Asgari ücret ne kadar olacak?

Asgari ücret ne kadar olacak?
1 Ocak 2023 itibariyle geçerli olacak yeni asgari ücretin belirlenebilmesi için yoğun mesai bugün itibariyle başladı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yapacağı 3 toplantının ardından yeni ücretleri belirlemiş olacak

1 Ocak 2023 itibariyle geçerli olacak yeni asgari ücretin belirlenebilmesi için yoğun mesai bugün itibariyle başladı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yapacağı 3 toplantının ardından yeni ücretleri belirlemiş olacak

Asgari ücret zammı için heyecanlı bekleyiş sürüyor. Tüm Türkiye'nin merakla beklediği 2023 asgari ücret zammı, yeni yıl öncesinde belli olacak. Asgari ücret tespit komisyonu yapacağı 3 toplantının ardından asgari ücrette yeni tutarı belirleyecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, bugün TÜRK-İŞ ve TİSK başkanlarıyla bir araya gelecek.

ASGARİ ÜCRET TOPLANTILARI NE ZAMAN?

Asgari ücret zammı için asgari ücret tespit komisyonu toplantıları için takvim bugün belirlenecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, TÜRK- İŞ ve TİSK bugün bir araya gelecek.

ARALIK AYININ SON HAFTASINDA AÇIKLANACAK

Asgari Ücret Komisyonu, 2023 yılı asgari ücretini belirlemek üzere çalışmalarına başlıyor. Gerçekleştirilecek üç toplantının ardından 2023 asgari ücret zammı belli olacak. Buna göre; Asgari ücret zammının Aralık ayının son haftası itibariyle açıklanması bekleniyor.

ASGARİ ÜCRET ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işçiler, işverenler ve kamuoyunun 2023'teki asgari ücrete ilişkin beklentilerini tespit etmek üzere araştırma başlattı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, 2023'te geçerli olacak yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında, Türkiye genelindeki küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeleri de kapsayacak araştırmada, asgari ücret beklentileri tespit edilecek.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücret halen net 5 bin 500 TL düzeyinde bulunuyor. 1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olacak yeni ücret Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun çalışmaları sonucunda netleşecek.

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten 5'er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

OLASI ASGARİ ÜCRET ZAMMI VE SONRASINDAKİ NET MİKTAR

Asgari ücret zammının ne olacağına ilişkin çeşitli tahminler yürütülse de henüz rakam netleşmedi. İşte örneklerle olası asgari ücret zam tablosu;

YÜZDE 30 ZAM

Şu an 5 bin 500 TL olan asgari ücret yüzde 30 zamla 7 bin 150 TL'ye yükselecek.

YÜZDE 40 ZAM

Şu an 5 bin 500 TL olan asgari ücret yüzde 40 zamla 7 bin 700 TL'ye yükselecek.

YÜZDE 50 ZAM

Şu an 5 bin 500 TL olan asgari ücret yüzde 50 zamla 8 bin 250 TL'ye yükselecek.

Öte yandan asgari ücret belirlenirken işçiler, işverenler ve diğer vatandaşların da katılımıyla anket çalışması yapılacak. Bu anket çalışması ile her kesimin ortak kanaatinin alınması hedefleniyor.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.