ATSO 2015 Geleneksel Ödül Töreni

ATSO 2015 Geleneksel Ödül Töreni
ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin:-"Kasım ayında Rusya ile yaşanan kriz bu yıl turizmde ve tarım sektörümüzde ciddi sıkıntı yaratmaya devam ediyor"- "Geçen yıl Türkiye'nin turizm geliri 3 milyar dolar civarında azaldı ve bunun önemli kısmı Antalya'nın kay

ANTALYA (AA) - Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, "Kasım ayında Rusya ile yaşanan kriz bu yıl turizmde ve tarım sektörümüzde ciddi sıkıntı yaratmaya devam ediyor" dedi.

Oda binasında yapılan ATSO 2015 ödülleri töreninde yaptığı konuşmada Çetin, İstanbul'da düzenlenen insanlık dışı terör saldırısını kınadığını belirterek, teröre şehit verilen asker ve polislere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır diledi.

Acılar büyük olsa da asla boyun eğmeyeceklerini, milli birlik ve dayanışma içinde olmaya devam edeceklerini ifade eden Çetin, her terör saldırısının insanlığa yapılmış bir saldırı olduğunu ve bölücü terörün tuzağına düşmeyeceklerini vurguladı.

Çetin, her yıl ödül töreni için bütün hükümet üyelerine, milletvekillerine davet gönderdiklerini dile getirerek, "Geçen yıl Türel ve Mevlüt Çavuşoğlu birlikte katıldılar. ATSO 133 yıldır partiler üstü oldu. Antalya için partiler üstü bir diyalog ve işbirliği görmek istiyoruz. Böyle bir günde siyasi rekabet kimsenin aklına gelmez. Bugün birlik günüdür. Hiçbir şekilde birliğimizi bozamayız" diye konuştu.

Antalya'nın, turizmde, tarımda lider olması, bugün 150 civarında ülkeye ihracat yapmasının üyelerinin başarısı olduğunun altını çizen Çetin, Antalya'yı kalitesiyle, iş ahlakıyla, vizyonuyla ileri götüren üyelerine teşekkür etti.

- "Karamsarlığa kapılmadan bu sıkıntıyı hep birlikte aşmamız gerekiyor"

Çetin, 2016 yılında Antalya ekonomisinin bir krizle karşı karşıya olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Şimdi, karamsarlığa kapılmadan bu sıkıntıyı hep birlikte aşmamız gerekiyor. Kasım ayında Rusya ile yaşanan kriz bu yıl turizmde ve tarım sektörümüzde ciddi sıkıntı yaratmaya devam ediyor. Maalesef arkasından hain terör saldırıları geldi. Aralık ayı başından bu yana seferber olduk. Sayın Başbakan yardımcımız ve bakanlarımızla defalarca görüştük. Hükümetimiz tarım ihracatı için aralık ayında, turizm için şubat ayında çeşitli önlemler aldı. Geçen yıl Türkiye'nin turizm geliri 3 milyar dolar civarında azaldı ve bunun önemli kısmı Antalya'nın kaybı oldu. Bu yıl ise sadece Antalya'nın kaybı bunun 2 katını bulacaktır. Kayıp, yalnızca turist sayısı, ihracat düşüşü değildir. Asıl sorun turizmde ve tarımda fiyat düşüşleri dolayısıyla gelir kaybıdır. Bütün Antalya ekonomisinde yüzde 15-20 oranında bir küçülmeden söz ediyoruz. Bu da Türkiye büyümesinde 1 puana yakın bir kayıp anlamına gelir."

Antalya firmalarının bir yılda İstanbul'dan 20 milyar, Ankara'dan 5 milyar, İzmir'den 2 milyar, Konya'dan 1 milyar lira olmak üzere, diğer illerden 40 milyar liraya yakın alım yaptığını ifade eden Çetin, dolayısıyla bu durumun diğer illeri de etkilediğini anlattı.

- "Ama asla öldük, bittik de demiyoruz"

Çetin, tarım ihracatında son günlerde toparlanma görüldüğünü dile getirerek, turizmde de daha olumsuz bir tablo olmamasını umduğunu söyledi.

Antalya'nın sorunun artık sadece turizm ve tarım sektörlerini aştığını vurgulayan Çetin, şöyle devam etti:

"Tedarikçi sektörler, yani gıda ve içecek sanayi, inşaat, mobilya, iklimlendirme, giyim ticareti gibi bütün sektörler etkilenmiştir. Bunun bir de istihdam alanında etkisi bulunmaktadır. Antalya’da kış dönemi kayıtlı işsiz sayısı 100 bin civarındadır. Maalesef böyle giderse Antalya'da kış aylarındaki geçici işsizlerin büyük bir kısmı kalıcı işsiz olacaktır. Sorunlarımızı konuşmak zorundayız ve konuştuk. Ama asla öldük, bittik de demiyoruz.

Antalya ekonomisi de hem üretimini hem de pazarlarını çeşitlendirme yolunda devam edecektir. Antalya turizmi 1991’de, 1999'da büyük kayıplar yaşadı. Turizm sektörümüz her tıkanmada ya yeni bir yol buldu ya da yeni bir yol açtı. Bu krizden de ders alıp, yeni pazarlar bulacağımıza inanıyorum."

- Ödüller

Törende, 2014 yılı merkez ve ilçelerde en fazla gelir ve kurumlar vergisi ödeyenler, en fazla döviz kazandırıcı hizmetlerde bulunan seyahat acenteleri, konaklama tesisleri, ihracatçılar, yaş meyve ve sebze ihracatçıları, süs bitkileri ihracatçıları, en fazla istihdam sağlayan şirketler ile Türkiye’nin ilk bin sanayi kuruluşu arasında yer alan firmaların temsilcileri ödüllendirildi.

Ödül töreninde Antalya Kültür Sanat'ın kazandırılmasındaki desteklerinden dolayı Suna ve İnan Kıraç Vakfı Başkan Yardımcısı İnan Kıraç ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak ve Mimar Sinan Genim'e özel ödülleri verildi.

Törene, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yanı sıra Antalya Valisi Muammer Türker, bazı milletvekilleri, iş adamları ve bürokratlar katıldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.