Ata Sporları Federasyonunun Temelleri Atıldı

Ata Sporları Federasyonunun Temelleri Atıldı
- Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Kurullar Koordinatörü Sürmeneli:"Fikir babalığını Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan'ın yaptığı Ata Sporları Federasyonunun kuruluşu için 7 bölgede çalışmalara başladık"- "Bir kişi geleceğe doğru yürü


ANKARA (AA) - ÖMER HAKAN KİBAR - Geleneksel Spor Dalları Federasyonu (GSDF) Kurullar Koordinatörü Hacı Sürmeneli, Türk gelenek ve göreneklerinin yaşatılması amacıyla Ata Sporları Federasyonunu kurmak için çalışmalara başladıklarını söyledi.

Federasyonun Ankara'da gerçekleştirdiği Atlı Okçuluk Çalıştayı'nda AA muhabirine açıklamalarda bulunan Sürmeneli, "Fikir babalığını Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan'ın yaptığı Ata Sporları Federasyonunun kuruluşu için 7 bölgede çalışmalara başladık." dedi.

Sürmeneli, Ata Sporları Federasyonunun, GSDF'nin dışında kalan branşlarla ilgilendiğini belirterek, "Türk geleneklerinde ve buna benzer yöresel geleneklerimizde bulunan diğer spor branşlarını ortaya koymak ve Dünya Etnospor Konfederasyonu çatısı altında, orayla bütünleşme amacıyla Ata Sporları Federasyonunu kurmak amacındayız." diye konuştu.

Çalışmaya 3 ay önce başladıklarını ifade eden Sürmeneli, şöyle devam etti:

"Nisan ayı sonuna kadar 7 bölgede kongre yapmış olacağız. Belirlenecek bir tarihte de bir gençlik şöleni etkinliği ile beraber kongre de yaparak bunun tanıtılmasını sağlayacağız. Hızlı bir şekilde de Milli Eğitim Bakanlığı ile protokoller yaparak bu branşların gençlere öğretilmesi konusunda çalışmalara başlayacağız."


- Fikir babası Bilal Erdoğan


Yapılan istişareler sonrasında ortaya bir isim çıktığını dile getiren Sürmeneli, "Bu federasyonun fikir babalığını ve çalışmasını, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan ortaya koymuştur. Yapılan toplantıda Türkiye koordinatörlüğünü de şahsıma verdiler." dedi.

Mevcut spor kulüpleri ve Ata sporlarına gönül veren kulüplerle bir araya geldiklerini anlatan Sürmeneli, şöyle konuştu:

"Türkiye'yi coğrafi bölgelerine göre ayırdık. Marmara, Ege ve Doğu Anadolu bölgelerinin kongrelerini yaptık. Hazır olan İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinin kongrelerini de beklemekteyiz. Çok büyük bir teveccüh gördük. İnsanlar, Ata Sporları Federasyonu ismi üzerinden bir yakınlık ve sıcaklık gösterdiler. Yıllardır Türkiye birçok branştaki yozlaşma ve dejenerasyonu, sporda da yaşıyor. Bir kişi geleceğe doğru yürüyecekse geçmişinden güç alması gerekiyor. Bu toplumun, genlerine ve özlerine geri dönmesini istiyoruz."


- "Ortak hareket etmeliyiz"


Hacı Sürmeneli, kuruluş aşamasında bulunan Ata Sporları Federasyonunun ilk etapta dernekler masasına bağlı olacağını ifade etti.

Federasyonun, kurulduktan sonra Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesine alınması için çalışacaklarını vurgulayan Sürmeneli, "Tüm yöresel sporların ortaya çıkması için hep beraber, ortak bir şekilde hareket etmeliyiz. Ata sporları içinde bulunmayan, geleneksel sporlar içinde yer alan ve devletin spor federasyonuna bağlı olmayan ne kadar branş varsa hepsinin ortaya çıkmasını sağlayacağız." şeklinde konuştu.


- "Yöresel oyunların yaşatılmasını istiyoruz"


Her Türk gencinin modern sporları yaparken geleneksel sporlarla da ilgilenmesi gerektiğini belirten Sürmeneli, şunları kaydetti:

"İyi satranç oynayan sporcunun, satrançtan daha iyi bir zeka oyunu olan mangalayı da öğrenmesini istiyoruz. 1500 yıllık satrancı bilen bir çocuğumuzun, 4 bin 500 yıllık bir tarihi bulunan mangalayı da öğrenip oynamasını bekliyoruz. Bunun yanında mas güreşi var. Bunun da mutlaka yapılmasını istiyoruz. Aşık oyununun ve okçuluğun öğrenilmesini istiyoruz. Bir gencimizin hem ata binmesini hem de ok atmasını istiyoruz. Bu geleneksel sporlarla birlikte hiç duyulmayan çok mahalli ve yöresel oyunlarımız da var; bunların ortaya çıkarılarak yaşatılmasını istiyoruz."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.