Alman meclis başkanından Sisi'ye mesaj

Alman meclis başkanından Sisi'ye mesaj
Almanya Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile görüşmesini neden iptal ettiğini anlattı

Almanya Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, gelecek ay Almanya'yı ziyaret edeceği belirtilen Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile planlanan görüşmesini, ülkedeki idam kararlarını içeren son gelişmelerin ardından "ne konuşacağını bilemediği" için iptal ettiğini söyledi.

Lammert, haziran başında Almanya’yı ziyaret edecek Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile yapacağı görüşmeyi neden iptal ettiğini AA muhabirine açıkladı.

"Ne konuşacağımı bilemiyorum"

"Ancak Mısır'daki son gelişmeler belirgin bir şekilde siyasi anlamda bir demokratik gelişmeden söz edilemeyeceğini gösterdi" diyen Lammert, "Böylelikle görüşme için bir dayanak kalmadı. Cumhurbaşkanı ile ne konuşacağımı bilemiyorum" ifadesini kullandı.

Mısır’da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi dahil çok sayıda kişiye idam ve hapis cezaları verilmesini de değerlendiren Lammert, bu konuda davaları izleyen ve uluslararası alanda kabul görmüş kurumların tecrübelerini paylaştığını, bu kurumların davaların yasalara uygunluğunu ve mahkemelerin bağımsızlığı konusunda kuşku duyduklarını hatırlattı.

"İstikrar için insan haklarından ödün verilemez"

Batılı demokratik ülkelerin bölgedeki istikrarı mı yoksa insan haklarını mı tercih etmeleri gerektiği yönündeki soruyu Lammert, "Tam da böyle bir tercihe izin vermememiz lazım" diyerek cevapladı.

Lammert, tarihi tecrübelerin, bu tür bir tercihin kabul edilmesi durumda "istikrarlı koşullara kavuşması istenen bir ülkede insan haklarından vazgeçildiğini" gösterdiğini kaydetti.

"Verilen sözler tutulmadı"

Alman meclis başkanı, bölgenin istikrarının hayati önem taşıdığını belirterek, "Mısır’ın bölgedeki stratejik önemini de görmüyor değiliz, bunun farkındayız ama farkında olduğumuz bir şey daha var. Mısır halkının kendisi modernleşmek istiyor, kurumlarını demokratikleştirmek istiyor. Bu konuda birçok açıklamalar yapılmıştı. Buna şu andaki yönetimin yaptığı açıklamalar da dahil" şeklinde konuştu.

Ancak mevcut yönetimin siyasi uzlaşma süreci ve seçimler için verdiği sözleri yerine getirmediğine işaret eden Lammert, bu yönde gözle görülebilir, ciddi hiçbir adım atılmadığını ve Mısır Cumhurbaşkanı ile görüşme yapılmasının anlamsız olduğunu vurguladı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.