Anemi hastalarına kan aranıyor

Anemi hastalarına kan aranıyor
Ramazanda kan bağışçısı sayısında yaşanan düşüş, kan transfüzyonu almak zorunda olan talasemi (Akdeniz anemisi) ve orak hücre anemi hastalarını olumsuz etkiliyor

Ramazanda kan bağışçısı sayısında yaşanan düşüş, kan transfüzyonu almak zorunda olan talasemi (Akdeniz anemisi) ve orak hücre anemi hastalarını olumsuz etkiliyor.

Talasemi Federasyonu Genel Başkanı Burhan Kerimoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, talasemi ve orak hücre aneminin ülkede kalıtsal geçişli hastalıklar arasında önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, hastaların her ay birkaç defa kan transfüzyonu almak zorunda kaldığını söyledi.

Ülke genelinde kan bağışçısı sayısının istenilen düzeyde olmamasının ise anemi hastaları için sıkıntı oluşturduğunu anlatan Kerimoğlu, şöyle konuştu:

"Bugün Avrupa'da yaşayan nüfusun kan bağışlama oranı yüzde 80 iken, Türkiye'de halen yüzde 50-60 civarındadır. Ülkemizde özellikle ilköğretim çağındaki öğrencilerden başlayarak kan bağışı bilincini aşılamamız gerekiyor. Kan bağışı karşılıksız, gönüllü olarak yapılan ve insan yaşamına katkı sağlayan önemli bir boyuttur. Kan sürekli değil acil ihtiyaçtır. Talasemi ve orak hücre anemi hastalarımız için de kan acil bir ihtiyaçtır. Bunun sağlanabilmesi için de kan bağışlarına ihtiyacımız var. Özellikle ramazan ayında kan bağışçı sayısının düşmesinden dolayı hastalarımıza kan bulmada sıkıntılar yaşıyoruz. Ramazan ayında vatandaşlarımız oruç süresinin uzun olması ve bünyelerinin zayıf düşeceği endişesiyle kan vermeye çekiniyorlar ancak iftardan sonra sahura kadar sağlıklı bireyler isterlerse kan verebilirler."

-''Sahura kadar kan verilebilir''


Hatay Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki de Kızılay'ın ramazan ayı içerisinde özellikle iftardan sahur saatine kadar kan almaya devam ettiğini hatırlatarak, kan bağışı konusunda vatandaşları daha duyarlı olmaya davet etti.

"Kan vermek insan vücudunu yeniliyor"
Antakya Devlet Hastanesi Talasemi Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Gönül Oktay ise "Vatandaşlarımızda oruçluyken kan verilemez gibi bir inanış var. Oruçlu iken kan verilebilir. Kan vermek insan vücudunu yeniliyor, tazeliyor ve kemik iliklerinin daha düzgün çalışmasını sağlıyor. Toplumu bilinçlendirmemiz açısından sık sık bunu tekrarlamamız gerekiyor." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.