Asırlardır yaşatılan Osmanlı geleneği: Kılıçlı hutbe

Asırlardır yaşatılan Osmanlı geleneği: Kılıçlı hutbe
Bartın'ın Amasra ilçesindeki Fatih Camisi'nde, Osmanlı padişahlarından Fatih Sultan Mehmed'in kenti fethetmesinin ardından başlayan "Kılıçlı hutbe" geleneği asırlardır yaşatılıyor

Bartın'ın Amasra ilçesindeki Fatih Camisi'nde, Osmanlı padişahlarından Fatih Sultan Mehmed'in kenti fethetmesinin ardından başlayan "Kılıçlı hutbe" geleneği asırlardır yaşatılıyor.

Fethin ardından Kaleiçi Mahallesi'nde yer alan ibadethanede cuma namazı kılan komutan ve askerlerin kılıçlarını burada bırakmaları üzerine başlayan gelenek gereği, hutbeye kılıcı eline alarak çıkan imam veya hatip, duasını tamamladıktan sonra kılıcı minberdeki yerine koyuyor.

Cami imamı Erdal Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bizans dönemine ait kilisenin, Mora seferinden dönen Fatih Sultan Mehmed'in 1460'ta Amasra'yı fethetmesinin ardından camiye dönüştürüldüğü bilgisini aktardı.

İlk defa görenler şaşırıyor
"Kılıç, Türk İslam tarihinde kudret ve adaletin sembolü olmuştur." diyen Yıldırım, 556 yıldır sürdürülen geleneğe ilişkin ise "Osmanlı orduları tarafından fethedilen yerlerde komutanlar, devlet otoritesini göstermek için cuma günleri minbere kılıçla çıkıp hutbeyi okurmuş. 1460'da Amasra'nın fethinde de komutan kılıçla hutbe vermiş ve fethin anısına camiye kılıcını bırakmıştır. O tarihte kiliseden çevrilen camimizde fethin sembolü olarak cuma ve bayram hutbeleri kılıçla okunmaktadır. Fatih Camisi, ülkemizde yüz yıllar boyu kılıçla hutbe okunan nadir camilerden biridir." dedi.

Camide ilk kez cuma namazı kılan vatandaşların geleneği ilgi ve şaşkınlıkla izlediğini aktaran Erdal Yıldırım, birçok kişinin de kılıçlı hutbeyi görmek için özellikle ilçeye geldiğini ifade etti.

Yıldırım, "Kılıçlı hutbeyi" ilk kez dinleyenlere cami ve geleneğin tarihçesini anlattıklarını da belirterek, "Vatandaşımız bu geleneği gördüğünde çok memnun oluyor, ecdadımızı hatırlıyor. Ecdadın camilere, cuma namazına ne kadar önem verdiğini görüyor. Özellikle yaz aylarında cemaatimizin 3'te 2'sini il dışından gelen ve bu geleneği görmek isteyen misafirlerimiz oluşturuyor. Biz de bildiğimiz kadarıyla anlatıyoruz." diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.