Aşı olmamanın sonuçları: Bu hastalıkları yayabilirsiniz

Aşı olmamanın sonuçları: Bu hastalıkları yayabilirsiniz
Dünyada aşılamanın henüz istenilen düzeye gelmediğini söyleyen Çocuk Enfeksiyon Hekimi Uzm.

Dünyada aşılamanın henüz istenilen noktaya gelmediğini söyleyen Çocuk Enfeksiyon Hekimi Uzm. Dr. Esra Çakmak Taşkın, "Dünyada yaklaşık 20 milyon eksik aşılı veya aşılanmamış çocuk bulunmakta. Özellikle son birkaç senedir dünyada kızamık, difteri, boğmaca ve diğer bazı aşı ile önlenebilen hastalıklarda salgınlar yaşanmaktadır" dedi.

indir.webp

Kocaeli Şehir Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hekimi Uzm. Dr. Esra Çakmak Taşkın, 22-28 Nisan Dünya Aşı Haftası nedeniyle önemli önerilerde bulundu. Amaçlarının dünyada aşılamaya daha fazla katılım sağlayarak toplumun sağlığını ve refahını iyileştirmek olduğunu dile getiren Dr. Çakmak Taşkın, "Aşılama, dünyanın en başarılı ve uygun maliyetli sağlık müdahalelerinden biri. Aşılar, 200 yılı aşkın süredir bizi hastalıklara karşı önlem almamızda yardımcı nokta. Ülkemizde 1981 yılından bu yana yürütülen "Genişletilmiş Bağışıklama Programı" sayesinde boğmaca, difteri, tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, verem, çocuk felci, hepatit B, hepatit A, zatürre ve suçiçeği aşısı, Aile Sağlığı Merkezinde tüm bebeklere ücretsiz olarak yapılmaktadır. Rahim ağzı kanseri, rotavirüs ishali, menenjit ve cavid-19'a karşı aşılar da ülkemizde mevcut olup, risk gruplarındaki erişkinlere de tetanoz, boğmaca, grip, zatürre aşıları yapılmakta. Özellikle gebelere yapılan bu aşılar sayesinde yenidoğan bebekleri de korumamız mümkün olmaktadır" diye konuştu.

''DÜNYADA YAKLAŞIK 20 MİLYON BİREY AŞI OLMAMIŞ''

Geçmişte büyük salgınlara ve ölümlere yol açan pek çok hastalık aşıların nedeniyle artık görülmemekte olduğunu vurgulayan Dr. Çakmak Taşkın, "Çiçek hastalığı 1977 yılından itibaren aşılama ile tamamen yok edilmiş, sonrasında ihtiyaç kalmadığından çiçek aşılaması tüm dünyada önlem olarak durdurulmuştur. Çocuk felci de aşılar ile sınırlı sayıda ülkede yer almaktadır. Aşılama çevresindeki tüm gelişmelere rağmen, maalesef dünyada aşılama henüz istenen noktaya gelmemiştir. Dünyada yaklaşık 20 milyon eksik aşılı veya aşılanmamış çocuk bulunmaktadır. Özellikle son birkaç yıldır dünyada kızamık, difteri, boğmaca ve diğer bazı aşı ile önlenebilen hastalıklarda salgınlar yer alıyor. Ülkemizde kızamık eliminasyon programı çerçevesinde yapılan yoğun aşılama çalışmaları nedeniyle kızamık vakalarında olan önemli düşüş, son günlerde eksik aşılı veya aşılanmamış kişilerin göç, savaş gibi sebeplerle küresel dolanımının artması ve aşı karşıtlığı gibi nedenlerle artışa geçmiştir" şeklinde konuştu.

tyfoa1-x.jpg

''AŞI KENDİMİZİ KORUMAK İÇİN ŞART''

Aşı karşıtlığı iletişim araçlarının çoğalması ile daha geniş kitlelere yayılarak ciddi bir problem oluşturduğuna dikkat çeken Dr. Taşkın "Bu durum aşıların etkinliği, koruyuculuğu ve yan etkilere ilişkin yanlış ve yetersiz bilgilerden kaynaklanmaktadır. Aşılar, hastalığın bireyler içerisinde bulaşıcılığını önleyerek toplumu koruduğundan, aşısız her birey toplum sağlığını da tehlikeye atmaktadır. Aşılama hizmetlerinde kısa zamanlarda da olsa bir aksama olması, aşı ile önlenebilir hastalıkların salgınlarına sebep olabileceğinden hizmetlerin sürekliliğinin sağlanması büyük önem taşımaktadır. Aşı ile önlenebilir hastalıklardan korunmak her bireyin ihtiyacı ve hakkıdır. Aşılanmak bireyin önce kendi bedenine sonra da topluma karşı sorumluluğudur. O nedenle hem çocuklarımız, hem de kendimiz için haydi herkes aşı olmaya" ifadelerini kullandı.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.