Antalya'da Baraj Suları Altında Kalacak Mezarlar Taşınıyor

Antalya'da Baraj Suları Altında Kalacak Mezarlar Taşınıyor
Gazipaşa ilçesinde haziranda tamamlanacak barajın suları altında kalacak kabristandaki mezarlardan 30'u yapılan başvuru üzerine nakledilmeye başlandı

ANTALYA (AA) - Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde yapılan Gökçeler Barajı'nın suları altında kalacak mezarlardan bazıları belediye ekiplerince başka bir yere taşınmaya başlandı.

Barajın hazirandan itibaren su tutmaya başlamasıyla Çakmak Mahallesi'ndeki Arıkyeri Mezarlığı'nda bulunan 130 mezarın sular altında kalacağının öğrenilmesi üzerine bazı mahalle sakinleri Antalya Büyükşehir Belediyesine dilekçeyle başvurarak yakınlarının kabirlerinin taşınmasını istedi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığına bağlı Gazipaşa Mezarlıklar Birimi, başvuru üzerine çalışma başlattı.

Mezarların nakil işlemi sırasında duygu dolu anlar yaşandı. Kimi vatandaşlar kabirlerin açılması sırasında gözyaşlarına hakim olmazken, bazıları da sıranın gelmesini beklerken mezarların başından ayrılmadı.

Eşi ve kızının mezarının açılması sırasında duygulanan Hatice Baş, "Kızım 3 aylıkken hastalanıp ölmüştü. Defnederken başına örttüğüm yazması dahi solmamış. Yıllar geçse de evladımı görünce içimden ağlamak geldi. Cenazeleri buradan yukarı mezarlığa taşıyoruz. Eşim öleli 19 yıl oldu, çocuğumunki kaç yıl oldu hatırlayamıyorum." dedi.

- "Annemin ölüsünü görememiştim"

Asiye Baş ise henüz çocukken kaybettiği ve toprağa verilirken göremediği annesinin mezarı başında saatlerce bekledi.

Annesinin 35 yıl önce vefat ettiğini belirten Baş, "Ekin biçiyordum mezarların taşındığını görünce koştum geldim. Annem ilkokula başladığım sene vefat etmişti. Yayladaydım cenazesine gelememiştim. Öldüğünü bile göremedim, şimdi mezarını taşıyoruz. Çok üzgünüm, ruhu burada kalacak kemiklerini yukarıya taşıyacağız. Türbe gibi bir mekanı olacak." diye konuştu.

Arıkyeri Mezarlığı'na yaklaşık 10 yıldır hiç defin yapılmadığını aktaran İbrahim Baş da en son toprağa verilen cenazenin amcasına ait olduğunu söyledi. Baş, "Burada nenemin de mezarı var. 4 yaşlarındaydım nenem öldüğünde. Şimdi ise 72 yaşındayım. Yani nenem vefat edeli 68 yıl oluyor. Yıllar geçmiş, bir garip oldum. Bir atan vefat edince ağlarsın ben de şimdi aynı haldeyim. Yeniden aynı duyguları yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

Görevliler tarafından köylülerin nezaretinde iş makinesiyle açılan mezarlardan alınan cenazeler, kefenlenerek Karakaya Mezarlığı'na nakledildi.

- Sahipli mezarlar taşınıyor

Antalya Büyükşehir Belediyesi İlçe Hizmet Müdürü Hasan Zeyni Çelik, gazetecilere yaptığı açıklamada, ilçede yapılan Gökçeler Barajı'nın 17 Haziran'dan itibaren su tutmaya başlayacağını söyledi.

Su altında kalacak 130 mezarın taşınmasının gündeme geldiğini anlatan Çelik, "Daha önce köylüler müracaatlarını yaptı. Devlet Su İşleri bu konuda çalışma yapmayınca, mezarları kaldırma işlemi de bize kaldı. Toplamda tespit ettiğimiz 130 mezar var ancak bunların hepsini almıyoruz. Sahipli olan, dilekçesini veren 30 mezarın taşımasını yapacağız. Muhtemelen buradaki çalışmamız 3-4 güne biter. Başvuru yapılmayan ve sahipsiz mezarlar burada kalacak" dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.