Altın “düşük talep” ile geriliyor

Altın “düşük talep” ile geriliyor
Altın, doların güçlenmesi ve yatırımcıların altın destekli en büyük ETF’deki varlıkları düşürmeleri ile değer kaybediyor

Altın, doların 5 yılın en yükseğine yakın seviyede tutunması ve yatırımcıların altın destekli en büyük ETF’deki varlıkları düşürmelerinin tasarruf aracı altına talebi zayıflatması ile değer kaybediyor. Gümüş yükseliş gösteriyor.

Spot altın, 26 Aralık’taki kapanış seviyesinden yüzde 0.3 kadar düşerek ons başına 1,192.55 dolara geldi ve Singapur saati ile 11:20’de 1,95.75 dolardan işlem gördü. Kıymetli metal, en büyük altın tüketicisi Çin’in ekonomiyi desteklemek için ek önlemler alacağı spekülasyonları ile 26 Aralık’ta yüzde 2.2 kadar değer kazandı.

Altın, Fed’in borçlanma maliyetlerini yükseleceği beklentilerinin doları güçlendirmesi ile ikinci çeyrek dönemlik kaybı kaydetmeye hazırlanıyor. Doların 10 önemli para birimi karşısındaki hareketlerini izleyen Bloomberg Spot Dolar Endeksi, geçtiğimiz 10 haftanın 9’unda yükseliş göstermesinin ardından bugün 5 yılın zirvesine yakın seviyede seyrediyor. SPDR Gold Trust’taki varlıklar 26 Aralık’ta 6 yılın en düşük seviyesine geriledi ve üst üste 5. ayda da daralma göstermeye hazırlanıyor.

Şanghay’daki Everbright Futures Co. makroekonomi stratejistlerinden Sun Yonggang, “Dolardaki son yükselişler, altın fiyatları üzerinde aşağı yönlü yapıyor. Fed’in faizleri artırmaya yaklaşması altın için olumlu değil” dedi.

Şubat vadeli altın kontratı New York Comex’te yüzde 0.2 gerileyerek ons başına 1,192.40 dolar oldu ve 1195.10 dolardan işlem gördü. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 0.5 yukarısında seyrediyor.

Spot gümüş yüzde 0.5 yükseliş ile ons başına 16.1478 dolara geldi ve 26 Aralık’taki yüzde 2.2’lik artışı genişletti. Spot platin, yüzde 0.1 değerlenerek ons başına 1,215.88 dolardan alıcı buldu.Paladyum, 26 Aralık’taki 818.19 dolardan seviyesinden ons başına 817.80 dolara geldi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.