Astana görüşmelerine dair tüm detaylar

Astana görüşmelerine dair tüm detaylar
Astana'daki Suriye görüşmeleri 23 Ocak Pazartesi başlıyor. Suriye iç savaşını durdurmak amacıyla Suriye’deki askeri muhalefet temsilcileri, Beşşar Esed rejimi, Türkiye, Rusya, İran ve ABD heyetleri, yarın Kazakistan'ın başkenti Astana’da bir araya gelecek

Suriye iç savaşını durdurmak amacıyla Suriye’de ki askeri muhalefet temsilcileri, Beşşar Esed rejimi, Türkiye, Rusya, İran ve ABD heyetlerinin katılımıyla yarın Kazakistan’ın başkenti Astana’da yarın bir toplantı gerçekleşecek. Muhalefet heyetini, toplantı devam ettiği sırada Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal başkanlığındaki Türk heyeti ziyaret ederek görüş alışverişinde bulundu. Ardından İngiliz, Fransız, Alman ve Danimarkalı diplomatların ortak heyeti muhaliflerle bir araya geldi.

TÜRKİYE'NİN BÜYÜK BİR ROLÜ VAR

Adil Rusya Partisi Grup Başkanvekili Aleksey Çepa da Suriye krizine çözüm arayışlarında Türkiye ve Rusya'nın rolüne dikkat çekti. Nihai çözüme ulaşmanın zaman alacağını ifade eden Çepa, "Astana'da taraflar pozisyonlarını yakınlaştırmaya çalışacak. Bu noktada hükümet üzerinde etkiye sahip Rusya ve muhalifler üzerinde etkiye sahip Türkiye büyük rol oynuyor" diye vurguladı.

GÖRÜŞMELERE SULTAN MURAT TUGAYI’DA KATILIYOR

Muhalif gruplardan Sultan Murat Tugayı adına Suriye Askeri Muhalefeti Heyeti'nde yer alan Ahmet Osman, "Bizler ateşkesi sabit kılmak için Astana’ya geldik. Ruslara garantör oldukları ateşkese müttefiklerinin uymadığını hatırlatmak istedik. Türkiye’nin garantör olduğu muhaliflerin ise ateşkese uyduğunu hatırlatacağız." dedi.

SURİYE GÖRÜŞMELERİNDE BİR İLK

Suriye Kürt Ulusal Meclisi (ENKS) Başkanı İbrahim Bro da Astana görüşmelerinin ana hedefinin ateşkese uyulması olduğunu söyledi. "Bu görüşmelere katılmamız Rusya ve Türkiye’nin garantörlüğündeki ateşkese destek verdiğimiz anlamına geliyor" diyen Bro, siyasi çözüme üçüncü ülkelerin garantörlüğündeki ateşkesle ulaşılmak istenmesinin Suriye meselesinde bir ilk olduğuna dikkati çekti. Bro, Türkiye’nin muhalifleri Astana görüşmelerine katılmaya ikna etmek için yoğun çaba sarf ettiğini belirterek, “Türkiye muhalifleri birleştirmek için çalıştı. Türkiye, Rusya’yı savaşa destek veren ülkeden, barışa ve ateşkese garantör olan bir ülke olmaya ikna etti.  Biz bu iki ülkenin garantörlüğünden umutluyuz." ifadesini kullandı.

SURİYE MUHALEFET HEYETİNİN SÖZCÜSÜ EL-ARİDİ

Kazakistan'daki Suriye konulu toplantıya katılacak muhalefet heyetinin sözcüsü Yahya el-Aridi, ülkelerinde akan kanı durdurmak, Beşşar Esed rejimi ile İran'ın uyguladığı şiddeti sona erdirmek için Astana görüşmelerine katıldıklarını söyledi. Aridi, Kazakistan'ın başkenti Astana'da yarın başlayacak Suriye konulu toplantı öncesinde açıklamalar yaptı. El-Aridi, toplantıda görüşülmesi gereken konuların başında ülke genelinde Esed rejimi ve İran komutasındaki milislerin ateşkes ihlalleri olduğunu vurguladı.

ASTANA’DA GÖRÜŞÜLECEK KONULAR

Halep'teki savaşın sona ermesinin ardından Suriye'deki bundan sonraki süreci görüşmek üzere Türkiye, İran ve Rusya arasında Moskova'da bir toplantı düzenlendi. Bu toplantının ardından sekiz maddelik bir bildiri yayımlandı. Bildiride, görüşmelerin Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin Aralık 2015'te kabul ettiği kararına göre yapılacağı belirtildi. Bu kararda, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın görevden ayrılmasıyla ilgili herhangi bir ifade yer almıyor.

Kararda ateşkes ilan edilmesinin ardından siyasi geçiş sürecinin başlaması ve 18 ay içerisinde de BM denetiminde seçimlere gidilmesi öngörülüyor.

Ancak, toplantıya gelmeye karar veren taraflardan gelen açıklamalar ise kendi gündemlerinin farklı olduğunu gösteriyor.

Esad, 9 Ocak'ta Suriye resmi haber ajansı Sana'ya yaptığı açıklamada, Astana görüşmelerinde "her şeyin masada" olduğunu söyledi. Esad, "Suriye'deki çatışmayı sona erdirmeyi ve ülkenin geleceğini tartışmayı müzakerelerden bahsediyorsak, her şey de masada olur" dedi.

Bununla birlikte, muhalifler ise iç savaşı bitirecek kapsamlı bir çözümü değil, ülke genelinde ilan edilen ateşkese yönelik ihlallerin görüşüleceğini söylüyor.

AFP'ye konuşan Suriye Ulusal Konseyi Sözcüsü Ahmed Ramadan ise, "Bizim için en önemli gündem maddeleri arasında ateşkesin güçlendirilmesi, zorla yer değiştirmelerin durdurulması ve herhangi bir sınırlama olmaksızın kuşatma altındaki bölgelere insani yardım gönderilmesi yer alıyor" dedi. Ramadan'a göre, muhalifler iç savaşı bitirecek siyasi çözümün İsviçre'de yapılacak görüşmelerde ele alınmasını istiyor.

Türkiye ise Astana görüşmelerini BM sürecinin tamamlayıcı bir unsuru olarak görüyor ve esas görüşmelerin BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura önderliğinde Cenevre'de yapılması gerektiğini savunuyor.

ASTANA TOPLANTISININ KATILIMCILARI

Kazakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, yarın Rixos otelinde yerel saatle 13.00’da başlayacak Suriye konulu toplantının ertesi gün saat 13.00’da sona ereceği belirtildi.

Açıklamada, basına kapalı gerçekleşecek görüşmelere rejim ve muhalefet temsilcilerinin yanı sıra Türkiye, Rusya, İran, ABD ve BM Genel Sekreteri Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın katılacağı kaydedildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.