ARABULUCULUK YARGININ YÜKÜNÜ AZALTIYOR

ARABULUCULUK YARGININ YÜKÜNÜ AZALTIYOR
İş mahkemelerinin kuruluş, görev, yetki ve yargılama usulünü düzenleyerek arabuluculuk uygulaması getiren "İş Mahkemeleri Kanunu" yayımlandı.

 

İş mahkemelerinin kuruluş, görev, yetki ve yargılama usulünü düzenleyerek arabuluculuk uygulaması getiren "İş Mahkemeleri Kanunu" yayımlandı. Resmi Gazete'nin önceki günkü sayısında yer alan yasaya göre, iş mahkemeleri, Hâkimler ve Savcılar Kurulu'nun (HSK) olumlu görüşü alınarak, tek hâkimli ve asliye mahkemesi derecesinde, Adalet Bakanlığı'nca gerekli görülen yerlerde kurulacak.

Arabuluculuk eğitimini alarak adalet bakanlığı tarafından yapılan yazılı ve uygulamalı sınavlarda başarılı olarak sicile kaydını yaptırmış olan en az 5 yıllık avukatlık deneyimli hukuk fakültesi mezunu olan kişilere arabulucu deniyor. Ülkemizde yeni kabul edilen arabuluculuk kişiler arasında sorun çıkmadan orta yol bulmayı kolaylaştıracak.

Hukuki Anlaşmazlıklarda Arabuluculuk Derneği Kurucu Başkanı Avukat-Arabulucu Elife Kazancı, “Arabuluculuk yargının yükünü azaltacak ve yıllarca süren davaların kısa sürede sonuca ulaşmasını sağlayacaktır” dedi.

Arabuluculuğun tarafların isteklerine uygun şekilde çözüm ürettiğini söyleyen Kazancı, her iki tarafın da uzlaşma sonucunda karlı ayrılacağını söyledi. Sözlerine menfaatin korunmasının esas kabul edildiğini söyleyerek devam eden Kazancı “Güvenilirlik ve gizlilik önemlidir; taraflar mahkeme önünde konuşamayacaklarını burada rahatlıkla konuşabilirler, psikolojik ve sosyolojik riski daha azdır” dedi.

KISA SÜREDE SONHUÇ ALINIYOR

Arabulucuya başvurmakla dava açmaktan vazgeçilmeyeceğini söyleyen Kazancı, “Taraflar arabulucuya başvurmak, süreci devam ettirmek, sonuçlandırmak ve bu süreçten vazgeçmek konusunda tamamen serbesttir. Tüm dünyada uygulanmakta olan alternatif uyuşmazlık çözüm yollarından biri olan arabuluculuğu aktif hale getirmeye çalışıyoruz. Mahkemelere göre daha kısa süren bir süreç ve sonuç tarafların kontrolünde menfaatin korunması esastır. Anlaşmayla çözülür ve tarafların sosyal ve ekonomik ilişkileri ilerleyen dönemlerde de sürer” dedi.

Konuya ilişkin çalışmalarına anlatan Kazancı, “Konya’da henüz çok uygulaması yapılamamıştır ama Türkiye genelinde 17 bin dosya arabuluculuk tutanağına bağlanmıştır. Belki de biz arabulucular olarak Konya halkına yeterince bu konuyu anlatamadık. Zorunlu arabuluculukla herkesin arabuluculuğu öğrenmesi gerekiyor biz de Konya halkına anlatmak için Hukuku Anlaşmazlıklarda Arabuluculuk Derneğini kurduk çalışmalarımızı büyük bir hızla devam ettirmeye çalışıyoruz” diye konuştu,  (Ebrar Küçükakın)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.