Almanya'da "Dinlerin Barış Sorumluluğu" Toplantısı

Almanya'da "Dinlerin Barış Sorumluluğu" Toplantısı
Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel: -"Dinlerin ortak hedefi barışı sağlamak" - "İslam dinine mensup insanlar eşit haklara sahip vatandaşlardır. En azından biz böyle hissediyoruz"- İslam Toplumu Milli Görüş Teşkilatı Genel Sekreteri Altaş:-"Alman hükümeti ul

BERLİN (AA) - Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, dinlerin ortak hedefinin barışı sağlamak olduğunu söyledi.

Gabriel, Berlin'de Dışişleri Bakanlığında düzenlenen ve 53 ülkeden 100’ün üzerinde kişinin katıldığı "dinlerin barış sorumluluğu" konulu toplantıda, dini toplumlara, dünyada barışın sağlanmasına yönelik sorumluluğunu yerine getirmeleri çağrısında bulundu.

"Dinlerin ortak hedefi barışı sağlamak" diyen Gabriel, ancak ihtilafların merkezinde çoğu zaman dinlerin bulunduğunu, çünkü din kavramının arkasında başka çıkarların yer aldığını bildirdi.

Birbiri hakkında konuşmak yerine birlikte konuşmaya ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Gabriel, çok sayıda kişinin Almanya Dışişleri Bakanlığının bu davetini kabul ettiğinden dolayı teşekkür etti.

Geçmişte Hıristiyan mezhepleri arasında çatışmaların yaşandığına işaret eden Gabriel, Kuzey İrlanda’da Katolik ve Protestanlar arasında ihtilafının yaşandığını hatırlattı.

Kendi okul döneminde Katolik ve Protestan öğrencilerin ayrıştırıldığını, yan yana oturtulmadığı ve velilere okuldan sonra çocukların birlikte oynamamaları tavsiyesinde bulunulduğunu anlatan Gabriel, "Biz buna uymadık. Bu iyi bir karardı." dedi.

Gabriel konuşmasında, dünyada yaşanan güncel ihtilaflara da değindi.

Almanya’nın eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un "İslam Almanya’ya aittir” sözünün teorik bir söylem olmadığını vurgulayan Gabriel, "Kapının önüne çıktığımızda bunun günlük yaşam olduğunu görüyoruz. İslam dinine mensup insanlar eşit haklara sahip vatandaşlardır. En azından biz böyle hissediyoruz. İslam’ın Almanya’ya ait olduğunu halka anlatılması biz siyasetçilerin henüz daha tümüyle üstesinden gelemediğimiz bir görevdir." ifadesini kullandı.

Dindarların sayısının düştüğü bir ülkede din faktörünün uluslararası ilişkilerde nasıl bir rol oynadığının sorulmasının önemli olduğuna değinen Gabriel, "Çünkü gerçekte, dinin önemi dünyada daha da önem kazanıyor. Dünya nüfusunun yüzde 80’i bir dine inanıyor. Bazılarının sandığı gibi, din modern dünyadan kaybolmuyor." diye konuştu.

Gabriel, dinlerin barış potansiyeline sahip olduğuna inandığını belirterek, iki gün sürecek bu toplantıya katılanların bağlantılar kurarak, aralarındaki bağları güçlendirmeleri çağrısında bulundu.

İslam Toplumu Milli Görüş Teşkilatı Genel Sekreteri Bekir Altaş ise söz konusu toplantıyla ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Gabriel’in konuşmasının öngörülü ve güven oluşturucu olarak değerlendirdi.

Müslümanlar açısından Gabriel'in İslam’ın Almanya’ya ait olduğu yönündeki sözlerinin de ferahlatıcı açıklamalar olduğunu belirten Altaş, "Alman hükümeti uluslararası platformlarda inanç özgürlüğünü telkin ediyor ancak özellikle İslam söz konusu olduğunda ise Almanya sınırları içerisinde bu temel hakka sınırlamalar koymaktadır." dedi.

Almanya'da İslam tartışması uzun süreden beri güvenlik eksenli yürütüldüğünü ve bunun günlük yaşamı doğrudan etkilediğini vurgulayan Altaş, şu görüşlere yer verdi:

“Müslüman kadınlar çeşitli eyaletlerde iş hayatından dışlanmakta, hemen hemen her gün Müslümanlar ve İslami müesseseler aşırı sağcı şiddete maruz kalmaktadır. Bilhassa da seçimler öncesinde Müslüman karşıtı popülizm parti fark etmeksizin had safhaya ulaşmıştır."

Altaş, federal hükümetin dışarıya yönelik beyanlarıyla içerideki icraatleri arasında tutarsızlık olmaması gerektiğine değinerek, aksi takdirde hükümetin inandırıcılığının yara alacağını ve kulağa hoş gelen söylemlerin etkisini yitireceğini kaydetti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.