Amerika Emperyalist devlettir

Amerika Emperyalist devlettir
Mûsıkîşinas Enver Etik, Hikmet İlim ve Sanat Derneği'nde Amerika hatıralarını anlattı.

Hikmet İlim ve Sanat Derneği’nde Amerika hatıralarını anlatan Mûsıkîşinas Enver Etik, “Batı medeniyeti kan ve sömürü üzerine kuruludur. Amerika ise tam bir emperyalist ve kapitalist bir devlettir” dedi.

Hikmet İlim ve Sanat Derneği’nde Amerika Hâtıraları’nı anlatan mûsıkîşinas Enver Etik, “ ‘Çok gezen mi bilir, yoksa çok okuyan mı?’ diye bir şey var. Bana göre; çok okuyan çok daha bilir. Çok gezen ise daha çok tecrübelidir” dedi. Mûsıkî ve Mevlevî ayinleriyle ilgilendiğini, çalgı aletlerinden keman çaldığını ve ney üflediğini belirterek ilgilendiği sahanın Klasik Türk Müziği (KTM) ile Türk Sanat Müziği (TSM) olduğunu ifade eden müzik eğitmeni Enver Etik, “Doğuştan Allah vergisi olarak mûsıkîye karşı bir kâbiliyetim olmuş. Babam Farsça ve Fransızca’yı ana dili gibi bilirdi. Mevlâna’ya olan sevgisinden dolayı Mesnevî’yi de ezbere biliyordu. Ben Başbakanlığa bağlı Gençlik Merkezlerinde keman ve ney dersleri de verdim. Mevlevî Âyin Grubu’yla kuzeyden güneye, doğudan batıya dünya ülkelerini gezdim. İsveç ve Norveç dahil Avrupa ülkeleri ile Amerika’yı, Afganistan ve Pakistan ile Afrika ülkelerini de gezdim. Mekke ve Medine’de, Amerika’da, Afrika’da, Afganistan’da Cuma namazlarına kadınların geldiklerini gördüm. Her ne hikmetse Türkiye’de kadınlar gelmiyor. Bu âyetin yanlış anlaşılması mıdır, yoksa Türkiye’de bir tatbikat şekli midir? Onu da bilmiyorum ” diye konuştu.

hatiralar-1.jpg

BATI MEDENİYETİ KAN VE SÖMÜRÜ ÜZERİNE KURULU

“Eğer Konya’nın dışına çıkmadıysanız Türkiye’yi ve İstanbul’u bilmezsiniz! Türkiye’nin dışına çıkmadıysanız Dünya’yı bilmezsiniz” diyen Etik, Ziya Paşa’nın meşhur “Diyâr-ı küfrü gezdim beldeler kâşaneler gördüm. Dolaştım mülk-ü İslâmı bütün virâneler gördüm. Müslüman olmayan ülkeleri gezdim, şehirler, gösterişli yapılar gördüm, İslam ülkelerini dolaştım, hep harabeler gördüm.” sözünü hatırlatarak şu ifadeleri kullandı: “Fas, Cezayir ve Tunus’u gezdiğimde o viraneleri gördüm. Petrol onlarda, elmas onlarda, kömür onlarda ama dünya savaşı oluyor; İslâm memleketlerinin hiç esamesi bile okunduğu yok. Bütün Afrika’yı Fransa ve Belçika sömürüyor. Bir tek Belçika 8 milyon zenci öldürmüştür. Avrupa çok modern insanlardır. Çok modern cadde, sokak, yolları ile şaşalı yapıları da vardır. Ama Batı’nın kan üzerine, sömürü üzerine kurulu bir medeniyetleri vardır.”

AMERİKA EMPERYALİST BİR DEVLETTİR

Amerika gezisi ile alâkalı hâtıralarını da anlatan Etik, Şikago’da davetli oldukları Türk-Amerikan Derneği’ndeki toplantıya; teyzesinin oğlu Prof. Dr. Tuncer Edil’le birlikte gittiklerini ifade ederek Amerika ile ilgili şunları dile getirdi: “Amerika’da bir kişi işsiz ise, bir de hapishaneye düştüyse anası ağladı demektir. Eğer Amerika’da sağlık sigortanız yoksa yandınız! Orada devlet hastaneleri falan yoktur. Hastaneler özeldir. Virüsten dolayı o hastanelerin birinde bir hafta veya 10 gün falan yattıysanız, en azından 15-20 bin dolar ödersiniz. 340 milyon nüfusu olan Amerika’da belki 30 milyon insan sokakta aç yatar. Eviniz varsa her ay 300-500 dolar arasında emlak vergisi ödersiniz. Amerika tam bir emperyalist ve tam bir kapitalist devlettir. Ama dünyaya medeniyet sattığını falan gösterir. Vietnam’da, Irak’ta, Suriye’de, Afganistan’da neler yaptığını gördük. Modern denilen Amerika, Japonya’ya iki defa atom bombası attı. Rusya’ya şimdi insanlık suçu işliyorsun diyor.”

hatiralar-2.jpg

İSLAMİYET’İ TAM MANASIYLA ÖĞRENMELİYİZ

Zenginlerin, profesörlerin, papazların da olduğu o dernek toplantısında bir kişinin, “Biz Amerika’da doğduğumuz için Hristiyan olduk. Sizde Türkiye’de doğduğunuz için Müslüman oldunuz” dediğini aktaran ve bir papazın kendisine; “Âl-i İmrân Sûresi neden bahseder?” diye bir soru sorduğunu belirten Etik, “Türkiye’ye döndükten sonra def’alarca Kur’an-ı Kerim’in tercümesini okudum. Ve şuna inandım. Şahsî kanaatim odur ki, Kur’an-ı Kerim’i defalarca inceleyerek okumadıktan, muteber kaynaklardan Hz. Peygamber’in hayatını güzel bir şekilde anlamadıktan sonra İslamiyet’i tam mânasıyla biliyoruz diyemeyiz” diye konuştu.

Meram Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirilen sohbetin sonunda Mûsıkîşinas Enver Etik, kemanıyla sanat müziğinden şarkılar okudu. Kendisine, derneğin teşekkür plaketi takdim edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.