Araçlarda yakıt tasarrufu için uzmanından öneriler

Araçlarda yakıt tasarrufu için uzmanından öneriler
Yükselen akaryakıt fiyatları sonrası araçlarda tasarruflu sürüşün önemi daha da arttı. Uzmanlar doğru ayarlar ve farklı tekniklerle yakıt tasarrufu sağlanabileceğini belirtiyor.

Yeni bir otomobil satın almak isteyenler ve araç sahiplerinin en çok dikkat ettiği konulardan biride aracın yakıt tüketimi oluyor. Son günlerde petrol ve petrol ürünlerine olan talep, döviz kurundaki artışa bağlı olarak litre fiyatına zam şeklinde yansıyor. Araçlarda ve sürüş tekniklerinde yapılacak bazı değişikliklerin araçlarda yakıt tasarrufu sağladığını dile getiren Makina Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Dr. Aziz Hakan Altun, “Yıllarca tasarruf yaparak satın aldığımız araçlarımıza yakıt tüketiminden dolayı binmeye çekiniyoruz. Aracımız garajımızda veya evimizin önünde öylece duruyor. Eskiden bu çok önemli değildi. Fakat akaryakıta gelen son zamlarla şimdi önem kazandı. Aracımızda ve sürüş alışkanlıklarınızda yapacağınız bazı küçük değişiklikler ise yakıt tasarrufumuzda ciddi iyileştirmeler sağlıyor” dedi.

dr-aziz-hakan-altun.jpeg

SAATTEKİ HIZ AZALTILMALI!

Araç lastiklerinin uygun hava basıncında tutulması gerektiğini belirten Dr. Aziz Hakan Altun, aracın saatteki hızına dikkat çekti. Aracı önerilen en düşük viskoziteli yağı kullanılması gerektiğinin altını çizen Altun, “Aracınızın imalatçısının önerdiği en düşük viskoziteli yağı kullanmalısınız. Motorunuzu uygun mekanik şartlarda ve ayarda tutmalıyız. Araç lastikleri uygun basınçta tutulup, bu sık sık kontrol edilmeli. Ön düzen ve direksiyonumuzu uygun ayarda tutmalıyız. Motorumuzun hava, yakıt filtrelerinin temiz olduğundan ve frenlerin sürtmediğinden emin olmalıyız. Hasarlı kısımlar aerodinamik direnci artıracağından gövde hasarlarını tamir ettirilmeli. Ani ve hızlı kalkışlardan kaçınılmalı. Aracınızı mümkün olduğu kadar saatteki hızı 90 kilometre ve altında kullanmaya özen göstermelisiniz” diye konuştu.

STOP ETMEK FAYDA SAĞLIYOR

Şehirler arası yolculuklarda alınacak bazı önemlerin araçlarda yakıt tasarrufu sağladığına dikkat çeken Altun, “Aerodinamik tasarımlı yeni taşıtlarla yapacağınız şehirler arası yolculuklarda, aracınızın camlarını kapalı tutulup, gerekiyorsa klimayı çalıştırılmalı. Daha eski taşıtlarla yapacağınız şehirler arası yolculuklarda, aracınızın camlarını mümkün olduğu kadar kapalı tutup gerekiyorsa havalandırmayı çalıştırılmalısınız. Kalabalık trafiği ve trafik ışıklarını sezinleyerek, yumuşak bir şekilde hızlanıp veya yavaşlamak yakıt tasarrufu sağlıyor. Motoru ısıtmak için fazla zaman harcamamalıyız. Modern motorlarda bu gerekli değildir. Motorunuzu uzun süre rölantide çalıştırmayınız. Aracınızı terk ederken veya uzun süre beklemeniz gerektiğinde motorunuzu stop etmeniz size katkı sağlayacaktır. Seyahatinizi dikkatlice planlayınız. Birçok yere uğramak zorunda iseniz, rotanızı aynı yerden iki kere geçmeyecek ve bir çıkışta mümkünse hepsine uğrayacak biçimde planlanmalısınız” şeklinde konuştu.

1.jpg

YOL ARKADAŞLIĞI YAPILABİLİR

Aracın bagajında bulunan gereksiz eşyaların çıkarılması gerektiğini aktaran Dr. Aziz Hakan Altun, uzun ve düz yollarda varsa aracın cruise sisteminin kontrol edilmesi gerektiğini söyledi. İmkânlar dâhilinde aynı yöne giden kişiler ile birleşerek tek araç kullanmanın faydalı olacağını vurgulayan Altun, “Mümkün olduğu kadar, aynı yere giden arkadaşlarınızla birleşerek ve dönüşümlü olarak tek araç kullanmaya özen göstermelisiniz. Trafiğin kalabalık olduğu güzergâhlardan kaçınmalısınız. Aracınızı, herhangi bir hız için motorun sarsıntılı ve düzensiz çalışmayacağı mümkün olan en yüksek viteste kullanmalısınız. Hızınızı sabit tutmaya çalışınız. Uzun, düz yol kesimlerinde varsa aracın cruise (seyir) kontrol sistemini kullanmalıyız. Aracın bagajında bulunan gereksiz fazla eşyalar çıkartılmalı. Çünkü bagajınızda bulunan her fazlalık aracınızın ağırlığını gereksiz yere artıracaktır. Araç kullanımından oluşabilecek üzücü ve ölümlere varan olay ve kazaların olmamasını diliyorum. Tüm vatandaşlarımızı konuya duyarlı olmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı •Pakize Şengül

2.jpg

3.jpg

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.