Alerjisi Olanlar Dikkat Ev Halılarını Kaldırın

Alerjisi Olanlar Dikkat Ev Halılarını Kaldırın
Uzmanlar kış mevsiminin gelmesiyle birlikte alerji problemi çekenlere uyarıda bulunurken gerekirse havasız ve karanlık yerde yaşayanların ev halılarını kullanmamalarını önerdi. Çünkü bazı eşyalar alerjileri tetikleyebiliyor

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Allerji-İmmünoloji ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Emel Kurt, yapmış olduğu açıklamada, toplumda en yoğun alerjiye sebep olan alerjenlerin, hane tozu akarları bulunduğunu kaydetti.

Nemli ve havasız ortamları seven akarlara dikkat!

Akarların hane içi eşyalarının tozu ve insan hücre döküntüleriyle beslenen gözle görülmeyen böcekçikler bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Emel Kurt, şu şekilde konuştu:

“Kış mevsiminde yoğunlukla uygulanan yorgan, yünlü ve tüylü kazak, atkı, hırka benzeri eşyalarda bulunan, nemli ve havasız ortamları seven akarlar, alerjisi olan kişilerde şikayetlerin artmasına sebep olabilir. Aniden süregelen öksürük, hapşırık nöbetleri ve bu nöbetlerin ortam değiştirince geçmesi, antibiyotik alındığında bile geçmeyen burun akıntısı hem de astıma neden olabilecek emareleri vardır.”

“Yatak odalarının havalandırılması dikkatsizlik edilmemeli”

Prof. Dr. Kurt, hane içerisinde bulunan bir öteki alerji sebebinin de “küf mantarları” olduğuna dikkati çekti. Küf mantarlarının banyo, mutfak benzeri ıslak taban içeren yerlerde bulunduğunu özetleyen Prof. Dr. Kurt, şu şekilde devam etti:

“Nem artışına bağlı şekilde bu alerjenlerin görülme rizikosu kışın artar. Bütün bu alerjilerin kış aylarında güneşin azalması, evlerin çok havalandırılmaması benzeri nedenlerle hane içerisinde artarak, alerjik insanların şikayetlerinde artışa sebep olabilir. Kış aylarında evlerin bilhassa yatak odalarının havalandırılması dikkatsizlik edilmemeli, alerjisi olan insanlar için gerekirse halılar kaldırılmalı, 60 aşama yıkanabilir kilimler seçenek edilmelidir. Yine kıyafetler, yorgan ve battaniyeler belirli müddetlerle 60 derecede yıkanmalıdır. Şikayetleri devam eden kişiler, alerji uzmanlarının desteği ve müsait önerileriyle meselelerinin mühim bir bölümünden kurtulabilirler.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.