ATO Yönetim Kurulu Başkanı Bezci:

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Bezci:
"Bizim mallarımız AB'ye rahatlıkla girerken, o malı üreten bizler girerken zorluk çekiyoruz. Türk vatandaşlarına vize muafiyeti uygulanması AB ülkelerine de önemli katkılar sağlayacaktır" - "Ankara Ticaret Odası için AB'ye vizesiz seyahat hakkı büyük önem

ANKARA (AA) - Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, "Bizim mallarımız AB'ye rahatlıkla girerken, o malı üreten bizler girerken zorluk çekiyoruz. Türk vatandaşlarına vize muafiyeti uygulanması AB ülkelerine de önemli katkılar sağlayacaktır." dedi.

Avrupa Birliği (AB) Günü kapsamında ATO'da düzenlenen "Vize Muafiyeti ile Gümrük Birliği’nin Güncellenmesi" konulu panelin açılışına, Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, AB Delegasyon Başkanı Hansjörg Haber, Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşarı Rauf Engin Soysal katıldı.

Bezci, panelde yaptığı konuşmada, Türkiye ile AB ilişkilerinin yaklaşık 60 yıllık geçmişe dayandığını, üyelik için 35 fasıl üzerinden müzakerelerin yürütüldüğünü anımsattı.

Suriyeli sığınmacılar nedeniyle vizesiz seyahat ve geri kabul anlaşmalarının gündeme geldiğini anlatan Bezci, Avrupa Komisyonu'nun dün Türkiye'ye vize muafiyeti tanınması yönünde tavsiye kararı aldığını hatırlattı. Bezci, "Ankara Ticaret Odası için AB'ye vizesiz seyahat hakkı büyük önem taşımaktadır. ATO olarak 150 bin aktif üyemizle Türkiye ekonomisinde çok önemli bir yer elde etmekteyiz. Ankara'nın 2015 yılında dış ticareti 7 milyar doları ihracat olmak üzere toplam 16,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ankara, Türkiye'nin en çok ihracat yapan 5'inci, en çok ithalat yapan 2'nci ili konumundadır." diye konuştu.

Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 44,5'i, ithalatının ise yüzde 38,1'inin AB'ye gerçekleştirildiğini dile getiren Bezci, Türkiye'nin ise AB'nin ithalatında 7'nci, ihracatında ise 5'inci sırada olduğunu bildirdi. Bezci, "AB Türkiye'nin ihracatta da ithalatta da bir numaralı ortağıdır. Hal böyleyken, bizim mallarımız AB'ye rahatlıkla girerken, o malı üreten bizler girerken zorluk çekiyoruz. Türk vatandaşlarına vize muafiyeti uygulanması AB ülkelerine de önemli katkılar sağlayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Gümrük Birliği Anlaşması'nın da güncellenmesinin gündemde olduğunu belirten Bezci, Avrupa Komisyonu ile yürütülen teknik müzakerelerin tamamlandığını, resmi müzakerelerin 2017 yılında başlamasının planlandığını bildirdi.

Bezci, Türkiye'nin AB üyeliğinin çok uzun süren ve üzerinde çok yorum yapılan bir konu olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"Suriye'den Ukrayna'ya kadar bölgede yaşanan sorunlar gerek Türkiye gerekse AB'yi yakından ilgilendirmektedir. Bu nedenle birlikte hareket etmekten başka yol yoktur. Türkiye'nin AB'ye olduğu kadar AB'nin de Türkiye'ye ihtiyacı vardır. Komşularında yaşanan bunca çalkantıya ve dünya ekonomisinde yaşanan durgunluğa rağmen Türkiye büyümesini sürdürmeyi başarmıştır. Türkiye ile AB ekonomiden ticarete, dış politikadan sınır güvenliğine kadar pek çok alanda ortak paydada buluşmak zorundadır. Türkiye'nin bölgesinde yaşananlar göstermiştir ki AB'nin güvenliği Türkiye'nin batısında değil, doğusunda başlamaktadır. Türkiye, AB ile müzakerelere başladığı tarihte Birlik 15 ülkeden oluşmaktaydı. Daha sonra 13 üye ülke aldılar ki bu ülkelerin hiçbiri Türkiye ile kıyaslanabilecek durumda değildir. Her şeye rağmen AB ile bütünleşmeyi hayata geçirmek için çalışmayı sürdürmelidir. AB'nin Türkiye ile ilgili tereddütler içeren politikasını bir kenara bırakarak ön yargıdan arınması gerekiyor."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.