Amatör spor karşılaşmalarındaki "sağlıkçı" sorunu için işbirliği

Amatör spor karşılaşmalarındaki "sağlıkçı" sorunu için işbirliği
Sağlık Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu "İlk Yardım Eğitimi İşbirliği Protokolü" imzaladı- Protokole göre, amatör spor kulüplerinin maçlarında görev alan hakem, kaptan, saha komiseri gibi yaklaşık 2 bin

ANKARA (AA) - Sağlık Bakanlığı tarafından, amatör spor kulüplerinin oynadığı maçlarda sahada görev alan hakem, kaptan, saha komiseri gibi yaklaşık 2 bin 500 kişiye ilk yardım eğitimi verilecek; sağlık çalışanları müsabakalarda Türkiye Futbol Federasyonu tarafından belirlenen ücretle görev alacak.

Sağlık Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu arasında işbirliği sağlayacak "İlk Yardım Eğitimi İşbirliği Protokolü" imza töreni, Sağlık Bakanlığında gerçekleştirildi.

Protokolü, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu Başkanı Ali Düşmez imzaladı.

Protokol çerçevesinde, amatör spor kulüplerinin oynadığı maçlarda sahada görev alan hakem, kaptan, saha komiseri gibi yaklaşık 2 bin 500 kişiye ilk yardım eğitimi verilecek. 112 Acil Servis istasyonlarına her hafta maçların gün ve saatleri liste olarak gönderilerek, görevliler bilgilendirilecek. Ayrıca, "Gönüllü Sağlıkçı Havuzu" oluşturulacak. Bu havuzun içinde yer alan sağlık çalışanları, müsabakalarda Türkiye Futbol Federasyonu tarafından belirlenen ücretle görev alacak.

- "İki yıl içinde bu adımın bütün gerekleri yapılacak"

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, törende yaptığı açıklamada, spor ve sağlıklı yaşam konusunda önemli bir protokole imza atıldığını belirterek, Bakanlık olarak hareketli yaşamı teşvik eden anlayışta olduklarını vurguladı.

Çocukların olabildiğince küçük yaşta sporla tanışmasının önemli olduğunu ifade eden Müezzinoğlu, bu dönemde amatör sporla uğraşılmasını önerdiklerini söyledi. Müezzinoğlu, yaklaşık 6 milyon amatör sporcunun 3 milyonunun aktif olarak spor yaptığını anlatarak, bu kişilerin yaklaşık yüz bininin futbolla uğraştığını aktardı. Sahada, dönem dönem istenmeyen sağlık olaylarıyla karşılaşıldığını dile getiren Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

"Son günlerde kamuoyuna yansıyan 17 yaşındaki bir hakemimizin ve dün itibarıyla 12 yaşında genç bir çocuğumuzu kaybetmiş olmak, belki bu hazırlıkların daha güçlü yapılması için de mesaj veriyor.

Biz, özellikle ilk yardımı önemsiyoruz. İlk yardım sertifikasyonunda gerek yöneticilere, gerek hakemlere ilk yardım kursları vererek, olabildiğince amatör spor yapılan alanlarda mutlaka sertifikalı birinin olmasını arzu ediyoruz. Bu protokolle, bunu yapmayı hedefliyoruz. Bunun dışında, acil 112 hizmetlerinin hafta sonu yapılan müsabakalarda hizmet verebilmesi için entegrasyonu kurmaya çalışıyoruz.

Sağlık çalışanlarımızın maçlara gönüllü gelmesi veya tespit edilecek sembolik ücretlerle buralarda hizmet vermelerini sağlayacak bir yol haritası belirledik. Bu, bugün için önemli ancak asla yeterli gördüğümüz bir adım değil. Önümüzdeki 2 yıl içinde bu adımın bütün gereklerini yaptıktan sonra, inşallah daha güçlü adımlar atmayı hedefliyoruz."

- "Amatör sporcu sayısını arttırmayı hedefliyoruz"

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç da Türkiye'de amatör spor alanında önemli gelişmeler olduğunu ifade ederek, "Şu anda 6 milyonu aşan sporcumuz var, bunların 3 milyonu aktif sporcu. Bu sayı, Türkiye için yeterli değil. Bu sayıyı daha da artıracağız" dedi.

Sporcu sayısı artırılırken, sporcu sağlığının korunması için de çalışmalar yapıldığına işaret eden Kılıç, "Yüz bini futbol olmak üzere toplamda 500 bine yakın müsabaka oynanmaktadır. Burada, gördüğümüz en önemli şey, olası bir durumda ilk andaki müdahalenin önemli olduğu. Orada müdahale yapacak kişinin bu konuda eğitim almış ve ne yapacağını biliyor olması önem taşıyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu Başkanı Düşmez de bu konuda geçmişte sıkıntılar yaşandığını belirterek, "Meselenin hallolmuş olması adına ancak teşekkür ederiz" dedi. Sporcu sayısının artırılabilmesi için konfederasyon olarak da çalışıldığını ifade eden Düşmez, gelecek nesillerin yetişmesinde sporun çok önemli olduğunu vurguladı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.