Bayram Kabadayı

Bayram Kabadayı

Anadolu’muzun kuş cenneti milli parkı ‘MANYAS GÖLÜ’

Anadolu’muzun kuş cenneti milli parkı ‘MANYAS GÖLÜ’

Bu seferki gezimiz, Marmara bölgesinde bulunan Manyas gölü Kuşcenneti Millî Parkı’na idi.  Marmara Bölgesi’nde, Balıkesir ili içerisindeki Manyas Kuşgölü’nün kuzeydoğusunda yer alan milli park; Manyas, Gönen, Bandırma arasında yer alıyor. Birkaç fotoğrafçı arkadaşlarımızla beraber Balıkesir il sınırları içerisinde bulunan Manyas gölüne ve göl üzerinde bulunan Kuşcenneti Milli Parkı’na doğru çizdik rotamızı.

Anadolu’muzun doğal güzellikleri arasında ayrı bir yeri olan, Bandırma Kuşcenneti Milli Parkı, Manyas gölünün kuzeydoğu kıyılarında yer alıyor. Bandırma-Balıkesir karayolunun 15. kilometresinden güneye sapan 3 kilometrelik bir yolla Kuşcenneti’ne ulaşıyoruz. Tabiî ki ellinizi kolunuzu sallayarak giremiyorsunuz kuş cennetine, Yasal ziyaret saatleri var. Bizim gezi yaptığımız zamanda (2015) yılı, tam giriş ücreti 5 liraydı. Girişin sağ tarafında göl hakkında tanıtım odaları mevcut.

13521621_1107078029353644_183965655_n.jpg

Tanıtım binasında ana salonda yaklaşık 10 diyorama gezebiliyorsunuz, bunun yanı sıra, parkta bulunan kuşları sergileyen, ayrı bir odada 5 büyük LCD ekranından milli parkın çeşitli noktaların canlı görüntüleri izleyebiliyorsunuz. Son olarak tanıtım binasında kimlik karşılığına kaliteli dürbün alıyor ve tanıtım binasının 200 metre ilerisinde bir gözetim kulesi var. Merdivenlerden kulenin üst katına çıkarak, pencerelerden dürbün ile kuşları izleyebiliyorsunuz. Manyas gölünde baya bir kuş çeşidi olduğunu anlatıyor bize oradaki yerlilerden bazıları. Manyas gölü küçük karabatak, tepeli pelikan, küçük akbalıkçıl, gece balıkçılı, sumru, mahmuzlu kız kuşlarına ev sahipliği yapıyor. Göl hakkında gerekli, bilgileri aldıktan sonra seyir kulesine gidiyoruz. Doğrusunu söylemek gerekirse biz fotoğrafçılar içinde çok güzel bir yer kule, çeşitli kuşları izleyebiliyor ve fotoğraflayabiliyorsunuz.  Arkadaşlarla birkaç kare aldıktan sonra Manyas gölünün doğu tarafına geçiyoruz. Amacımız gün batımında balıkçıları çekmek.

13535792_1107078012686979_1497921463_n.jpg

Gerçekten de gün batımı güzel oluyor Manyas gölünde. Oradaki yerlilerden Manyas gölü hakkında bilgiler alıyoruz, Manyas gölü Kocasu (Madra) Çayı, Sığırcı, Mürvetler, Dutlu dereleri ve yeraltı sularıyla besleniyormuş. Göl etrafında sazlıklar var, sivrisineklerden baya bir rahatsız olsak ta, gün batımı izlemek harika Manyas gölünde. Ben çok sevdim Manyas gölünü…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Bayram Kabadayı Arşivi
SON YAZILAR