Namık Ceyhan

Namık Ceyhan

ATIKLAR ALTIN KAZANDIRIYOR

ATIKLAR ALTIN KAZANDIRIYOR

Kısa adı SÜÇEV olan Sürdürülebilir Çevre Derneği Konya’da yaşayan hanımlara yönelik düzenlediği yarışmada “ATIKLAR ALTIN KAZANDIRIYOR” diye çağrıda bulunuyor.

Evimizde, işyerlerinde, hayatımızın her alanında işe yaramaz diye ayırdığımız, bir an önce kurtulmak için çaba harcadığımız atıkların genel adı “ÇÖP”. Ancak her atık çöp değildir. Pek çok atık ve artık yeniden değerlendirilmesi mümkün olan atıklardır.

Aslında ülke olarak işe yaramaz diye çöp diye ayırdığımız her atığı sokağa ya da çöpe atacak kadar zengin bir millet değiliz. Tasarruf ve yeniden değerlendirme bizim inancımızın da gereğidir. Çünkü israf hem haram hem de günahtır.

Sadece ambalaj malzemesi olarak kullanılan ürünlerin doğada yok oluş sürelerine baktığımızda; cam şişe 4000 yıl, kutu kola 10 yıl, pet şişe 400 yıl, plastik malzeme 1000 yıl, plastik tabak 500 yıl, kâğıt gazete 3 ay, alüminyum 100 yıl bozulmadan kalabiliyor. Düşünün herkes bu malzemeleri çöpe atarsa yaşadığımız yer çöp dağı olur.

İşte şehrimizin çöp dağı olmaması için başlatılan “Atıklar Altın kazandırıyor” isimli geri kazanım yarışmasına Konya Valiliği ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı da destek veriyor. Hatta KOMEK Kurslarına giden hanımlar pek ilgi gösteriyorlar, hadi bakalım hayırlısı.

Yarışmaya 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde başlandı. Eser kabulleri 8 Nisan’da başladı. 8 Mayıs 2016 Anneler Günü’nde teslim süresi doluyor. 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinliklerinde ödül töreniyle dereceye girenlere altınları verilecek ve eserlerin sergilenmesiyle sona erecek.

Evlerimizde çıkan ekmek artıkları ve yemek artıkları değerlendirilebilir mi? Evet. Bu bir. Kumaş ve tekstil atıkları değerlendirilebilir mi? Evet bu iki. Kağıt, pet plastik, metal cam atıklar değerlendirilebilir mi? Evet bu üç. İşte yarışma bu 3 kategoriden oluşuyor. Her üç kategoride Altın kazandırıyor.

Yarışmada her kategoride birinci olana tam altın, ikincilere yarım altın ve üçüncülere ise çeyrek altın verilecek. Ayrıca sürpriz hediyeler var. Bence en önemlisi yarışma sonrası başarılı olan hanımları bekleyen diğer sürpriz haberler ki onları ödül töreninde SÜÇEV Başkanı açıklayacak.

Yarışma hakkında daha fazla bilgiye ve başvuru formuna www.sucev.org adresinden ulaşılabilir.

İnanıyorum ki kıymetli hanımlarımız hünerli elleriyle önce ekmek ve yemek artıklarını değerlendirmekle işe başlayacaklar daha sonra kumaş ve tekstil atıklarını daha sonrada günlük kağıt, cam, plastik ve metal ambalaj atıklarını değerlendirecek ve yeni yeni kendine özgün eserler ortaya çıkaracaklar. Bu sayede hem çevremizin korunmasına katkı sağlayacak örnek olacaklar. Hem de aile bütçelerine katkı sağlayacaklardır.

Normal şartlarda yürürlükteki mevzuatları gereği istemediğimiz her türlü atık ve artıktan canımızın istediği gibi kurtulma şansımız ve hakkımız yok. Düzenlenen yarışmayla bu konuya hanım eli değmesi ve pek çok konuda olduğu gibi bu konuda da hanımların örnek çalışmalar sergilemesi bekleniyor.

Geri dönüştürülen ve ekonomiye geri kazandırılan her ürün, hayatın pek çok alanında yeniden kullanıma sunulur. Bu sayede doğal kaynaklar korunur. Enerji tasarrufu sağlanır. Atık miktarı azalır. Ekonomiye katkı sağlanır.

Günümüzde işsizliğe çare aranıyorsa biraz da işin vitrinine değil mutfağına bakıp, burada ortaya çıkan atıklardan iş imkânları sağlanabilir. Atıklar ekonomiye kazandırıldığı gibi dünyamızın çöp dağları ile dolmasını ve doğanın biraz nefes almasını sağlayabiliriz.

ÇEVRECİ SÖZÜ: Atık altındır, o altını çöpe atıp hibe etmemeli geri kazanmalıyız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Namık Ceyhan Arşivi
SON YAZILAR