ANALİZ - Londra'da Sadık Han zaferi

ANALİZ - Londra'da Sadık Han zaferi
Londra'nın yeni Belediye Başkanı Han'ın rakipleri tarafından aşırıcılıkla karalanması eleştirilirken, Han'ı "karalama kampanyasının" yerel basında çok önceden başladığı kaydediliyor - Britanya Müslüman Konseyi Genel Sekreteri Shafi: - "Radikalleri tanımay

LONDRA (AA) - İngiltere’nin başkenti Londra’nın yeni seçilen Müslüman Belediye Başkanı Sadık Han'ın rakipleri tarafından aşırıcılıkla karalanması eleştiriliyor.

Britanya Müslüman Konseyi Genel Sekreteri Dr. Shuja Shafi, AA muhabirine yaptığı açıklamada belediye başkanlığı seçimlerinde aday olan Muhafazakar Parti milletvekili Zac Goldsmith'in rakibi Han'ı aşırıcılık ve teröristlerle bağlantılı olmakla suçlamasıyla ilgili, radikalleri tanımayan Müslüman bir Londralının aşırıcılıkla karalanmasının talihsizlik olduğunu ifade etti.

Bu tarz karalamaların Müslümanlar ve Müslüman kuruluşları için artık çok genel bir durum olduğunu kaydeden Shafi, bunların siyaset ve medyada bir kanser gibi yayıldığını hatta hükümetin resmi işlerini bile etkilediğini dile getirdi.

Yeni belediye başkanının bir Müslüman olduğuna dikkati çeken Shafi, Han'ın Londra'daki topluluklarla Belediye Sarayı arasındaki işbirliği ilişkilerini onarmak için hizmet edeceğini söyledi.

İngiltere siyaseti uzmanı araştırmacı yazar Adam Bienkov da Han'ı karalama kampanyasının Goldsmith'den önce London Evening Standard gibi yerel gazetelerde de yer aldığını belirtti.

Bienkov, bir analiz sitesinde, Han'ın bağlantıları hakkındaki söylentilerin önce Goldsmith'in kampanyası çerçevesinde gizlice gazetelere servis edildiğini yazdı. Bienkov, daha sonra anketlerin yerel gazetelerin çabasının işe yaramadığını ortaya koymasının ardından, Goldsmith ve Muhafazakar Parti'nin diğer önde gelen üyelerinin bu söylentileri sahiplendiğini belirtti.

Savunma Bakanı Michael Fallon, İçişleri Bakanı Theresa May ve hatta Başbakan David Cameron, Han'ın, sözde "aşırıcıların" katıldığı bazı etkinliklerde konuşma yaptığı gerekçesiyle Londra'nın belediye başkanı olma yeterliliğini sorgulayan Muhafazakar Parti siyasetçileri arasında yer aldı.

Buna rağmen Han, kamuoyu yoklamalarında sürekli önde çıktı. Hatta cuma gecesi zaferinin resmi olarak ilan edilmesinden önce, muhafazakar siyasetçiler kendi partilerinin taktiklerine saldırmak için televizyon ekranlarına çıkıyordu. Televizyona çıkanlardan biri, Londra Meclisi üyesi Andrew Boff, Han'a karşı yapılanları "Kampanyanın çok olumsuz bir parçası" olarak değerlendirdi.

London Live'e konuşan Boff, "Londra'daki destekçilerimizden kendilerinin zan altına girdiklerini hissettiklerine dair bazı geri bildirimler aldım. Yapılan çok olumsuz bir şeydi ve Muhafazakar Parti'ye olumsuz yansıdı çünkü partimiz aslında böyle değil." dedi.

- Han, Britanya'nın en kıdemli ve güçlü siyasetçileri arasında

Han, milyonlarca poundluk bütçeyi doğrudan yönettiği ve iskandan ulaşıma kadar birçok alanda gücü elinde tuttuğu için Britanya'nın en kıdemli ve güçlü siyasetçileri arasında yerini aldı.

Gelenekleri yıkarak Londra'nın en eski ibadethanelerinden Southwark Katedrali'nde yemin etmeyi seçen Han, kentin çok kültürlülüğüne işaret eden bir tören düzenlemeyi tercih etti.

Batı Avrupa'nın en büyük kentinin yeni lideri, Britanya'nın en güçlü doğrudan seçilmiş siyasisi olarak Han, yemin töreni konuşmasında, "Benim adım Sadık Han, Londra'nın belediye başkanıyım." gibi sade ifadeler kullandı.

Han'ın zaferi, oyların yüzde 56,8'ini alarak belediye başkanı olmasının yanında küresel anlamda da önem arz ediyor. Zaferini kutlayanlar arasında ABD'deki başkanlık yarışında Demokratların öne çıkan aday adayı Hillary Clinton da bulunuyor.

Sadece muhafazakarların değil, İşçi Partisi'nin de Han'ın Londra'nın yeni belediye başkanı olmasından ders çıkarması gerektiği belirtiliyor.

Han'ın Londra'daki zaferi, İskoçya'da oy kaybeden, İngiltere'deki belediyelerde ve Galler Meclisi'nde de sandalye kaybeden İşçi Partisi'nin buralarda uğradığı başarısızlığı gizlemiş oldu.

Han, 1,3 milyon oyu alan biri olarak artık, Britanya'nın ana muhalefet partisinin en üst düzey isimlerinden biri. Aynı zamanda İşçi Partisi'nin sol kanat lideri Jeremy Corbyn için etkili bir alternatif, hatta bir rakip.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.