Almanya’da Hükümet Kurma Arayışları

Almanya’da Hükümet Kurma Arayışları
CDU/CSU, FDP ve Yeşiller “Jamaika koalisyonu” için yarın masaya oturacak- İlk tur ön görüşmeler 3 gün sürecek- Koalisyon görüşmeleri için CDU/CSU 30, Yeşiller 14, FDP 9 temsilci belirledi- Görüşmelerde en zorlu konuların sığınmacı ve göç politikası, iç gü

BERLİN (AA) – ERBİL BAŞAY - Almanya’da 24 Eylül’de yapılan genel seçimlerden birinci çıkan Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri, Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller ile hükümet kurma konusunda ön görüşmeler yapmak için yarın ilk kez bir araya gelecek.

Almanya Başbakanı Angela Merkel liderliğindeki Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ile Bavyera eyaletindeki kardeş partisi konumundaki Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Başkanı Horst Seehofer, daha önce görüş ayrılığı yaşadıkları ülkeye gelecek sığınmacı üst sınır konusunda geçen hafta anlaşmaya vardı.

Bunun ardından Merkel, daha önce CDU/CSU ile görüşmelere açık oldukları mesajı veren FDP ve Yeşiller ile yapacağı koalisyon ön görüşmeleri için 15 Ekim pazar günü gerçekleştirilen Aşağı Saksonya Eyalet Meclisi seçimlerini bekledi.

Böylelikle genel seçimlerden 24 gün sonra CDU/CSU, FDP ve Yeşiller, "Jamaika" koalisyonu için ilk kez yarın masaya oturacak.

Söz konusu partilerin oluşturacağı hükümet seçeneği, partilerin renklerinin (siyah-sarı-yeşil) Jamaika bayrağını çağrıştırmasından dolayı “Jamaika koalisyonu” olarak nitelendiriyor.

Ön görüşmeler için Hristiyan Birlik partileri yarın FDP ve Yeşillerin temsilcileriyle ayrı ayrı toplantı yapacak.

Perşembe günü ise Yeşiller ve FDP heyetleri kendi aralarında görüştükten sonra cuma günü CDU/CSU, FDP ve Yeşiller hep birlikte “büyük toplantıda” masaya oturacak.

Öngörüşmelerde partilerin anlaşması ve başka bir ön görüşme ihtiyacı duymamaları durumunda doğrudan koalisyon görüşmelerine geçmeleri bekleniyor.

- Partiler görüşmeler için heyetler belirledi

Ön görüşmeler için CDU/CSU Merkel ve Seehofer başkanlığında 30 kişilik bir ekip belirlerken, FDP de Genel Başkan Christian Lindner lidlerliğinde 9 kişiyle görüşmelere katılacak.

Yeşiller ise Eşbaşkan Cem Özdemir ve Meclis Grubu Eşbaşkanı Kathrin Göring-Eckardt öncülüğünde görüşmelere başlayacak.

- Partiler arasındaki görüşmelerin çetin geçmesi bekleniyor.

Siyasi çevreler birçok konuda görüş ayrılığı bulunan partilerin anlaşmasının zaman alacağını yeni hükümetin kurulmasının 2018’e sarkabileceğini belirtiyor.

Başbakan Merkel de görüşmelerin haftalar süreceğini belirterek, görüşmelerde sosyal güvenlik sistemleri, ekonomi, istihdam, dijitalleşme, vasıflı yabancıların ülkeye getirilmesi, yabancıların topluma uyumu, aile ve güvenlik konularının ele alınacağını belirtti.

Almanya'da sağlam ve istikrarlı bir hükümet kurulması gerektiği bilinciyle hareket edileceğini ifade eden Merkel, Yeşiller ve FDP’nin görüşmelerde iklimin korunması ve vergiler gibi toplumu yakından ilgilendiren konuları gündeme taşımasını beklediğini bildirdi.

- Merkel'in Aşağı Saksonya seçimlerinden dolayı eli zayıfladı

Merkel, Aşağı Saksonya’daki Eyalet Meclisi seçimlerinde CDU’nun ciddi oy kaybı yaşamasının hükümet kurma çalışmalarındaki elinin zayıfladığı yönündeki yorumlara, "Görüşmelere özgüvenle gidiyorum." karşılığını verdi.

Partiler arasındaki görüşmelerde bakanlıkların dağılımının da önemli gündem maddelerinden birisi olacağı ifade ediliyor.

Bu konuda en büyük tartışmanın şimdiye kadar CDU’nun elinde bulunan Maliye Bakanlığının ve koalisyonun küçük ortaklarına verilen Dışişleri Bakanlığının hangi partiye verileceğine ilişkin yapılması bekleniyor.

Maliye Bakanlığını FDP isterken, Dışişleri Bakanlığına da Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir’in talip olduğu siyasi çevrelerde konuşuluyor.

Partiler arasında en zorlu konuların sığınmacı ve göç politikası, iç güvenlik, vergi politikası ile iklim ve enerji politikaları olacağı ifade ediliyor.

- Ortalama 46 gün içinde hükümet kuruluyor

Almanya'da koalisyon görüşmelerinin ne kadar sürede tamamlanacağı konusunda bir sınırlama bulunmuyor.

Ülkede şimdiye kadar genel seçimlerin yapılması ile yeni hükümetin yemin etmesi ortalama 46 gün sürdü.

En son 2013’te CDU/CSU ile SPD arasında hükümet 86 gün içinde kurabilmişti.

Bu şimdiye kadar en uzun süreli bir dönem olurken, 1969’da SPD-FDP ve 1983’te CDU/CSU-FDP koalisyonları 24 gün ile en kısa sürede kurulan hükümetler olmuştu.

-Tek seçenek "Jamaika" koalisyonu

Bu yıl 24 Eylül’de yapılan genel seçimlerden Başbakan Merkel’in muhafazakar Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU ile kardeş parti konumundaki Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) yüzde 32,9 oranıyla birinci çıkarak yeniden hükümeti kurma görevini üstlendi.

2013’den bu yana koalisyon ortağı olan Sosyal Demokrat Parti (SPD), tarihinin en düşük oy oranı olan yüzde 20,5 ile seçmenin kendisine muhalefet görevini verdiğini savunarak hükümette yer almayacağını açıkladı.

Meclisteki partiler, seçimde yüzde 12,6 oranında oy alan aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) ile koalisyon kurmak istemediğini bildirirken, CDU/CSU da yüzde 9,2 oranında oy alan Sol Parti ile hükümette yer almayı reddediyor.

Meclisteki milletvekili aritmetiğine göre ise CDU/CSU'nun içinde olmadığı bir hükümet kurulamıyor.

Bu durumda, hükümeti kurmak için tek seçenek CDU/CSU'nun, seçimlerden yüzde 10,7 ile 4. çıkan Hür Demokrat Parti (FDP) ve yüzde 8,9 oy oranıyla 6. sıradaki Yeşiller ile ortaklık yapması kalıyor.

Partiler arasındaki koalisyon görüşmeler başarısız geçmesi ve SPD'nin CDU/CSU ile yeniden koalisyona girmeye ikna edilememesi durumunda erken seçim gündeme gelecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.