Muzaffer Kırmacı

Muzaffer Kırmacı

Allah’ım aklıma mukayyet ol !

Allah’ım aklıma mukayyet ol !

Gazetelere yansıyan bir haberi okuyalım ve onun üzerinden görüşlerimizi dile getirelim isterseniz. Haber aynen şöyle:

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, kent genelinde sağlıkla ilgili reform denilebilecek uygulamalarına bir yenisini daha ekledi. Vali Şahin, ‘tek şeker’ ve ‘sofralardan tuzun kaldırılması’ projelerinin ardından bu kez de obeziteyle mücadelede bir ilke imza atmaya hazırlanıyor. İlk olarak kamu ve kurum binalarında uygulamanın başlatılacağını kaydeden Vali Şahin, vatandaşları merdiven kullanımına yönlendirmek için asansörlerin ilk 3 duraklarının iptal edileceğini belirtti.”

Gözlerime inanamadım. Gerçekten doğru mu okuyorum diyerek tekrar-tekrar okudum. Haber doğruydu. Televizyon haberlerinde de dillendirildi. Haberin doğruluğunu tescilledikten sonra ilk temennim şu oldu: İnşallah bu valininaklına doğum kontrolü gelmez. Alimallah karı ile kocayı ayrı odalara kilitler. Ya da kadınlara bekaret kemeri taktırır. Yapar mı, yapar.

Böyle uygulamalar ancak doğu bloku ülkelerinde olabilirdi. Ama bizde de oluyor ne yazık ki. Böyle bir uygulamanın “kanun zoruyla şapka giydirmekten” ne farkı var? Şapkayı giydin, giydin. Giymedin asılırsın. Şaka yapmıyorum ha. Şapka inkılabında çok kişi bu yüzden sallandırıldı. Edirne valisi neyse ki çaya iki şeker atanları sünnet etmiyor. Ya da sofrasında tuzluk bulunduranları şehir dışına sürmüyor.

Yapılan iş aslında güzel. Ama yapılış şekli kötü. Bu işler kanun zoruyla olmaz. Sevdirerek, özendirerek olur ancak. Aynı, araçlarda kullandığımız emniyet kemeri gibi.

Hiç kimse emniyet kemerinin yararı olmadığını söylemiyor. Yerine göre can kurtardığını hepimiz biliyoruz. Ancak takmayanın cezalandırılmasını aklım almıyor. Aşırı hız, alkollü araç kullanımı, kırmızı ışık ihlali gibi hatalar sadece kişinin kendisini ilgilendirmez. Ama emniyet kemeri sadece kişinin kendisini ilgilendirir. Devlet bizi çok seviyorsa, takmadığımız için ceza vermek yerine, taktığımız için bizi ödüllendirsin. O zaman devletimin beni sevdiğini anlarım. Devlet beni sevdiği için değil, günün birinde unutursam ceza yazmak için bu yolu seçiyor. Bence emniyet kemeri de kişinin tercihine kalmalı.

Edirne’de Allah hastalara, yaşlılara, çocuklara, hamile hanımlara yardım etsin. Madem konu obeziteyle mücadele, o halde sadece obezlere yasak koysaydınız diyeceğimama, o bile ters geliyor bana. Sevdirmek, özendirmek, teşvik etmek gibi güzellikler varken, padişah fermanlarına ne gerek vardı beyim.

Aman ha Vali beyimiz duymasın. Ağzımıza biber sürer sonra.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muzaffer Kırmacı Arşivi
SON YAZILAR