Akıncı Üssü Davası

Akıncı Üssü Davası
FETÖ'nün darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı belirlenen Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 kişinin yargılandığı davanın duruşmasına, sanık savunmalarıyla devam edildi- Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığında görevli olmamasına

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı belirlenen Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 kişinin yargılandığı davanın görülmesine, sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları kampüsündeki salonda yapılan duruşmaya sanıklar, avukatları, müştekiler ile gaziler ve şehit yakınları katıldı.

Duruşmaya, Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığında görevli olmamasına rağmen üste yakalanan sanık eski Yüzbaşı Ömer Faruk Alp'in savunmasıyla başlandı. Alp, savunmasında, olay tarihinde İstanbul Harp Akademileri Komutanlığı'nda görev yaptığını, 14 Temmuz günü amiri olan Albay Ahmet Zeki Güran tarafından 15 Temmuz'da Akıncı Üssüne gitmesi yönünde emir verildiğini iddia etti.

Daha önce Özel Kuvvetler Komutanlığına bağlı görev yaptığı için verilen emrin Suriye'ye yapılması planlanan olası bir harekat olabileceğini, kendisinin de harekatta görev alacağını düşündüğünü ileri süren Alp, bu nedenle üstlerine güvendiğinden emri sorgulamadığını söyledi.

Sanık Alp, 15 Temmuz günü yaşadıklarına ilişkin şunları anlattı:

"Sabah saat 06.30 sıralarında İstanbul'dan otobüse binerek Ankara'ya doğru hareket ettim. Yolda cep telefonumu yanıma almadığımı fark ettim. Daha sonra Kızılay'da birkaç saat dolaşıp sonra bana tebliğ edilen görev yerim olan Akıncı Üssü'ne gitmek için Ankara Adliyesi'nin önünden otobüse binip Akıncı'ya gittim. Nizamiye indim, kimliğimi gösterdim, bir araç geldi beni bir binaya götürdü."

- "Görmedim, duymadım, bilmiyorum"

Sivil kıyafetiyle içeriye girdiğini binada kendisine yer gösterdiklerini ve daha sonra kamuflajını giydiğini anlatan Alp, sabaha kadar hiçbir eyleme karışmadığını, kendisine gösterilen odada uyuduğunu ve sabah da patlama sesiyle uyandığını öne sürdü.

Mahkeme Başkanı Selfet Giray'ın "Bu kadar şey yaşamışsın, anlatsaydın savcılıkta ve mahkemede neden susma hakkını kullandın?" sorusuna Alp "Ruhsal çöküntü içindeydim. Açlık, susuzluk vardı. 'Daha sonra savunma yapacağım' dedim ancak tutuklandım." yanıtı verdi.

Bir avukatın "Sabaha kadar seni arayan soran, 'hava üssünde ne işin var burada' diyen olmadı mı?" sorusu üzerine sanık Alp, "Benim bulunduğum bölgeye kimse gelmedi. Telefonum yoktu, bu tür özel görevlerde telefonla aranmaz." diye cevap verdi.

Başkan Giray'ın "Genelkurmay Başkanını kuvvet komutanlarını oraya getiriyorlar. Akın Öztürk'ün korumaları geliyor, sen orada kimseyi görmedin mi?" sorusuna, Alp, "Ben kimseyi görmedim. İnanın başka bir girişi vardır oranın yoksa görürdüm. Sabaha karşı karacı kıyafetli birinin yanına gittim, medyadan öğrendiğine göre darbe yapıldığını söyledi." diye yanıt verdi.

İddianamede görevli olmadığı halde Akıncı Üssü'ne gittiği ve özel eğitimli bir askerin orada yaşanan olaylar karşısında duyarsız kalıp uyumasının garip olduğu hatırlatılan sanık Alp, "Orada olmam görev gereğidir. Görevi komutan verir ve bu tür görevler kişiye özel verilir. Bazen mühürlü sarı zarfla getirilir, getiren dahi o zarfın içinde ne olacağını bilmez. Ben bundan önce aldığım emirleri, mutlak itaat içinde aldım ve sorgulamadım. Bana ulaşmalarını bekledim." ifadesini kullandı.

Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Giray, "Suriye'de görev verildiğini düşünüyorsun, ondan sonra da bir köşe de yatıyorsun nasıl olacak? Eğer görev senin için önemliyse gözünü kırpmaman lazımdı." diye konuştu.

Alp, meslek hayatı boyunca uzun yıllar terör operasyonlarına katıldığını ve üç yıl da Özel Kuvvetler Komutanlığında görev yaptığını, ByLock ve benzeri haberleşme programları kullanmadığını örgütle herhangi irtibatı olmadığını ileri sürerek, tahliye talebinde bulundu.

Öğle arası verilen duruşmaya, sanık eski Albay Harun Olgun'un sorgusuyla devam edilecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.