"Aşırılık riskinin ilacı Türkiye'de"

"Aşırılık riskinin ilacı Türkiye'de"
AKPM Türkiye Delegasyonu Başkanı AK Parti'li Küçükcan:-"İslam dünyası ve Batı'da yaşayan Müslüman toplulukların karşılaştığı aşırılık riskinin ilacı Türkiye'de gelişen Anadolu İslamı'dır. Avrupa, Anadolu İslamı'nı araştırmalıdır"

TBMM (AA) - ALP ÖZDEN - Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Türkiye Delegasyonu Başkanı ve Dışişleri Komisyonu Üyesi AK Parti Adana Milletvekili Talip Küçükcan, İslam dünyası ve Batı'da yaşayan Müslüman toplulukların karşılaştığı aşırılık riskinin ilacının Türkiye'de gelişen "Anadolu İslamı" olduğunu belirterek, "Avrupa, Anadolu İslamı'nı araştırmalıdır." dedi.

Küçükcan, Londra merkezli Din ve Jeopolitika Merkezi ile Britanya Türkiye Çalışmaları Enstitüsünün (BİTAF) düzenlediği "İslam, Türkiye ve AB'nin Geleceği" panelinde konuştu.

Konuşmasıyla ilgili AA'nın sorularını yanıtlayan Küçükcan, Avrupalıların, İslamiyet ve Müslümanlara karşı köklü önyargılarının olduğunu; İslam ile şiddet, otoriteryenlik ve insan hakları ihlalleri gibi olumsuzluklar arasında ilişkiler kurduklarını; İslam'ı tek boyutlu gördüklerini, İslam'ın kendi içindeki çoğulculuğu ve farklılıkları görmeyerek kalıp yargılara teslim olduklarını bildirdi.

Osmanlının çok kültürlü, çok dinli ve çok etnisiteli mirasına sahip olan Türkiye'nin, Anadolu'da gelişen çoğulcu ve ılımlı, diğer din ve inanç grupları ile ortak yaşam alanları kuran bir din anlayışı ve pratiğine sahip olduğunu vurgulayan Küçükcan, AK Parti döneminde din özgürlüklerinin alanının genişletildiğini; kısıtlayıcı ve katı laiklik anlayışının değiştiğini; laikliğin, din özgürlüklerinin önünde engel değil buna imkan sağlayacak şekilde uygulanmaya başlandığını belirtti.

Küçükcan, "AK Parti döneminde, Türkiye'de laiklik adına konulan başörtüsü yasağı kaldırılmış, kamusal alan bütün toplumsal kesimlere ve inanç gruplarına açılmış, Alevilerin talepleri ilk kez devletin gündemine alınmış ve çalıştaylar yapılmıştır. Gayrimüslim azınlıkların geçmişte el konulan mülkleri de birer birer iade edilmeye başlanmıştır." dedi.

-"AB, Türkiye'nin üyeliğini kolaylaştırmalıdır"

İslam dünyasında farklı din yorumlarının ve bakışların bulunduğunu, Batı ülkelerinde doğup büyüyenler de dahil bazı Müslümanların aşırı ve radikal hareketlerin etkisinde kaldığına dikkati çeken Küçükcan, şöyle devam etti:

"Radikal ve aşırı eğilimlerin etkisinde kalmanın farklı nedenleri var. Özellikle Batı'da ırkçılık, yabancı düşmanlığı, dışlanma, eşit vatandaşlığa dayalı aidiyet hissinin oluşturulamaması, işsizlik ve ekonomik yoksunluk gibi sorunların varlığı, aşırı ve radikal hareketler tarafından gençlerin devşirilmesi için uygun zemin yaratmaktadır. Önce bu sorunların ortadan kaldırılması gerekmektedir. Diğer yandan Avrupa Birliği din ve kültür farkından dolayı Türkiye'ye mesafe koymak yerine medeniyetler ve kültürlerarası köprü kurulması için Türkiye'nin AB üyeliğini kolaylaştırmalıdır."

Küçükcan, İslam dünyası ve Batı'da yaşayan Müslüman toplulukların karşılaştığı aşırılık riskinin ilacının Türkiye'de gelişen "Anadolu İslamı" olduğunu belirterek, "Aşırılığın reçetesi Türkiye'dedir. Avrupa, Anadolu İslamını araştırmalıdır." ifadesini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.