Anadolu Üniversitesinden "Yunus Emre Gözlemevi"

Anadolu Üniversitesinden "Yunus Emre Gözlemevi"
AÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Fonu tarafından desteklenerek oluşturulan gözlemevi hizmete açıldı - Rektör Prof. Dr. Gündoğan: - "Özellikle fen fakültesi, havacılık ve uzay bilimleri fakültesi, mühendislik fakültesi gibi fakültelerde ders gören öğrencile

ESKİŞEHİR (AA) - Anadolu Üniversitesi (AÜ) Bilimsel Araştırma Projeleri Fonu tarafından desteklenerek oluşturulan Yunus Emre Gözlemevi hizmete açıldı.

Rektör Prof. Dr. Naci Gündoğan, Borabey Göleti kampüs alanındaki açılış töreninde, projenin 3 yıllık süreç içinde hayata geçirildiğini belirtti.

Borabey Göleti kampüs alanında kurdukları gözlemevine Yunus Emre ismini verdiklerini anlatan Gündoğan, gözlemevinin tüm bilimsel ve teknik altyapısının AÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu tarafından onaylanan proje desteği kapsamında gerçekleştirildiğini, tasarımların da üniversite tarafından yapıldığını anlattı.

Gündoğan, Yunus Emre Gözlemevi'nin Eskişehir ve ülke için önemli olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bu gözlemevini kurarken öncelikli amacımız eğitimdi. 30 kişilik bir sınıfımız var ve özellikle fen fakültesi, havacılık ve uzay bilimleri fakültesi, mühendislik fakültesi gibi fakültelerde ders gören öğrencilerimize uygulamalı eğitim vermeyi amaçlıyoruz. Uzay araştırmaları, dünyada hem ilgi çeken hem de önemli araştırmalar. Bu noktada bizler var olan yıldız ve güneş teleskoplarımızla belli zamanlarda gözlemler yapabileceğiz ve bu gözlemlerle birlikte üniversitemizin öğretim üyeleri, hem yurt içinden hem de yurt dışından çeşitli araştırmacılarla bilimsel çalışmalar yapabilecek."

- "Yunus Emre Gözlemevi, Eskişehir'in cazibesini artıracak"

Üniversite olarak amaçlarının Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullarda okuyan öğrencilere de bu alanda hizmet vermek olduğunu belirten Gündoğan, "Onların merakını cezbetmesi açısından bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Yunus Emre Gözlemevi, Eskişehir'in cazibesini artıracak." diye konuştu.

Yunus Emre Gözlemevi proje sorumlusu AÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Metin Altan da gözlemeviyle ilgili teknik detaylar hakkında bilgi verdi.

Eskişehir'e düşen bütün meteorların takip edildiğini dile getiren Altan, "Biz 2 yıldır Eskişehir'e düşen bütün göktaşlarını takip ediyoruz, kaydediyoruz. Bunların nereden, nasıl düştüğünü koordinatlarıyla belirleyerek arşivliyoruz. Ulusal Gözlemevi'nden hatta NASA'dan gelip ağımıza bağlanıp bu verileri alabiliyorlar." dedi.

Rektör Prof. Dr. Gündoğan, daha sonra gazetecilerle gözlemevi alanını gezdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.