Almanya Başbakanı Merkel:

Almanya Başbakanı Merkel:
"Suriye'de siyasi çözüme ulaşmak için Cenevre'deki siyasi görüşmelerin devam etmesi gerektiği konusunda ortak görüşe sahibiz"

BERLİN (AA) – Almanya Başbakanı Angela Merkel, Suriye'de siyasi çözüme ulaşmak için Cenevre'de yapılan siyasi görüşmelerin devam etmesi konusunda partner ülkelerle hemfikir olduklarını söyledi.

Merkel, Almanya'nın Hannover kentinde ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, İngiltere Başbakanı David Cameron ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile düzenlediği "mini zirvenin" ardından açıklamada bulundu.

Güvenlik politikalarındaki en önemli konuların üstesinden yakın işbirliği ile geleceklerini ifade eden Merkel, yasa dışı göç konusunda, özellikle de insanların ülkelerinden kaçış sebepleriyle mücadele edilmesi ve AB –Türkiye mutabakatının NATO'nun Ege Denizi'nde yürüttüğü görevle uygulamaya geçirilmesi konularında hemfikir kaldıklarını vurguladı.

- Libya

ABD'nin de yasa dışı göç ile mücadeleye katkı sağlayacağını söyleyen Merkel, ABD'nin Libya'dan İtalya'ya olan güzergahta gerektiğinde sorumluluk alacağını ancak burada AB'nin "NAVFOR Med" misyonunun insan kaçakçılığına karşı görev yaptığını bildirdi.

Merkel bir soru üzerine, görüşmede ABD'nin, Ege Denizi'ndeki NATO misyonu desteklemesinin ele alındığını belirterek, Libya'ya ilişkin ise neler gerekebileceğini görüştülerini ancak somut kararların alınmadığı bilgisini verdi.

Libya'daki birlik hükümetinin henüz kırılgan olduğuna işaret eden Merkel, "Ancak hükümeti güçlendirmek için elimizden geleni yapacağız." dedi.

Merkel, Libya hükümetiyle de yasa dışı göç ile mücadeleyi görüşeceklerini ancak önceliğin bu hükümetin etkisinin adım adım artırılmasına destek vermek olduğunu kaydetti.

- Suriye

Suriye'ye ilişkin olarak da ateşkesin kırılgan olması ve kısmen de dramatik bir şekilde bunun ihlal edilmesinden dolayı büyük endişe taşıdıklarını belirten Merkel, "Suriye'de siyasi çözüme ulaşmak için Cenevre'deki siyasi görüşmelerin devam etmesi gerektiği konusunda ortak görüşe sahibiz" dedi.

Merkel, DAEŞ'e karşı mücadelenin de devam edeceğini belirtti.

- Ukrayna

Ukrayna konusunu da ele aldıklarına işaret eden Merkel, bu alanda ABD ile koordineli bir şekilde çalıştıklarını vurguladı.

Ukrayna'da yeni bir seçim yasası üzerinde çalışılacağını söyleyen Merkel, siyasi sürecin ve seçimin gerçekleşmesi için yoğun çabanın harcandığına dikkati çekti.

Merkel, tüm bu konulardaki çözümlerin bir gecede alınamayacağına işaret ederek, ancak söz konusu 5 ülkenin temsilcilerinin katılımıyla yapılan görüşmelerin sorunlara çözüm bulma konusunda olanaklar ve opsiyonlar sunduğunu kaydetti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.