Arjantin ve İspanya’dan “ortaklık” dönemi vurgusu

Arjantin ve İspanya’dan “ortaklık” dönemi vurgusu
Arjantin Dışişleri Bakanı Malcorra, İspanyol mevkidaşı Margallo ile yaptığı görüşmenin ardından, iki ülke arasındaki "ortaklık" dönemine yeniden dönüleceği mesajı verdi

Arjantin Dışişleri Bakanı Susana Malcorra, İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo ile görüştü.

Başkent Buenos Aires'teki Dışişleri Bakanlığı'na bağlı San Martin Palas'ta bir araya gelen bakanlar, daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Malcorra, Arjantin’in sadece bölgede değil dünyada da aktif ve çok yönlü bir şekilde rol almak istediğini belirtti. Arjantin’in tarihsel olarak problemlerin çözümü konusunda köprüler inşa eden bir konumu olduğunu kaydeden Malcorra, “İki ülke arasındaki yakın ilişkilerle İspanya'nın bu boşluğu doldurmamızda bize yardımı olacaktır.” ifadesini kullandı.

Arjantin Dışişleri Bakanı, 2013’te ilki ülke arasındaki ilişkilerin soğuma dönemine girdiğini ancak iş adamları toplantılarıyla ticaret ve yatırım gündemi odaklı diyalog mekanizmalarının yeniden işlevsel hala getirilebileceğini söyledi.

Malcorra, görüşmede, spesifik olarak yatırımlardan bahsedilmediğini ancak İspanyol girişimcileri için Arjantin’deki yatırım olanakları hakkında konuşulduğunu bildirdi.

İspanya’nın daha önce Arjantin’de ikinci büyük yatırımcı konumunda bulunduğunu ancak son dönemde bu eğilimin sürmediğini aktaran Malcorra, ulusal altyapı planı ile İspanya’nın yatırımcı olarak ülkede daha fazla rol almasını beklediklerini anlattı.

İki mevkidaş, Arjantin ve İspanya'nın iki dost ülke olarak ortak çıkarların olduğu bölgede "ortaklık" kuracaklarını söyledi.

Margallo da görüşmede ikili ilişkilerin yanında Falkland Adaları konusu, Brezilya, Venezuela, Küba, Peru ve Kolombiya’daki durum ve Avrupa Birliği (AB) ile Güney Amerika Ortak Pazarı (MERCOSUR) arasındaki serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin gündeme geldiğini söyledi.

İspanya Dışişleri Bakanı, Venezuela’da ulusal mutabakat ve diyalog, kurumlara saygı ve güçler ayrılığı yoluyla bir toparlanma yaşanmasını umut ettiğini kaydetti.

Brezilya konusunda da değerlendirmelerde bulunan Margallo, siyasi istikrarsızlığın ekonomik istikrarsızlıkla sonuçlanmamasını umut ettiğini vurguladı.

Margallo, İspanya Kralı I. Juan Carlos’un Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri’yi ülkeye davetini de yeniden dile getirdi.

İkili, görüşme öncesinde Arjantinli ve İspanyol iş adamları arasında düzenlenen ticaret forumuna katılmıştı.

İspanya Dışişleri Bakanının, Macri ile görüşmesi sonrasında Şili’ye geçeceği belirtildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.