Almanya Başbakanı Merkel: Türkiye, Avrupa'ya doğrudan komşu olan önemli bir partner

Almanya Başbakanı Merkel: Türkiye, Avrupa'ya doğrudan komşu olan önemli bir partner
Almanya Başbakanı Merkel, "Türkiye, Avrupa'ya doğrudan komşu olan önemli bir partnerdir" dedi

BERLİN (AA) - Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile Türkiye arasında Suriyeli sığınmacılarla ilgili varılan anlaşmanın hedefinin, insanların korunmasının yanı sıra sığınmacıların Türkiye'ye getirdiği yükün Avrupa ülkeleri arasında adil şekilde paylaşılması ve AB dış sınırlarının korunması olduğunu söyledi.

Başbakan Merkel, Alman "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung" gazetesine verdiği demeçte, Türkiye ile Almanya ve diğer AB ülkeleri arasındaki ilişkilere değindi.

Merkel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisini bazı konularda hayal kırıklığına uğratıp uğratmadığı sorusuna karşılık, "Hayır, ben kendisini yıllardır tanıyorum. Nitekim İstanbul'daki Uluslararası İnsani Zirve'ye katılacağım ve Türkiye Cumhurbaşkanı'yla da tüm önemli konular hakkında konuşacağım. AB-Türkiye anlaşmasının hedefi, yükün adil şekilde paylaşımı ve AB ülkeleri dış sınırlarının korunmasıdır." ifadesini kullandı.

"Türkiye, Avrupa'ya doğrudan komşu olan önemli bir partner"
Sığınmacılarla ilgili anlaşmanın tüm tarafların çıkarına olup olmadığı sorusu üzerine Merkel, "Bunun Alman, Avrupa ve Türk tarafının da çıkarına olduğuna kesinlikle inanıyorum. Özellikle de savaştan kaçan ve insan tacirlerinin eline düşenlerin çıkarına. Türkiye, Avrupa'ya doğrudan komşu olan önemli bir partnerdir. Ayrıca Avrupa'da tam istediğim gibi ortak bir sığınmacı politikasına sahip olsak ve tüm Avrupa ülkeleri adil bir dayanışma gösterse bile böyle bir anlaşmaya ihtiyaç duyardık. Çünkü ancak bu sayede sığınmacıların ülkelerinden kaçma nedenlerini anlayabiliriz." dedi.

"Türkiye, 3 milyon Suriyeli ile büyük sorumluluk üstlendi"

Merkel, sığınmacılara mümkün olduğu kadar kendi ülkelerinde kalmaları için imkan sağlanması gerektiğini ifade ederek "Türkiye, ülkedeki 3 milyon Suriyeli ile büyük sorumluluk üstlendi. Haklı olarak yükün paylaşılmasını istiyor. Sahillerinde büyük ölçüde insan kaçakçılığı yapılması ve hala insanların denizde boğulması Türkiye'nin de çıkarına olamaz. AB-Türkiye anlaşmasının asıl nedenlerinden biri de Ege Denizi'ni bu suçlulara teslim etmemek. Ve bu konuda önemli ilerlemeler kaydedildi. Biz Avrupalılar sürekli dillendirdiğimiz değerleri ciddiye alacaksak sorumluluklarımıza da bağlı kalmalıyız. Hem sığınmacıları kabul etme hem de sığınmacıların ülkelerinden kaçış sebeplerine karşı mücadele etme konularında." diye konuştu.

"Türkiye son yıllarda kayda değer ekonomik gelişme gösterdi"
Başbakan Merkel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın düşüncelerinin ne olduğu sorusuna, "Psikolojik analizler yapmak benim görevim değil. Benim ve tüm siyasetin görevi de farklılıkları tespit etmek ve ortak yanları araştırmaktır. Almanya ve Avrupa'nın Türkiye ile yoğun şekilde işbirliği yapmasında açık çıkarlar vardır. Bu Türkiye için de geçerli. Almanya'da 3 milyon Türk asıllı yaşıyor ve Türkiye AB dış sınırlarına komşu bir ülke. Türkiye son yıllarda kayda değer ekonomik gelişme gösterdi. Türk Cumhurbaşkanı'nın da buna katkısı büyük." yanıtını verdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.