Akdeniz Diyeti hafızayı koruyor

Akdeniz Diyeti hafızayı koruyor
 Muhabir
Araştırmalara göre, tipik Akdeniz diyetinin beyni hafıza kaybına karşı koruduğu görüldü.

Hafıza kaybı rahatsızlığı olan demans yavaş yavaş başlar. İlk başta, hastalıktan etkilenenler yalnızca görünüşte önemsiz olan şeyleri unuturlar. Ancak zamanla bilişsel kayıp ilerler. İşlerin bu kadar ileri gitmesini önlemek için doğru beslenme yoluyla önlem almak da önemli bir rol oynayabilir. Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, Akdeniz diyeti uygulayan kişilerde demans gelişme olasılığının daha düşük olduğu görüldü. Sonuçlar “ Moleküler Beslenme ve Gıda ” dergisinde yayınlandı.

Akdeniz diyetinin farkı

Geleneksel Akdeniz diyeti çoğunlukla ev yapımı yiyecek ve içeceklerden oluşmaktadır. Son yıllarda Akdeniz diyeti dünya çapında en sağlıklı beslenme olarak kabul ediliyor. Akdeniz diyetinin tipik özelliği, meyve ve sebzelerin, balıkların, işlenmemiş tahılların, baklagillerin ve yağın yüksek miktarda tüketilmesidir. Süt ürünleri ve et tabağınızda sadece ölçülü olarak bulunmalıdır.

Bu beslenme şeklinde, zeytinyağındaki tekli doymamış yağ asitleri ve polifenollerin, balıktaki çoklu doymamış yağ asitlerinin, meyveler, baklagiller, sebzeler ve bu gıdalarda bulunan çeşitli antioksidanların yüksek içeriği nedeniyle sağlığı koruyucu özelliklere sahiptir. Avustralyalı araştırmacılara göre, bileşenlerin tümü kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltmak ve sağlıklı yaşlanmayı teşvik etmekle doğrudan bağlantılıdır. Böyle bir diyetin beyin sağlığının iyileştirilmesi üzerinde de etkisi olmaktadır.

Akdeniz Diyeti ve beyin sağlığı

Araştırmacılar, 400'den fazla katılımcının kan serumundaki çeşitli biyobelirteçleri inceledi. Test denekleri ayrıca on yıldan fazla bir süre boyunca nöropsikolojik testlere de katıldı.

Akdeniz Diyeti, sebzeler, baklagiller, meyveler, tahıllar, süt ürünleri, balık ve yağlar gibi yedi önemli bileşene yönelik biyobelirteçlere dayanmaktadır. Araştırmacılar, Akdeniz diyeti ile beyin sağlığı arasında koruyucu bir bağlantı keşfettiler. Akdeniz diyetini uygulayan katılımcıların, diğer diyetlere kıyasla önemli ölçüde daha yavaş bilişsel gerileme yaşadığı görüldü. Akdeniz diyetine göre beslenen yaşlı insanlarda uzun vadeli bilişsel gerileme olmadığını açıklandı.

Akdeniz Diyeti hafızayı koruyor

Araştırmacılar daha önceki çalışmalarda yaşam tarzı ve diyetin yaşa bağlı hastalıkların başlamasını önlemeye yardımcı olabileceğini ve gelişimlerini etkili bir şekilde etkileyebileceğini göstermişti. Örneğin, 2021 yılında İtalya'da yapılan bir araştırma , Akdeniz diyetinin sağlıklı yaşlanmayı desteklemek için ideal olduğunu ortaya çıkarmıştı.

Mevcut çalışmanın sonuçlarına göre, Akdeniz diyetinin beyin sağlığının korunmasında önemli bir rol oynayabileceği fikrini doğrulamaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.