Ankara'daki terör saldırısına dünyadan tepkiler sürüyor

Ankara'daki terör saldırısına dünyadan tepkiler sürüyor
BM Genel Sekreteri Ban, BM'nin bu zor dönemde Türk halkı ve hükümetine olan desteğini ve dayanışmasını sürdüreceğini söyledi- ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kirby: - "Ortak terör tehdidiyle mücadelede NATO müttefikimiz Türkiye ile güçlü ortaklığımızı tey

ANKARA (AA) - Ankara'da dün düzenlenen, 37 kişinin hayatını kaybetmesine, 71 kişinin yaralanmasına neden olan terör saldırısına dünyadan tepkiler sürüyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Ankara'daki terör saldırısını kınadı. BM Genel Sekreterliği Sözcülüğünden yapılan açıklamada, Ban'ın saldırıda yaşamını yitirenlerin yakınlarına taziyelerini sunduğu belirtildi.

Saldırıyı kınayan Ban, BM'nin bu zor dönemde Türk halkı ve hükümetine olan desteğini ve dayanışmasını sürdüreceğini vurguladı.

- ABD'den tepkiler

ABD Dışişleri Bakanlığı da saldırıyı kınadı. Bakanlık Sözcüsü John Kirby, Kızılay'daki saldırının güçlü şekilde kınandığı belirtti. Saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifa dileyen Kirby, "Ortak terör tehdidiyle mücadelede NATO müttefikimiz Türkiye ile güçlü ortaklığımızı teyit ediyoruz" ifadesini kullandı.

ABD'deki birçok Türk sivil toplum kuruluşunun çatı organizasyonu olan Türk Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi, ABD'de yaşayan Türkler adına yayımladığı açıklamada, Ankara'daki terör saldırısını şiddetle kınadı. Komitenin eş başkanları İbrahim Uyar ve Gunay Evinch imzasıyla yayımlanan açıklamada, saldırı şiddetle kınandı. Saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı ve yaralılara acil şifalar dilenen açıklamada, "DAEŞ ile PKK/PYD/YPG teröristlerinin sızmaları karşısında Türkiye'ye sığınan 2,7 milyon Suriyeli, Türkiye halkının insanlığının altını bir kez daha çiziyor" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, son terör saldırısının, Türkiye'nin Suriye'deki DAEŞ üyelerine karşı askeri mücadele başlattığı günden bu yana gerçekleşen altıncı büyük terör saldırısı olduğu belirtildi.

"ABD'yi, köklü müttefiklerinden biri olan Türkiye ile dayanışma göstermek için kararlı bir liderlik göstermeye çağırıyoruz" ifadesi kullanılan açıklamada, Türkiye'yi ve bölgedeki istikrarı tehdit eden tüm teröristlere karşı Amerikan yönetiminden güçlü bir cevap beklendiği kaydedildi.

- Arjantin

Arjantin Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Ankara'da çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesine ve yaralanmasına neden olan acımasız terör saldırısının sert bir şekilde kınandığı belirtildi.

Açıklamada, "Arjantin hükümeti taziyelerini ve dayanışmasını Türk hükümeti, halkı ve özellikle de kurbanların ailelerine sunmaktadır" ifadesine yer verildi. Ayrıca terörün tüm şekilleriyle kabul edilemez olduğu, buna, uluslararası hukuk ve insan haklarına saygı çerçevesinde uluslararası kamuoyunun ortak çabalarıyla hep birlikte karşı konulması gerektiği vurgulandı.

- Asya'dan tepkiler

Pakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Ankara Kızılay'da düzenlenen, çok sayıda ölü ve yaralının olduğu saldırıdan derin üzüntü duyuyoruz" ifadesi kullanıldı, acılı ailelere başsağlığı dilendi. "Pakistan, bu çirkin terör saldırısını en şiddetli biçimde kınamaktadır ve Türkiye ile güçlü birlik ve beraberlik içerisindedir" denilen açıklamada, Türkiye'nin "güçlü iradesi ve azmiyle terörizm belasını yeneceği" vurgulandı.

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif de terör saldırısını kınayan mesaj yayınladı.

Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Ankara'daki terör saldırısında hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi. Nazarbayev mesajında, komşu ülkelerde istikrarsızlık ve terörizmin tırmanmasına rağmen "Türkiye'nin özverili mücadele ve dirençle istikrar ve güvenliğini güçlendireceğinden emin olduğunu" belirtti.

Nazarbayev, "21. yüzyılın en tehlikeli tehditlerinden biri olan terörle mücadelede Kazakistan, kardeş Türk halkının yanındadır. Size, hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına, Türk halkına kendim ve Kazak halkı adına taziye dileklerimi iletiyor, yaralılara şifa diliyorum" ifadesini kullandı.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi de resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, terör saldırısını kınayarak taziye mesajı yayımladı. Modi, yaralıların bir an evvel iyileşmesi temennisinde bulundu.

İran de saldırıyı kınadı. İran Dışişleri Bakanlığının resmi internet sitesinde, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Cabiri Ensari'nin yayımladığı mesajında, "Ankara'daki terör saldırısını kınıyor, hayatını kaybedenlerin aileleri, Türk halkı ve devletinin acılarını paylaşıyoruz" ifadesine yer verildi.

- Ermenistan'dan taziye

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tigran Balayan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, terör saldırısında hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi. Balayan, “Ankara’daki patlamadan üzüntü duyuyoruz. Kurbanların ailelerine başsağlığı diliyoruz” ifadesini kullandı.

- Uzakdoğu'dan tepkiler

Endonezya ve Singapur da Ankara'daki terör saldırısını kınayarak taziye mesajı yayımladı.

Endonezya Dışişleri Bakanlığının resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, "Dost ülke Türkiye'nin başkenti Ankara'da bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıyı kınıyor, kurbanların ailelerine sabır diliyoruz" ifadesine yer verildi.

Singapur Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da "Ankara'da düzenlenen bombalı saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Singapur olarak ölenlerin ailelerine başsağlığı, yaralananlara da acil şifalar diliyoruz" değerlendirmesinde bulunuldu.

- Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan tepkiler

Katar Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Semavi dinler ve insani değerlerle bağdaşmayan, masum insanların canına kasteden bu suç eylemini kınıyoruz" denildi. Katar'ın, ülkenin güvenlik ve istikrarını sarsmayı hedefleyen bu saldırılarda Türk halkının yanında yer aldığı belirtilen açıklamada, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralananlara acil şifa temennisinde bulunuldu.

Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdiği taziye mesajında Ankara'daki saldırıyı kınadı.

Ürdün İletişim ve Enformasyondan Sorumlu Devlet Bakanı Muhammed el-Mumuni de ülkesinin terörle mücadelede Türkiye'nin yanında olduğunu vurgulayarak saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı ve yaralananlara acil şifalar diledi.

Hamas da saldırıyı kınayan yazılı açıklama yaparak Türkiye ile dayanışma içinde olduklarını kaydetti.

Merkezi Fas'ın başkenti Rabat'ta bulunan İslami Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu'ndan (ISESCO) yapılan yazılı açıklamada da "Kaos ve provokasyona yönelik düzenlenen bu vahşi terör saldırısının arkasındaki güçler, Suriye'de yabancı asker bulundurarak mezhep savaşını körükleyenlerdir. Bu acımasızca terör saldırısını şiddetle kınıyoruz" ifadesi kullanıldı.











Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.