"Aşırı kaygı başarıyı olumsuz etkileyebilir"

"Aşırı kaygı başarıyı olumsuz etkileyebilir"
Türk Psikologlar Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Malkoç:- "Elimizdeki bilimsel verilere göre, kaygı düzeyinin çok yüksek olması, ya da küçük olması performansı olumsuz yönde etkiliyor"- "Öğrencilerin rahat bir uyku için saat 20.00'den sonra yiyecek tüketm

TEKİRDAĞ (AA) - YAVUZ KARADUMAN - Türk Psikologlar Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Gökhan Malkoç, Yüksek Öğrenime Geçiş Sınavı'na (YGS) girecek öğrencilere ilişkin, "Elimizdeki bilimsel verilere göre, kaygı düzeyinin çok yüksek olması, ya da küçük olması performansı olumsuz yönde etkiliyor" dedi.

Prof. Dr. Malkoç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, YGS'ye girecek öğrencilerin bu sınavı hayatlarının en önemli noktası olarak görmemeleri gerektiğini belirterek, YGS'nin, yaşam içerisinde karşılaşılacak sınavlardan biri olarak görülmesini istedi.

Prof. Dr. Malkoç, "Ne kadar büyütürsek onun sonrasında kaygı düzeyimiz o kadar artar, kaygı düzeyimiz artarsa da burada başarısız bir performans ortaya çıkma ihtimali yüksek" diye konuştu.

Sınavdan önceki son gün öğrencilerin kendilerini rahatlatmaya çalışmaları gerektiği uyarısında bulunan Prof. Dr. Malkoç, şunları söyledi:

"Öğrenciler şu ana kadar bir takım çalışmalar yaptılar, hazırlıklarını yaptılar, bence artık bu andan itibaren sırtlarını koltuğa dayasınlar, biraz rahat olmaya çalışsınlar. Ellerindeki elektronik aletlerden ve kitaplardan bir süre ayrılsınlar. Dışarıda bol bol yürüyüş yapmalarını tavsiye ediyorum. Kendilerinin fiziksel olarak birazcık dinç olabilmeleri için bazı sportif faaliyetlere girmelerini önerebilirim."

- "Kaygı artarsa, başarı düşebilir"

Sınavda iyi bir performans için en önemli faktörün psikolojik hazırlık olduğunu anlatan Malkoç, şöyle devam etti:

"En önemlisi bence psikolojik hazırlık. Çünkü onların performanslarını orada olumlu ya da olumsuz yönde etkileyecek olan, o anda içinde bulundukları psikolojik durum olacaktır. Bu da, eğer bu olayı çok fazla büyütürlerse gözünde, hayatlarının son fırsatıymış gibi görürlerse, buna çok aşırı bir anlam yüklemeye başlarlarsa bu onların kaygı düzeyini yükseltecektir. Elimizdeki bilimsel verilere göre, kaygı düzeyinin çok yüksek olması, ya da küçük olması performansı olumsuz yönde etkiliyor."

- Sınava girecek öğrencilere tavsiyeler

Öğrencilerin sınavdan önceki gün özellikle akşam çok fazla yiyecek tüketmemeleri gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Malkoç, "Öğrencilerin rahat bir uyku için saat 20.00'den sonra yiyecek tüketmemesinde fayda var. Ayrıca 23.00'ten sonra akıllı cep telefonları, tablet ve bilgisayarlarla da çok fazla vakit geçirmemeliler. Çünkü alacakları iyi bir uyku onların zihinlerinin daha iyi performans sağlamasında yardımcı olacaktır" diye konuştu.

Prof. Dr. Malkoç, sınavdan bir gün önce yürüyüş ve hafif sportif aktivitelerin de sınav stresi nedeniyle oluşabilecek gerginliklerin atılmasına yardımcı olabileceğini kaydetti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.