Ankara'daki Terör Saldırısına İlişkin Yayın Yasağı

Ankara'daki Terör Saldırısına İlişkin Yayın Yasağı
Ankara 6. Sulh Ceza Hakimliğinin kararında, "soruşturma tamamlanıncaya kadar, soruşturma kapsamı hakkında yazılı, görsel ve sosyal medya ile internet ortamında her türlü haber, röportaj, eleştiri vb. yayınların yapılmasının yasaklandığı" belirtildi

Ankara'da, 10 Ekim 2015'te meydana gelen terör saldırısına ilişkin verilen yayın yasağı kararında, "soruşturma tamamlanıncaya kadar, soruşturma kapsamı hakkında yazılı, görsel ve sosyal medya ile internet ortamında her türlü haber, röportaj, eleştiri vb. yayınların yapılmasının yasaklandığı" belirtildi.

Yayın yasağına ilişkin karar, RTÜK'ün internet sitesinden paylaşıldı.

Buna göre, Ankara 6. Sulh Ceza Hakimi Savaş Şahinbay'ın verdiği kararda, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosunun, terör saldırısı nedeniyle yürütülen soruşturmada esas olmak üzere yayın yasağı talebinde bulunduğu aktarıldı.

Kararda, Başsavcılığın talep yazısında, "medyadaki yayınlarda, olaya iştirak etme şüphesi bulunan kişilerin, bulundukları şehirlerin ve kullandıkları araçların bilgilerinin yayınlanmasıyla olayın aydınlatılmasının, şüphelilerin yakalanmasının ve irtibatlarının deşifre edilmesinin engellenmesi ve kamu düzeninin bozulması riskinin meydana geldiğini" belirterek, "toplum sağlığının, milli güvenlik, kamu düzeni ve toprak bütünlüğünün korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, yargı gücünün otorite ve tarafsızlığının sağlanması amacıyla, soruşturma tamamlanıncaya kadar, soruşturma dosyası kapsamı hakkında yazılı, görsel ve internet medyasında, sosyal medyada her türlü haber, röportaj eleştiri vb. yayın yapılmasının yasaklanmasına karar verilmesini istediği" aktarıldı.

Kabul kararında, soruşturma kapsamında medyada, olaya iştirak etme şüphesi bulunan kişilerle ilgili birtakım bilgilerin yayınlandığının müşahede edildiği bildirilerek, bu durumun, soruşturmanın sağlıklı şekilde yürütülmesine engel olduğu kaydedildi.

Talebin, milli güvenlik, kamu düzeni ve güvenliği ile toprak bütünlüğünün korunmasıyla alakalı göz önüne alındığında, 5187 sayılı Basın Kanunu'nun 3/2. maddesi hükmündeki koşulların oluştuğu ifade edilen kararda, "soruşturma tamamlanıncaya kadar, soruşturma kapsamı hakkında yazılı, görsel ve sosyal medya ile internet ortamında her türlü haber, röportaj, eleştiri vb. yayınların yapılmasının yasaklandığı" belirtildi.

Karara, 7 gün içinde Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği nezdinde itirazda bulunulabileceği de Hakim Şahinbay'ın kararında yer aldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.