Asayiş berkemal

Asayiş berkemal
İl Emniyet Müdürü Mevlüt Demir, “Nüfusu ve yüzölçümü bu kadar fazla olan bir şehirde huzurun hâkim olması sevindirici ve gurur verici. Gerektiği kişiye gerektiği yerde güven ve korku salmak bizim işimiz” dedi.

Fatma Göksu'nun röportajı

Huzur şehrinde huzur içinde yaşabilmemiz için her geçen gün daha fazla çalışacaklarını söyleyen İl Emniyet Müdürü Mevlüt Demir, “Nüfusu ve yüzölçümü bu kadar fazla olan bir şehirde huzurun hâkim olması sevindirici ve gurur verici. Gerektiği kişiye gerektiği yerde güven ve korku salmak bizim işimiz” dedi.

Konya’daki emniyetimiz ve Emniyet Müdürlüğü’nün yeni projeleri hakkındaki sorularımızı sizler için Müdürümüze sorduk. Konya’ya geldiği günden bu yana gerek başarılı icraatları gerekse de halkla ilişkiler anlamında yaptığı önemli çalışmalar ile gönüllere taht kuran İl Emniyet Müdürü Mevlüt Demir ile Polis Teşkilatı’nın kuruluşunun 171. yılı nedeniyle özel bir röportaj yaptık. Sorularımızı içtenlikle yanıtlayan Sayın Müdürümüz, Konya’da asayişin berkemal olduğunu ifade edip, Mevlana diyarındaki huzur ortamına dikkat çekti.

-Emniyet Müdürü olarak birçok sosyal faaliyetlerde bulunuyorsunuz. En son örneği fidan dikimi gerçekleştirdiniz bu konuda neler söylemek istersiniz?

-Bu şehrin sadece sokaklarının huzurlu güvenli olması yetmiyor. Mesleki sorumluluklarımızın yanı sıra insani sorumluluklarımız da var. Geçen yıl 10 Nisan’da kendimize bir hedef koyduk. On günde 10 bin fidan dedik, on günde 13 bin 500 fidan diktik. Bu yıl içinde iki katını yapalım dedik yirmi güne 20 bin fidan dedik ve yirmi beş günde 25 bin fidan hedefine ulaştık. Seneye de burada olursak bunun üç yıllık toplamı 50 bini aşmak istiyoruz şu an iki yıl içinde 38 bin 500 fidan diktik zaten. Doğaya da huzur getirmek istiyoruz, bozkırdan ziyade yeşillik olsun istiyoruz. Bu konuda çorbada bizim de çorbada tuzumuz olsun.

-Hasta olan veya yakınını kaybeden personelinize çiçek gönderdiğinizi biliyoruz bunların size geri dönüşü nasıl oluyor?

-Ben gücümün yettiği oranda rahatsızlık geçiren, cenazesi olan personelime mutlaka ulaşmaya çalışıyorum. İlk geldiğim zaman burada bir baktım müdür sınıfının altına çiçek göndermiyorlardı. Müdür sınıfının altına araba gitmiyor mu yollar mı kapalı hayır, burada ben olduğum sürece ulaşabildiklerimize destek olacağız dedim.

-‘Konya Huzur Kentidir’ söylemini sıklıkla zikretmekteyiz, sizin nazarınızda tablo nasıl?

-Tabii ki Konya bir huzur kentidir. “Konya’dayız huzurdayız” sloganı var. Birincisi huzur kenti olan Konya’da huzurdayız. İkincisi Hz. Pir, Mevlâna Hazretleri’nin, o ulu çınarın huzurundayız. Rakamlar da halk da bunu söylüyor. Gerçekten Konya’dayız huzurdayız diyoruz. Bunun için de iddialı bir sözümüz var. Daha ilk geldiğim gün törende bir kelime çıktı benim ağzımdan bunu slogan haline getirdik; ‘Konya’nın huzuru ve güvenliği ile alakalı ne söylersiniz’ deyince “Konya’nın bugünü dünden yarını da bugünden daha huzurlu ve güvenli olacak” demiştik. Bu çabanın içindeyiz. Konya’da huzurun kalitesini yükseltmeye devam edeceğiz. Rakibimiz kendimiziz, daha çok çalışmalıyız.

-Güven timi uygulamaları nasıl gidiyor? Bu güven timleri hayatımızın neresinde?

-Güven timi yaşamın her yerinde. Otogar, tren garı, tramvaylar, vilayet bölgesi bedesten, zafer, Zindankale bölgesi, okul çevreleri, toplu taşım araçlarında güven timleri var. Bazen simitçi, bazen ayakkabı boyacısı, bazen seyyar satıcı vb. şekilde kamufle etmek suretiyle onları toplumun huzuruna sunduk. Hakikaten çok da güzel gidiyor.

“KONYALILARI KARAKOLLARA ÇAYA BEKLİYORUZ”

-Vatandaşlarla birebir iletişime geçip sorunlarını dinliyorsunuz bu konuda neler söylemek istersiniz?

-Geçenlerde Bedesten bölgesinde esnaf ziyareti gerçekleştirdik vatandaşla birebir sohbet edince onlardan şikâyetler bekliyordum. Şuraya 3 polis daha fazla verin derler diye düşünüyordum. Oradaki fiili durumu birebir gözlemlediğim için Emniyet Müdürü olarak keyif aldım. Verilen hizmetin karşılığında duyulan memnuniyetin güzelliği sevindiriyor bizi. Konyalılardan paydaş olmalarını sorunları paylaşmalarını bekliyoruz. Biz onlara hizmet etmekten büyük keyif alıyoruz. Onların bizi aramalarından mutlu oluyoruz. Yemeği etliekmeçide yediniz gelin çayı da karakollarda içelim diyoruz. 9 karakolumuz var, tamamına Konyalıları çaya bekliyoruz.

“DOSTA GÜVEN DÜŞMANA KORKU SALARIZ”

-Son günlerde Konya’da güvenlik önlemleri artırıldı bunun sebebi terör olayları mı yoksa Konya’ya gelen misafirler mi?

-Konya Türkiye Cumhuriyeti’nin 81 vilayetinden birisi. Eğer 80 vilayette güvenlik bir üst seviyelere taşınmışsa Konya’da da bir üst seviyeye çıkarılması gayet normal. Şartların gereklerine göre davranmak esastır. Konya’nın huzuru için şartlar neyi gerektiriyorsa onu yapıyoruz. Bazen tatlı bazen sert olabiliyoruz ‘Pamuk Kerpeten’ oluyoruz. Dosta güven düşmana korku salıyoruz.

-Ülkemizde yaşana terör olaylarından sonra gazetemizin ‘Sokağa çıkın’ çağrısını nasıl buldunuz?

-Olması gereken ve yerinde yapılmış bir haberdi. Devletin en zirvesinden Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Başbakanımız da bu çağrıda bulundu. İnadına daha fazla sokağa çıkmalıyız. Terörün maksadı toplumu korkutmak, sindirmek, yıldırmaktır. Sokaklarda huzurun güvenliğin hâkim olduğunu göstermek için daha fazla sokağa çıkmalıyız.

-Konya’da iletişim yoluyla dolandırıcılık hakkında neler düşünüyorsunuz?

-Konya nüfus itibariyle Türkiye’nin yoğun nüfuslu illerinden birisi buna rağmen Konya’da iletişim yoluyla dolandırıcılık olaylarının düşük olması sevindirici bir durum. Dolandırıcılıkla ilgili mücadeleyi yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. Konya’ya gelir gelmez bir uygulama başlattık. Şehirdeki tüm bankaların ve PTT’lerin müdürleriyle toplantı yaptık. İlk etapta 400’ü aşkın müdürle toplandı yapıldı. Toplantılar sonrasında örneğin haftada 10 olay oluyorsa bu 1’ e düştü. Son zamanlarda tek tük de olsa oluyor ama müdürlerle yaptığımız toplantılar etkili oldu ve ciddi anlamda düşüş yaşandı.

-Konya’da IŞİD’e katılma oranı yüksek deniliyor. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

-Kesinlikle böyle bir şey söz konusu değil. Konya diğer şehirlere göre biraz daha muhafazakâr bir şehir. Kendine has iç kültürü var, o kültürün bir yansıması var. Konya’da alkol tüketimi ve fuhuş çok yüksek diyorlar külliyen yalan.

-Konya transit geçiş yolu birçok il ile bağlantılı karayoluna sahip. Bundan dolayı güvenlik önlemleri nasıl?

-Konya, 7 şehirle bağlantısı olan bir şehir. Bu yüzden güvenlik önlemleri üst seviyede. Gelip giden araçların kontrolleri sıklıkla yapılması çok doğal.

-Konya’da trafik denetimleri kazaları hakkında neler söyleyebilirsiniz?

-2014-2015 trafik mukayese yaptığımızda 2015’te bir önceki yıla göre uygulamada yüzde30 yüzde 35’e kadar artış var. Özellikle emniyet kemeri uygulamalarında çok ciddi artış var. Telefonla konuşurken sürülen aracın yolculuğunun ne kadar tehlikeli olduğunu gösteren anlatan çalışmalarımız var. Yazılan trafik cezalarında yüzde 17 azalma var. En önemlisi de bir önceki yıla göre yüzde 22’lik ölümcül trafik kazalarında azalma var.

“ÖLÜMCÜL TRAFİK KAZALARI AZALACAK”

-Kısaca TEDES’ten bahsedebilir misiniz?

-Şu an Konya’da iki tane aktif (Trafik Elektronik Denetleme Sistemleri) TEDES hattı var. İnşallah yetiştirebilirsek şu an protokol aşamasında olan TEDES-3 alakalı çalışmalarımız var. TEDES-3 hayata geçtiği zaman önceki 57 bin 169 metre daha eklenirse toplam 84 bin kilometrelik TEDES’imiz olacak Konya’mızda. Bu ne demektir? Artık TEDES-3’te hayata geçtiği zaman Konya’da trafik kazalarında özellikle ölümlülerde hissedilir oranda düşüş yaşanacağının müjdesini şimdiden verebilirim.

-Konya’da en çok işlenen suçlar neler?

-Genellikle asayiş suçları. Kavga -dövüş gibi suçlar en fazla işleniyor.

-Etrafta kampustaki özel güvelikler yerine polisler koruyacak söylentileri dolanıyor. Bunun doğruluk payı var mı gerçekten polisler mi koruyacak?

Kesinlikle hayır. Yüksek Öğretim Kanunu gayet açık belirtmiş. Üniversitelerin güvenliğini polis sağlamaz. Polis üniversitelerin güvenliğine ihtiyaç duyulduğu zaman üniversite idaresi talep eder, biz o zaman orada oluruz. Onun haricinde kendi özel güvenlikleriyle güvenlik hizmeti veriyorlar. Konya’da böyle bir sorun da yok.

-Kız yurtlarının çevresinde polis bulunmalı mı?

-Konya üzerinde ilave bir sorun yok. KYK bölge müdürümüzle, Sayın Valimizle de bu konu hakkında toplantılar düzenledik. Kız yurtlarının güzergâhlarında öğrenci kardeşlerimizi rahatsız etmemeleri için devriye geziyor ekiplerimiz. Hem sivil hem de resmi takviyelerimiz oluyor. Sözlü tacize dahi uğrasanız lütfen 155’i arayın zaten bedava. Biz sizler için çalışıyoruz.

-Kıymetli vaktinizi bize ayırdığınız için teşekkür eder, sizin nezdinizde gururumuz Polis Teşkilatı’nın 171. Kuruluş Yılı’nı kutlarız.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.