Akıllı Telefonlara Akıllı Pil

Akıllı Telefonlara Akıllı Pil
Yeni geliştirilen pillerle her gün şarj etme derdi bitiyor.

Telefonlarda konsol kalitesinde grafikler, haftada sadece bir defa şarj... Her gün şarj olmak istemeyen bir akıllı saat ya da haftalarca giyilebilen bir Google Glass... Bunların hepsi, daha iyi bir pil teknolojisinin hazır hale gelişini bekliyor. İşlemci hızı, depolama alanı gibi teknolojilere kıyasla daha yavaş gelişen pil teknolojisi, birden fazla sektörde yenilikleri yavaşlatıyor.

Lityum iyon pillerin limitlerine yaklaşmış gibi görünüyoruz. Bu yazımızda ise en umut verici 3 seçeneğe göz atacağız.

3. Dual-carbon piller

Power Japan Plus adındaki bir firma, "dual-carbon" piliye lityum iyon pillere göre çok fazla daha çok enerji depolayan, diğer kısıtlamaları da kaldıran bir pil sunmayı amaçlıyor. Bu pil teknolojisi, pilin içerisindeki anot ve katodu düz karbonla değiştiriyor.

Dual-carbon piller, lityum-iyon pillerden 20 kat hızlı şarj olabiliyor ve çalışırken sıcaklık üretmiyor. Ömrünün gerileme hızı da lityum iyon pillere göre çok fazla daha iyi ( yaklaşık olarak 3.000).

Firma, ilk pillerini bu yıl tıbbi ekipmanlarda kullanmak üzere üretecek.





2. Lithium-Air piller

Pillerin yoğunluğunu artırmaya yönelik bir başka yaklaşım ise, kimyasal değişikliklerle oksijeni dışarıdan almalarını sağlamak. Oksijeni pilin içinde depolamak yerine atmosferdeki oksijenden faydalanmak, depolanan güç miktarında mühim bir artış sağlayabilir. Mevcut prototipler, lityum iyon pillerini ikiye katlayabilen kapasitelere sahipler.

Bu pil teknolojinin piyasaya ulaşmasına daha çok fazla var (IBM'in tahminine göre beş -15 yıl ) ancak hazır olduğunda enerji yoğunluğuyla benzine rakip olabilir.

1. Graphene Ultracapacitors

Pil performansını artırmaya yönelik daha spekülatif bir yaklaşım ise, "pil" fikrinden tümünün kurtulmak. Bu kondensatörlerle, demek oluyor ki , şarj edilmiş, birbirinden dirençlerle ayrılmış tabakalarla yapılabilir. Elektrik, kondensatörler üzerinde statik eletkrik olarak saklanabilir ve peşinden gerektiğinde boşaltılabilir.

Bu "ultra-kondansatörler" her şarj-deşarj döngüsünden akabinde ömründen bir şey kaybetmeyebilir, sadece birkaç saniyede şarj olabilirler. Mevcut prototipler, 10.000 şarj döngüsünde pil ömründe herhangi bir gerileme bulunmadığı gösteriyor. Bu sayılar, yapılacak olan geliştirmelerde daha da çıkabilir .

Bütün bu yeni teknolojilerin yakın ve uzun zamanda pil teknolojisinde rol oynamasını bekleyebiliriz. Lityum-iyon pillerden geçiş, çok fazla kolay ve hızlı olmayabilir, ancak bu, önümüzdeki yıllarda dünyayı değiştirecek yeni ürün ve teknolojilerin çıkmasına izin veren bir faktör olacak. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.