Arap Birliği Dışişleri Bakanları Toplantısı

Arap Birliği Dışişleri Bakanları Toplantısı
Arap Birliği dışişleri bakanları, Fransa'nın ortaya attığı barış girişimi, İsrail'in Filistinlilere yönelik ihlalleri ile Yemen ve Libya'yı görüştü

KAHİRE (AA) - Mısır'ın başkenti Kahire'de gerçekleştirilen 145. Arap Birliği Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda, Fransa'nın barış girişiminin yanı sıra, İsrail'in yerleşim birimleri inşaatı, Filistinlilere yönelik ihlalleri, Yemen'deki diyalog görüşmeleri ve Libya'da ulusal mutabakat hükümetinin kurulması konuları masaya yatırıldı.

Fransa'nın girişiminin memnuniyetle karşılandığı toplantıda, Filistin-İsrail mücadelesini sona erdirecek görüşmelerin, Filistin topraklarındaki işgali sonlandıracak bir takvim ve net bir temel üzerine bina edilmesi gerektiği vurgusu yapıldı.

Toplantıda ayrıca, İsrail'in, Doğu Kudüs, çevresi ve Ağvar bölgesinde uyguladığı yasa dışı ve yayılmacı Yahudi yerleşim birimi inşaatı politikaları, Filistinlilere yönelik gözaltı ve alıkoyma eylemleri, Golan Tepeleri'nin demografik, hukuki ve tabii statüsünü değiştirmeyi hedefleyen uygulamaları kınandı.

İsrail'in, işgal ettiği Golan Tepeleri'ndeki doğal kaynaklarına el koyduğu, 7 milyon metreküplük Mes'ade Gölü'nün suyunu çekerek Yahudi yerleşimcilere kanalize ettiği ve Suriyeli çiftçilerin Taberiye ve El-Hule göllerinin suyundan istifade etmesine engel olduğu ifade edildi.

Yemen konusunda ise Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin temsil ettiği anayasal meşruiyetin desteklendiği kaydedilen toplantıda, Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'e, Cenevre'de imzalanan ve "tüm tutukluların salıverilmesi, insani yardım koridorlarının açılması ve ateşkesin sağlanması" maddelerini içeren anlaşmaya bağlı kalma çağrısında bulunuldu.

Libya konusunun da ele alındığı toplantıda, terör örgütleriyle mücadele etmek için bir an önce ulusal mutabakat hükümetinin kurulması çağrısı yapıldı.

Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) kuruluncaya kadar Temsilciler Meclisi (TM) ve geçici hükümetin temsil ettiği meşruiyetin desteklendiği belirtilirken, DAEŞ'in sivillere yönelik terör eylemleri de kınandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.