve satımı dolar üzerinden gerçekleştirilen petrol ürünlerinin ülkemizdeki fiyatına etki eden ana unsurlardan biri döviz kurları olarak karşımıza çıkıyor.
Döviz kurlarının özellikle son dönemde yukarı yönlü seyri, birçok üründe olduğu gibi petrol ürünlerinde de fiyatların artma eğiliminde olacağına işaret ediyor. Ki, doların / TL denklemine bakıldığında doların TL karşısındaki değerinin arttığı ve 30 liraya yaklaştığı bu dönemde petrol ürünlerinin fiyatının da sürekli artma eğiliminde olduğu gözlemleniyor.
VERGİLER DE FİYATLARA DOĞRUDAN ETKİ EDİYOR
Petrol ürünlerinden alınan vergiler de ülkeler bazında petrol ürünlerinin fiyatlarının değişkenlik göstermesine etki eden bir unsur olarak dikkat çekiyor. Her ülkenin kendine göre uyguladığı vergilendirme sistemi petrol ürünlerinin fiyatının ülkelere göre farklılık arz etmesinde başat faktör oluyor. Türkiye’de petrol ürünlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) artırılması ile birlikte benzin, mazot ve LPG gibi fosil yakıtların fiyatına ortalama 4-6 lira arasında zam yapılmıştı.
TÜRKİYE’DE PETROL FİYATLARI NASIL DÜŞECEK?
Dünya piyasasında petrol fiyatlarını belirleyen onlarca denge unsuru varken, Türkiye’nin petrol ürünlerinden aldığı vergilerdeki değişkenlik ve Türkiye özelindeki arz-talep dengesi de fiyatlara etki eden ana unsurlardan biri olarak öne çıkıyor.
Günümüzde Türkiye genelinde ortalama fiyatı 38 lira düzeyinde olan benzin ve 39 lira düzeyinde olan mazot için yıl sonuna kadar 50 lirayı bulabileceği yönünde tahminler bulunurken, bu tahminler ise döviz kurlarındaki yükselme eğilimi ile destekleniyor.
Dünya piyasasındaki genel ortalamanın 1 litre mazotun değerinin 1,5 euro olduğu ifade ediliyor. Türkiye’de petrol ürünlerinin dünya genelindeki ortalamanın üzerine çıkmasını önlemek, fiyatları belli bir dengede tutmak ve bugünkü değerinden daha aşağıya çekebilmek için ise döviz kurlarındaki yükselişin durdurulması; bununla da yetinmeyerek dolar ve euronun bugün olduğundan daha aşağı çekilmesi gerektiği ifade ediliyor.
Dolar, bugünlerde 27 lira, Euro ise 29,45 liradan işlem görüyor. Brent petrolün varil fiyatı 85 lira ortalamasında seyrediyor.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum