Antalya Demirciler Çarşısı'nda Toplu Açılış Töreni

Antalya Demirciler Çarşısı'nda Toplu Açılış Töreni
TESK Genel Başkanı Palandöken:- "Turisti dükkanlara taşıyabilirsek hem Antalya hem Türkiye kazanacak. Hepimizin amacı, tarihi ve doğal güzellikleri dünya pazarına sunmak"- Büyükşehir Belediye Başkanı Türel:- "Burası eskiye göre daha düzenli ve güvenli. El

ANTALYA (AA) - Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye'nin kazanması için turisti dükkanlara taşımak gerektiğini belirterek, "Hepimizin amacı, tarihi ve doğal güzellikleri dünya pazarına sunmak." dedi.

Antalya'da Tarihi Demirciler Çarşısı'nda yapımı tamamlanan Ahi Evran Müzesi Kültür ve Sanat Galerisi, Ahi Evran Heykeli ve Esnaf ve Sanatkarlar Sicil İrtibat Bürosu, törenle açıldı.

Toplu açılış töreninde konuşan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Antalya'da Ahilik kültürünü yaşatmak adına yapılan çalışmanın Türkiye'ye örnek olmasını temenni ederek, bu kültürün gelecek nesillere aktarılması için önemli bir merkez oluşturulduğunu kaydetti.

Tarihi mirasın, Demirciler Çarşısı'nda yaşatılacağını vurgulayan Palandöken, çarşının zanaatkar ile teknolojinin buluştuğu bir merkez olduğunu söyledi.

Antalya'nın turizm ve hoşgörünün merkezi olduğuna dikkati çeken Palandöken, eskiden Ahilikle ilgili kutlamaları okullardan öğrencileri toplayarak, Kırşehir'de yaptıklarını ancak günümüzde bunu 81 ile yaydıklarını anlattı.

Palandöken, Antalya'da 75 bin esnaf olduğuna dikkati çekerek, "Antalya'da esnaf çok. Turisti dükkanlara taşıyabilirsek hem Antalya hem Türkiye kazanacak. Hepimizin amacı, tarihi ve doğal güzellikleri dünya pazarına sunmak. Bunun için birlik ve beraberliğe ihtiyaç var." dedi.

- "Esnafın buluşması noktası yaptık"

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de el sanatlarından sobacılar çarşısındaki demirciler kültürüne, ayakkabı tamirciliğine kadar birçok mesleğin medeni şartlarda barınması için "esnaf merkezi" oluşturduklarını söyledi.

Merkezi, esnafın buluşma noktası olarak planladıklarını anlatan Türel, "Önemli bir yaşam alanı sunuldu. Burası eskiye göre daha düzenli ve güvenli. El sanatlarımız, sahaflarımız, ressamlarımız hepsi bir arada. Böylelikle Ahi Evran kültürünü burada gösterebilirsek çok daha farklı bir anlayış ortaya çıkar." diye konuştu.

Konuşmaların ardından, tarihi Demirciler Çarşısı'nda yapımı tamamlanan Ahi Evran Müzesi Kültür ve Sanat Galerisi, Ahi Evran Heykeli ve Esnaf ve Sanatkarlar Sicil İrtibat Bürosunun açılışı yapıldı.

Protokol üyeleri, bu alanları gezerek esnafla sohbet etti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.