Arıcılara polen stoku önerisi

Arıcılara polen stoku önerisi
Giresun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Elevli:- "Giresun'da 90 bin arı kolonisi var. Yaptığımız ilk tespitlerde bunların yaklaşık 10 bini açlığa bağlı nedenden dolayı yok oldu"- "Arının protein ihtiyacının tamamı polenlerden geliyor. Polen stoku yapı

GİRESUN (AA) - Giresun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kubilay Elevli, Giresun'da 90 bin arı kolonisi bulunduğunu, yaptıkları ilk tespitlerde bunların yaklaşık 10 bininin açlığa bağlı nedenden dolayı yok olduğunu belirterek açlık sorununun önüne geçilmesi için arıcılara polen stoku yapmaları önerisinde bulundu.

Elevli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Giresun'da geçen yıl ilkbahar ve sonbahar dönemlerinin yağışlı geçmesi ve polen sıkıntısı nedeniyle arıların kış dönemine iyi hazırlanamadıklarını belirtti.

Kış boyunca arı kolonilerinin açlık sıkıntısı çektiklerini ifade eden Elevli, "Geçen yıl yetiştiricilerimiz ve arılarımız için iyi geçmedi. Hem ilkbahar hem de kışa hazırlık dönemleri sorunlu geçti. Ciddi sıkıntılar yaşadık. Arılarımız istediğimiz düzeyde gelişemedi. Koloniler güçlü şekilde kışa giremedi. Arılarımız ciddi açlık sıkıntısı çekti. Hal böyle olunca da geçtiğimiz yıllara göre ölüm oranı arttı. Şu anda ciddi arı kayıpları söz konusu." dedi.

Elevli, Giresun'da 90 bin arı kolonisi bulunduğunu, yaptıkları ilk tespitlerde bunların yaklaşık 10 bininin açlığa bağlı nedenden dolayı yok olduğunu kaydederek "Geçmiş yıllarda da bu tür durumlarla karşılaşmıştık ancak bu sene ölüm olayları daha fazla. Yetiştiricilerimiz bundan sonraki süreçte kolonilerinin bakımlarını iyi yapmazsa ölüm olayları daha da artacaktır." diye konuştu.

Arıcıların açlık sorununun önüne geçilmesi, ilkbahara iyi hazırlık dönemi geçirilmesi için gerekli tedbirleri şimdiden almalarını isteyen Elevli, şunları söyledi:

"Yetiştiricilerimiz halen bilimsel arıcılık yapmıyor. Geleneksel arıcılık yöntemleriyle bu işi sürdürüyorlar, hal böyle olunca da koloniler iyi bir kış dönemi geçiremiyor. Ölümlerin önüne geçmek için mutlaka bundan sonraki süreçte bilimsel hareket edilmeli. Arıların özellikle polen ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli önlemler acilen alınmalı. Arının da protein ihtiyacının tamamı polenlerden geliyor. Polen stoku yapılmalı. Yaş polen balla karıştırılıp saklamalıdır. İlkbahar hazırlıkları da tam ve eksiksiz gerçekleştirilmeli. İyi bir ilkbahar hazırlığı yapılırsa arı kolonileri daha güçlü şekilde bahara girecektir."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.