Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

ASMALI HATIP SULTAN CAMİİ

ASMALI HATIP SULTAN CAMİİ

  • Konya’nın tescilli mabetleri arasında bulunan ve XIX. Yüzyıl Konya mahalle mescidi olan Asmalı Hatıp Sultan Camii, 2015 senesinde Konya Büyükşehir Belediyesi marifetiyle tekrar onarımdan geçirilerek bugünkü halini almıştır. 

 

 

Konya’nın Karatay İlçesi, Civar Mahallesi, Şâir Nazım Bey Caddesi’ndedir.

Mevlâna Dergâhına yakın olan Asmalı mescidi yapan ve yaptıranı bilinmiyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün mülkiyetinde olup, Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 17.12.1999 gün ve 3686 numaralı kararıyla tescilli bir yapıdır.  

Konya Ansiklopedisi’nde, Asmalı Mescid ile ilgili şu bilgiler yer almaktadır. “Asmalı Mescid, derinlemesine dikdörtgen planlı ve kırma çatılıdır. Üzerinde yer alan tarihe göre 1821 yılında yaptırılmıştır. Camiye kuzey cephesinin doğu köşesinden girilir.

Harimin kuzeyinde iki ahşap sütunun taşıdığı ahşap mahfil bulunur. Üst örtüsü içten tavanlanmıştır. Dışardan kırma çatısı kiremitle kaplanmıştır. Alçı minber balık sırtı motifli ahşap bordürlerle çevrilmiştir. Alınlıkta ay yıldız içerisinde mihrap ayeti vardır. Cami onarımlarla günümüze gelmiştir. 2015 senesinde tekrar onarılarak çeki düzen verilmiştir.

Caminin beden duvarları kerpiç malzemeden yığma tekniğinde inşa edilmiş olup, duvarlar içte ve dışta beyaz renkli boya ile boyanmıştır. Harimin üzeri içte alttan çakmalı tavan, dışta kırma çatı ile örtülüdür. Tavanın ortasında çıtakâri ile yapılmış iç içe geçmiş dikdörtgenlerden oluşan bir tavan göbeği yer almaktadır.

Geç dönemde inşa edilmiş küçük ölçekli mescidlerde (Keçeciler, Polatlar Hatıp Sultan Camii vs.) görülen ahşap mihrap ve minber yapma geleneği bu camide de görülmektedir. Mihrap beyaz, minber ise kahverengi yağlıboya ile boyanmıştır.

Caminin kuzeybatı köşesinde sonradan eklenmiş bir minare yer almaktadır. Üzerinde yer alan kitabeye göre Mümtaz Koru tarafından Ali Yapıcı Usta’ya 1371/1951 yılında yaptırılmış olan minare taş malzemeden inşa edilmiştir. Tek şerefeli minare, kübik bir kaidenin üzerinde silindirik olarak yükselmektedir. Şerefe korkuluklarında delik işi olarak yapılmış çok kollu yıldız kompozisyonları yer almaktadır.

Camidin doğusunda içerisinde üç mezar taşının yer aldığı bir hazire bulunmaktadır.  XIX. Yüzyıl Konya mahalle mescidi olan Asmalı Hatıp Sultan Camii, 2015 senesinde Konya Büyükşehir Belediyesi marifetiyle tekrar onarımdan geçirilerek bugünkü halini almıştır. 


asmali-cami-minaresi.jpgasmali-hatip-sultan-camisi--(onarimdan-once).jpgasmali-mescid-1.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Mustafa Balkan (Tarih Yazıları) Arşivi
SON YAZILAR