Almanya'daki Töre Cinayeti Davası

Almanya'daki Töre Cinayeti Davası
Berlin'de 2005'te Hatun Sürücü'nün öldürülmesine ilişkin 2 kardeşin "tasarlayarak öldürmeye yardım" suçundan yargılandıkları davada beraat etmelerine itiraz edildi

İSTANBUL (AA) - Almanya'nın başkenti Berlin'de 2005'te Hatun Sürücü'nün öldürülmesine ilişkin "tasarlayarak öldürmeye yardım" suçundan yargılanan 2 kardeşi hakkında verilen beraat kararına itiraz edildi.

Anadolu Cumhuriyet Savcısı Eyüp Kara tarafından İstanbul Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmek üzere yargılamanın yapıldığı Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesine sunulan itiraz dilekçesinde, Berlin'de 2005'te Hatun Sürücü'nün kardeşi Ayhan Sürücü tarafından öldürüldüğü ve Sürücü'nün bu davadan mahkum olduğu hatırlatıldı,

Ayhan Sürücü'nün eylemine yardım ettikleri iddiasıyla da 2 erkek kardeşi hakkında Türkiye'de "tasarlayarak öldürmeye yardım" suçundan dava açıldığı aktarılan dilekçede, sanıklar Alpaslan ve Mutlu Sürücü'nün yargılandıkları davada bu suçtan beraatlerine karar verildiği belirtildi.

Dilekçede, mahkeme heyetinin verdiği bu kararın usul ve yasaya aykırı olduğu savunularak, Almanya'da Ayhan Sürücü'nün mahkumiyet kararı ile sonuçlanan davada Sürücü'nün kız arkadaşı Melek Akkaş'ın tanık olarak dinlendiği aktarıldı.

Akkaş'ın tanık olarak alınan beyanına da yer verilen dilekçede, şunlar kaydedildi:

"Tanık Melek ifadesinde özetle; Ayhan Sürücü'nün öldürme olayından kısa bir süre önce kendisine ablası Hatun'u öldürmeyi planladığını, ağabeyleri Mutlu ve Alparslan Sürücü'nün bu konuda ikna olduklarını ve kendisine yardım edeceklerini beyan etmiştir. Tanık Melek, Ayhan'ın olaydan bir kaç gün önce Görlitzer parkında atış talimi yaptığını, silahı kardeşi Mutlu' Sürücü'nün verdiğini, olay günü Hatun'un evine ağabeyi Alparslan ile gittiğini, öldürme olayını da kendisinin gerçekleştirdiğini, sanık Alparslan'ın Ayhan'a, 'vay be inanamıyorum, demek keller (katil) oldun' dediği yönünde ifade vermiştir."

Dilekçede, öldürme eylemini gerçekleştiren Ayhan Sürücü'nün bu dava dosyasında tanık olarak ifade verdiği de belirtilerek, Sürücü'nün "Kız arkadaşıma bu öldürme olayından önce planlarımı söz etmiştim. O benim şaka yaptığımı sanıyordu. Cinayeti işledikten sonra yanına gittiğimde bu olayı kendisine haber verdim, şok oldu. Kendisi ile evlenmeyi düşünüyordum. Benden korkmaması için bu işi sanki ağabeylerim Alparslan ve Mutlu ile planlamış ve gerçekleştirmişiz gibi anlattım." şeklinde beyanda bulunduğu anlatıldı.

Ayhan Sürücü'nün Alman adli makamlarına da benzer anlatımlarda bulunduğu ifade edilen dilekçede, "Dolayısıyla, Ayhan Sürücü tanık Melek Akkaş'ın anlatımlarını aynen doğrulamakta, sadece anlatma saikinin farklı olduğunu iddia etmektedir. Ayrıca Melek Akkaş'ın beyanını doğrulayan ve sanıkların suça yardım ettiklerini gösteren başkaca deliller dosyada mevcuttur. Mahkemenin Melek Akkaş'ın ifadelerinin doğrulanmadığı yönündeki gerekçesi yerinde olmadığı gibi, dosyadaki diğer delillere neden itibar etmediğini de gerekçeli kararında açıklamamıştır. Dosyada bulunan deliller bir bütün olarak değerlendirildiğinde sanıkların mahkumiyetine gerektirir kesinlikte delilin bulunduğu değerlendirilmektedir." ifadelerine yer verildi.

Dilekçede, Ayhan Sürücü'nın kız arkadaşını rahatlatmak için iki ağabeyini birden öldürme suçuna dahil etmesinin hayatın olağan akışına uygun olmadığını ifade edilerek, şunlar kaydedildi:

"Maktulun öldürülmesi kararının ailenin hangi fertleri tarafından hangi şartlarda alındığının açık olarak tespit edilemediği, dolayısıyla sanıkların silah temin etme, olay öncesinde ve sırasında yardım etme, suç işleme kararını teşvik etme ve güçlendirme gibi vücut bulan eylemlerinin suç işlenmesine yardım eden vasfında olduğu, sanıkların belirtilen şekilde atılı töre saiki ile kardeşi kasten öldürmeye yardım suçunu işledikleri sabit olduğundan, sanıkların mahkumiyetlerine karar verilmesi gerekirken beraatlerine karar verilmesi yasa ve usule aykırıdır."

Yerel mahkemenin Mutlu ve Alparslan Sürücü hakkında verdiği beraat kararının kaldırılması istenen dilekçede, her iki sanığın "tasarlayarak öldürmeye yardım" suçundan cezalandırılması talep edildi.

- Olayın geçmişi

Almanya'nın başkenti Berlin'de yaşayan Hatun Sürücü, 7 Şubat 2005'te kardeşi Ayhan Sürücü tarafından öldürülmüştü. Alman Federal Mahkemesi cinayeti işleyen Ayhan Sürücü ile cinayete birlikte karar verdikleri iddiasıyla ağabeyleri Mutlu ve Alparslan Sürücü'yü tutuklayarak dava açmıştı.

Yaklaşık 14 ay cezaevinde kalan ve delil yetersizliğinden beraat eden Mutlu ve Alparslan Sürücü cezaevinden çıktıktan sonra Türkiye'ye dönmüş, Ayhan Sürücü ise yargılama sonucunda 9 yıl 3 ay hapis cezası almıştı. Hapis cezasını tamamlayarak tahliye edilen Ayhan Sürücü de Türkiye'ye dönmüştü.

Berlin Savcılığı'nın itirazı üzerine Mutlu ve Alparslan Sürücü için verilen beraat kararı bozulmuş, hukuki yazışmaların ardından iki kardeşin Türkiye'de yargılanmalarına karar verilmişti.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, şüpheliler Mutlu ve Alpaslan Sürücü hakkında "tasarlayarak öldürmeye yardım" suçundan 15'er yıldan 20'şer yıla kadar hapis cezası talep edilmişti.

Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi de sanıklar Mutlu ve Alparslan Sürücü'nün "tasarlayarak öldürmeye yardım" suçunu işlediklerine dair mahkumiyetlerine yeterli kesin ve inandırıcı somut delil bulunmadığı gerekçesiyle beraatlerine karar vermişti.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.