Aldığı evin değerini düşük gösterenlere para cezası!

Aldığı evin değerini düşük gösterenlere para cezası!
Tapu müdürlüğünde sahip olduğu konutun değerini düşük gösterenlere para cezası verilecek.

Tapu müdürlüğünde sahip olduğu konutun değerini düşük gösterenlere para cezası verilecek. Düşük vergi ödemek için yanlış beyanda bulunanlara ceza yağacak.

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren kira gelir beyannamesinde son gün yaklaşırken konu hakkındaki gelişmeler de ortaya çıkıyor. Evini satın aldığı tarihin üzerinden 5 yıl geçmeden satanların 31 Mart'a kadar Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi için beyanname vermesi gerekiyor. 2021 yılında evini satanlar, Gelir İdaresi Başkanlığı'na verecekleri beyanname ile mart ve temmuz aylarında iki taksit halinde vergi ödemelerini gerçekleştirecekler.

BUNU YAPANA BÜYÜK CEZA VAR!

Kira gelir vergisini düşük tutarda ödemek için tapu müdürlüğünde usulsüz beyanda bulunanları hiç beklemedikleri bir sürpriz bekliyor. Tapuda usulsüz beyan verenlere yüklü miktarda para cezası kesilecek.

Konu hakkında önemli açıklamalarda bulunan Kerem Nükte Gayrimenkul Müdürü Hasan Aksay, Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi'nin evden elde edilen gerçek kazanca göre belirlendiğini altını çizerek, Gelir Vergisi Kanunu'nun 80'inci maddesi gereğince, miras ve bağış yoluyla sahip olunan konutların dışındaki, satın alınma tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde satıldığında, değer artış kazancı vergisine tabi tutulduğunu aktardı.

Söz konusu konut sahiplerinin belirli tarihler aralığında Gelir İdaresi Başkanlığı'na başvuru yaparak beyanname vermesi gerekiyor. Fakat bu durumu lehine çevirmek isteyen bazı gayrimenkul sahipleri, Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi'ni düşürebilmek için yanlış beyanda bulunuyor.

Usulsüz beyan yaptığı tespit edilen gayrimenkul sahipleri, hem eksik vergileri ödemekle hem de yüklü miktarda para cezası ödemekle yükümlü oluyor.

HEM ALANLAR HEM SATANLAR İÇİN CİDDİ CEZALAR!

Sahip olunan gayrimenkulün satış bedelinin düşük gösterilmesinin hem ev sahibi hem de konut alıcıları için risk oluşturduğunun altı çizilirken, konut alıcılarının satın aldığı gayrimenkulü daha sonra satışa çıkardığında yüksek gelir vergisi ödemek zorunda kaldığı belirtiliyor.

Ev satın alırken değerini düşük gösterenler, 5 yıl içerisinde evlerini gerçek değeri üzerinden satışa sunduğunda aradaki yüksek farktan dolayı kâr etmiş oluyor. Ancak son dönemde satış bedelinin eksik beyanı ve düşük tapu harcı ödenmesine karşı uygulamaya geçen para cezaları bu konuda caydırıcı nitelikte olabiliyor.

Örneğin 2020 yılının Ocak ayında 450 bin TL'ye satın aldığı evin değerini tapuda 250 bin TL olarak gösteren konut sahibi, evini 2021 Aralık ayında satmak istediğinde, evin ulaştığı gerçek değer olan 700 bin TL'den beyanda bulunursa 50 bin TL'ye yakın Değer Artış Kazancı Vergisi ödemek zorunda kalıyor.

Ancak ilk başta konut gerçek değerinde gösterilseydi sadece fazladan bir miktar tapu harcı ödemesi yapılacak ve değer kaybı ile yüksek para cezaları ödenmek zorunda kalmayacaktı.

Uzmanlar vatandaşları usulsüz beyan verme konusunda uyarıyor ve böyle bir durumda hem satış sırasında evin değerinin düştüğü hem de yüksek miktarlarda para ödemekle yükümlü olacakları belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.