Alaeddin Tepesi'nde tarihe imza

Alaeddin Tepesi'nde tarihe imza
Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Alaeddin Tepesi’nde yürütülen II. Kılıçarslan Köşkü Arkeolojik Kazı Alanı ve Kentsel Tasarım projesi kapsamında, köşkü koruyan beton şemsiye yıkılma tehlikesi olduğu için kaldırılıyor.

Beton şemsiyenin kaldırılması çalışmalarını yerinde inceleyen Konya Valisi Muammer Erol, Büyükşehir Belediyesi ile Alaeddin Camisi’nde Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü çalışmalar sonucunda Alaeddin Tepesi’nde korunabilecek ne varsa korunacağını ve ihya edileceğini ifade etti. Kılıçarslan Köşkü’nü koruyan, tescilli olmayan şemsiyenin yıprandığı için kaldırılacağını kaydeden Vali Erol, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ile çalışmalarda emeği geçen herkesi tebrik etti.

“TARİH İHYA EDİLİYOR”
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Alaeddin Tepesi’nde restorasyon, yenileme ve tarihin ortaya çıkarılması çalışması yürütüldüğünü belirterek, Kılıçaslan Köşkü’nün günümüze ulaşan bölümünün ihya edilmesini ve iç kale surlarının ortaya çıkarılarak halkın hizmetine açılmasını amaçladıklarını söyledi. Bunun uzun soluklu bir çalışma olduğunu dile getiren Başkan Akyürek, “Çünkü burada Türk tarihi, Selçuklu tarihi, Anadolu tarihi yatıyor. Çok dikkatli çalışma gerekiyor. Yerleşim yeri olarak Alaeddin Tepesi milattan öncesine kadar giden bir tarihe sahip. Kazılarımızda bir takım bulgulara da rastlıyoruz. Müzeler Müdürlüğümüz ile birlikte bunları da muhafaza altına alıyoruz. Alaeddin Tepesi’nde çıkan tarihi eserler, milattan önceye rastlayan doku ileride sergilenecek” dedi.

“DÜNYANIN HİZMETİNE AÇILACAK”
Kılıçaslan Köşkü’nün üzerinde yıpranmış, betonları yıkılma tehlikesi geçiren korumanın kaldırılma çalışmasının başladığını kaydeden Başkan Akyürek, “Bunu kaldırarak, burada yenileme ve koruma çalışması ile birlikte bir bölümünün ihyası çalışmasını yürütüyoruz. İnşallah birkaç yıl içinde Alaeddin Tepesi bir arkeolojik park olarak; camisiyle, saray kalıntısıyla, iç kale kalıntısıyla sadece Konyalıların, Türkiye insanının değil, meraklılarının, uluslararası camianın, arkeoloji çevrelerinin ve dünya insanlarının da hizmetine açılmış olacak” ifadelerini kullandı.
Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da, tarihe tanıklık ettiklerini belirterek, beton şemsiyenin kaldırılmasıyla saray kalıntısının tekrar tüm ihtişamıyla ortaya çıkacağını dile getirdi. Altay, “Alaeddin Tepesi'nde yapılan çalışmalar nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’e teşekkür etti. II. Kılıçarslan Köşkü Arkeolojik Kazı Alanı ve Kentsel Tasarım projesi kapsamında, yıpranan beton korumanın güvenli bir şekilde kaldırılmasının ardından köşk kalıntısı koruma altına alınacak. Tepedeki diğer çalışmalarla bütünlüğü sağlanarak Alaeddin Tepesi’nin tamamı arkeolojik park olarak halkın hizmetine açılacak” diye konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.