ASO şubat ayı meclis toplantısı

ASO şubat ayı meclis toplantısı
ASO Başkanı Özdebir:- “Merkez Bankası acilen faizlerde bir indirime gitmelidir çünkü bu yüksek faizler artık şirketlerimiz için bir maliyet oluşturmakta ve şirketlerimizin sürdürülebilirliğini riske sokmaktadır”

ANKARA (AA) - Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Merkez Bankasının faizlerde bir indirime gitmesi gerektiğini belirterek, yüksek faizlerin şirketler için bir maliyet oluşturduğunu ve şirketlerin sürdürülebilirliğini riske soktuğunu söyledi.

Özdebir, ASO'nun şubat ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Ankara’daki terör saldırısı nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlara başsağlığı diledi. Özdebir, “İçeride ve dışarıda ülkemizi tehdit eden terör örgütleriyle mücadele etmek durumundayız. Bizler bu konuda sabırlı ve devletimizin yanında olmalıyız” dedi.

Özdebir, 2014 yılında 43,5 milyar dolar olan cari açığın bu yıl, yüzde 26’lık bir azalma ile 32,2 milyar dolara gerilediğini, cari açıktaki bu azalmaya rağmen sermaye girişlerinde ciddi bir düşüş yaşandığını kaydetti. 2014’te 41,6 milyar dolar olan sermaye girişlerinin bu yıl 10,7 milyar dolara düştüğüne değinen Özdebir, “Görüldüğü gibi cari açıktaki düşüşle kıyaslandığında sermaye girişlerindeki düşüş çok daha büyük olmuştur. Bu durum, cari açığın finansmanında zorluk yaşadığımızı göstermektedir” diye konuştu.

Hizmet gelirlerindeki düşüşün bu yıl da devam etmesinin beklendiğini anlatan Özdebir, 2014'te 34,3 milyar dolar olan turizm gelirlerinin küresel daralma ile yüzde 8,3 düşerek 2015 yılında 31,5 milyar dolar olduğunu ifade etti.

Terör eylemleri nedeniyle yaşanan tur iptalleriyle bu düşüşün devam edebileceğini söyleyen Özdebir, Rusya’dan kaynaklanan müteahhitlik gelirlerinde de düşüş olmasının beklendiğini anlattı.

Aralık ayında sanayi üretiminin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,5, 2015’in tümünde ise sanayi üretiminin ortalama yüzde 3,1 arttığını hatırlatan Özdebir, imalat sanayisindeki artışın da yüzde 3,6 olduğunu kaydetti. Bu artışların, beklenenin üzerinde olduğunu ifade eden Özdebir, bu yıl da artışların böyle olmasını umduklarını belirtti.

Merkez Bankasının faizleri düşürmediğine dikkati çeken Özdebir, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu nedenle kredi ve mevduat faizleri çok yükselmiştir. Bazı bankalar yüzde 14’ten mevduat toplamaktadır. Yatırımların ve ekonomik büyümenin bu yüksek faiz ortamında sürdürülmesi zordur. Merkez Bankası acilen faizlerde bir indirime gitmelidir çünkü bu yüksek faizler artık şirketlerimiz için bir maliyet oluşturmakta ve şirketlerimizin sürdürülebilirliğini riske sokmaktadır.”

Özdebir, enflasyonun şirketlerin mali tablolarını bozarak mali durum hakkında yanlış bilgi verdiğini ifade ederek, vergilerin de enflasyona göre ayarlandığını, bu yüzden enflasyonun şirketler üzerinde vergi yükünü artırdığını söyledi.

Reel sektörün kredilerinin yüzde 48’nin yabancı para cinsinden olduğunu vurgulayan Özdebir, “Kurlardaki yükselmenin neden olduğu kur zararları vadesi gelmemiş ödemeler içinde sanki gerçekleşmiş gibi bilançoya yansıtılmaktadır. Bu ise şirketlerimizin bilançolarını bozmaktadır. Bu durum, finansman ihtiyacı içinde olan şirketleri, bozuk bilançoları nedeniyle finansmana erişimlerini engellemektedir” değerlendirmesinde bulundu.

Özdebir, Eximbank’ın ihracatın itici gücü haline gelebilmesi için kaynak yapısının güçlendirilmesi, bürokratik işlemlerin azaltılarak basitleştirilmesi ve özellikle teminat sorununu kolaylaştırıcı önlemlerin alınması gerektiğini kaydetti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.