Apple, ABD'nin şifre kırma talebini geri çekmesini istedi

Apple, ABD'nin şifre kırma talebini geri çekmesini istedi
Apple'in Üst Düzey Yöneticisi Cook, ABD hükümetinin San Bernardino saldırganının telefonunun şifresinin kırılması yönündeki talebini geri çekmesi gerektiğini kaydetti- Cook: - "Bu vaka, tek bir telefon ya da tek bir soruşturmadan çok daha fazlası demek. S

WASHINGTON (AA) - Apple'ın Üst Yöneticisi (CEO) Tim Cook, DAEŞ'le ilgili bilgilerin bulunduğu iddia edilen bir telefonun şifresinin çözülmesine dair ABD yönetiminin talebinin karşılanması halinde, bunun iPhone'a izinsiz erişim açısından "tehlikeli bir örnek" oluşturacağını kaydetti.

Cook, Apple ile ABD yönetimi arasındaki "şifre savaşı"na dair çalışanlarına e-posta gönderdi.

E-postasında, şirketinin "teröristlere sempati duymadığını veya onlara hoşgörü göstermediğini" vurgulayan Cook, ancak şifre kırma konusundaki mahkeme kararına uymanın, hukuksuzluk ve hükümetin yetkilerinin genişletilmesi anlamına geleceğine ve iPhone'a izinsiz erişimi sağlayacak tehlikeli bir örnek teşkil edeceğine inandığını belirtti.

Cook, e-postada, "Bu vaka, tek bir telefon ya da tek bir soruşturmadan çok daha fazlası demek. Söz konusu olan kanunlara uyan yüz milyonlarca kişinin veri güvenliği. Herkesin temel haklarını tehdit eden tehlikeli bir örnek teşkil ediyor" ifadesini kullandı.

ABD hükümetinin bu talebini geri çekmesi gerektiğini yazan Cook, ancak Apple'ın, teknik açıdan mahkeme kararını yerine getirme olasılığının bulunduğunu da kaydetti.

ABD'nin Los Angeles kentindeki federal mahkemenin yargıcı Sheri Pym, geçen salı Apple'ın FBI soruşturmasına teknik yardım sağlaması gerektiğine hükmetmişti. Apple'a savunması için üç gün süre tanıyan yargıç, daha sonra bu süreyi 26 Şubat'a kadar uzatmıştı.

ABD Adalet Bakanlığı da geçen yılın aralık ayında California'nın San Bernardino kentinde 14 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıyı düzenleyen ve olay yerine gelen güvenlik güçleri tarafından öldürülen 28 yaşındaki Seyid Rıdvan Faruk'a ait olduğu tahmin edilen iPhone marka telefonun şifresini kırması için Apple'ın yasal olarak zorlanmasını talep etmişti.

Tim Cook, salı günü yaptığı açıklamada, şirketin ABD Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) taleplerini yerine getirmesinin dünyadaki bütün iPhone'ların güvenliğini tehlikeye atacağını ve FBI'ın kendilerinden her telefonun kilidini açabilecek bir "arka kapı" programı yapmasını istediğini belirtmişti.

Cook, FBI'ın bu arka kapıyı sadece söz konusu telefon için kullanacağını iddia ettiğini fakat bunun garantisinin olmadığını vurgulayarak, bunun dünya çapında tüm iPhone'ların güvenlik önlemlerini aşmak için kullanılabileceğini ifade etmişti.

Twitter, Facebook ve Google gibi büyük teknoloji firmaları da Cook'a destek vermişti.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.